Sfaturi pentru a avea picioare sanatoase
Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Piciorul uman este o minune de inginerie biomecanica pe care majoritatea dintre noi il consideram un cadou binemeritat de la natura pana cand sistemul cedeaza sau se strica. O persoana medie parcurge in timpul vietii echivalentul dublului circumferintei pamantului, ceea ce este foarte mult pentru picioare.
Specialistii podologi recomanda pentru mentinerea unei stari de sanatate optime pentru picioare urmatoarele:
1. Inspecteaza-ti picioarele frecvent si acorda atentie modificarilor de culoare, conformatie sau structura.
2. Pastreaza picioarele curate intotdeauna, inclusiv spatiul interdigital care trebuie spalat si uscat.
3. Hidrateaza pielea picioarelor. In timpul verii sau cand porti incaltaminte deschisa pielea se usuca rapid si pot aparea fisuri si crapaturi. Pentru a evita aceste probleme se recomanda utilizarea unor creme hidratante.
4. Poarta doar pantofi care ti se potrivesc. S-ar putea ca numarul tau de la pantof sa difere de la un producator la altul asa ca nu trebuie sa-ti cumperi pantofi doar tinand cont de numar. Cumpara pantofi dupa-amiaza sau chiar seara pentru ca atunci picioarele sunt de obicei mai umflate. Cumpara intotdeauna pantofii in care te simti cel mai confortabil.
5. Nu ignora durerile de picioare. Simptomele care se agraveaza sau nu diminua intr-o perioada de timp rezonabila trebuie investigate de un specialist (ortoped, podolog, chinetoterapeut).
6. Taie unghiile de la picioare drept. Nu taia niciodata colturile unghiilor pentru ca acestea se pot incarna apoi. Pileste colturile sau muchiile ascutite cu o pila de unghii.
7. Fa cat mai des exercitii fizice pentru picioare. Mersul pe jos este una dintre cele mai bune metode prin care poti mentine picioarele intr-o conditie excelenta. Ai grija ca atunci cand faci sport sa porti incaltaminte adecvata tipului de sport practicat.
8. Schimba cat mai frecvent (daca este posibil in fiecare zi) pantofii cu care circuli. Pentru ca picioarele au glande sudoripare, pantofii vor absorbii umezeala picioarelor, asadar este foarte important ca pantofii sa se usuce pana la urmatoarea utilizare.
9. Evita pe cat posibil mersul cu picioarele goale pentru a-ti proteja picioarele de traumatisme sau infectii.
10. Foloseste creme cu factor de protectie pe timpul verii pentru a evita arsurile solare.