Sedentarismul si depresia, doua efecte secundare noi ale fumatului asupra sanatatii

Actualizat: 12 Februarie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sedentarismul si anxietatea sau depresia sunt cele mai noi efecte secundare la care sunt predisusi fumatorii, anunta un studiu recent realizat de cercetatorii brazilieni de la Universitatea din Londrina.

Fumatorii sunt mai putin dornici sa faca miscare fizica si sunt nemultumiti de calitatea vietii lor, dar nu sunt motivati sa schimbe ceva in ea. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta, dupa realizarea unui studiu intreprins pe 60 de fumatori si 50 de fumatori.

Toti participantii la studiu au fost pusi sa poarte un pedometru in jur de 12 ore pe zi, timp de 6 zile pe saptamana. La sfarsitul studiului, acestia au primit un set de intrebari cu privire la cat de multumiti sunt de calitatea vietii lor si daca sunt dispusi sa schimbe ceva la ea.

Rezultatele studiului au indicat ca fumatorii nu doar ca sunt mai sedentari decat nefumatorii, dar ca sunt si mai depresivi.

Dincolo de faptul ca fumatorii aveau functia pulmonara, rezistenta la efort si calitatea vietii mai reduse si prezentau simptome de anxietate si depresie, acestia mergeau si mai putin pe jos, in viata de zi cu zi, decat nefumatorii, a declarat coordonatoarea studiului, Karina Furlanetto, citata de Dailymail.co.uk.


Citeste si despre:

Modalitati de a combate depresia sezoniera Sedentarismul este foarte periculos Sedentarismul in randul copiilor Sedentarismul in randul copiilor - consecintele pe termen lung Sedentarismul si consecintele asupra sanatatii Sedentarismul si bolile pe care le ascunde. Afla cum te ajuta miscarea regulata! Tulburarea de alimentatie excesiva Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Fiziokinetoterapia - domenii de aplicare si beneficii Motive pentru care trebuie sa te apuci de fitness Afectiunile secolului XXI Sanatatea femeii - vulnerabilitati Supraponderabilitatea Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Efectul desenelor animate asupra copiilor