Secretul longevitatii: hormonul natural DHEAS

Actualizat: 28 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu realizat pe mii de persoane cu varsta de peste 50 de ani, secretul longevitatii este substanta cunoscuta sub numele de DHEAS. Hormonul este secretat de glandele suprarenale. Productia acestui hormon este ridicata in copilarie si adolescenta, si scade treptat la maturitate. Pana la varsta de 80 de ani, hormonul atinge maxim 10% din nivelul pe care l-a inregistrat in tinerete. Valoarea ridicata de DHEAS imbunatateste memoria si capacitatea de a face fata activitatilor psihice.

Totodata, cercetatorii au remarcat un nivel ridicat al unui al doilea hormon - factorul de crestere al insuline (IGF-I).

Cei doi hormoni contribuie la controlarea reactiilor de stres si anumitor procese din organism - digestia, sistemul imunitar, starea de spirit etc. Cercetatorul Sir Michael crede ca o dieta mai sanatoasa, un control mai mare asupra vietii, un nivel mai scazut de stres, calatorii si implicare activa in diverse hobby-uri, sport sau alte interese incurajeaza organismul sa produca DHEAS. Acesta a subliniat ca stimularea productiei acestui hormon este nu un lucru simplu precum inghitirea unui medicament.

"In opinia mea, aceasta abordare este mult mai complexa si implica o serie de schimbari care se activeaza in cazul unei vieti indestulate", a adaugat cercetatorul.
Studiul a fost realizat de catre University College din Londra pentru English Longitudinal Study of Ageing.

Nivelul hormonal a fost masurat in urma recoltarii de analize de sange de la peste 10.000 de persoane cu varste de peste 50 de ani, care au fost monitorizati incepand din 2004.

Sir Michael a adaugat:
"Am depistat variatii ale indicatorilor de sanatate in functie de clasele sociale. Oamenii mai putini bogati prezinta un risc ridicat de obezitate, activitate fizica mai scazuta, fumeaza mult, consuma mai putine fructe si legume si sunt predispusi la hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Constatarea de baza a fost ca DHEAS (hormon ce prezice speranta de viata) este mai ridicat in cazul oamenilor bogati si mai scazut in cazul celor mai putin avuti. Cred ca este pentru prima data cand este identificata aceasta relatie."


Citeste si despre:

Analiza hormonilor (hormonul de sarcina, hormonii glandei tiroide, hormonii glandelor suprarenale, frotiu citohormonal) Calciul, mineralul care ar putea contribui la scaderea in greutate Tumorile hipofizare Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Importanta controlului endocrionologic periodic Patologiile glandelor suprarenale Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Hormonii: efectele asupra organismului Clasificarea hormonilor si rolul acestora in organism Capsunile: surse naturale de antioxidanti Galactoreea – secretia lactata patologica Hipopituitarismul 8 secrete pentru mentinerea frumusetii naturale Laxative naturale care pot ameliora constipatia