Scaunele auto pentru copii pot fi periculoase pentru acestia in anumite situatii

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


Potrivit cercetatorilor din Noua Zeelanda daca copiii sunt lasati sa doarma nesupravegheati in scaunele speciale pentru masini chiar si atunci cand sunt adusi in casa in aceste scaune, pot aparea situatii care pot pune in pericol viata acestora.
Cercetatorii de la Universitatea din Auckland au declarat ca acest tip de comportament poate avea consecinte mortale datorita faptului ca in anumite situatii aceste scaune speciale pentru copii cresc riscul de aparitie a apneei de somn.
Conducatorul echipei de cercetatori, Dr. Alistair Jan Gunn, a declarat ca in timp ce eficacitatea acestor scaune a fost dovedita in protejarea copiilor in timpul accidentelor, cand sunt folosite in pozitia recomandata de producatori, semiinclinata, aceste scaune pot determina in unele situatii scaderea saturatiei oxigenului.
Echipa de cercetatori a analizat datele provenite de la toate cazurile de copii care au fost adusi la camera de garda intre Iulie 1999 si Decembrie 2000.
Dintre cei 43 de copii adusi la camera de garda in aceea perioada, 9 dintre acestia au fost lasati sa doarma in scaunele speciale pentru masina si in majoritatea cazurilor cu exceptia unuia, copii au ramas dormind singuri in masina in aceste scaune speciale intr-o pozitie mai mult sau mai putin inclinata.
Cei 9 copii au avut varsta cuprinsa intre 3 zile si 6 luni si 8 dintre acestia au avut greutate normala la nastere. Unul a fost prematur ceilalti avand varsta gestationala normala.
Dintre cele 9 mame 5 erau fumatoare.
Aparent toti copii au avut facies congestionat, cianotic in perioada de stationare in scaunele de masina si 4 dintre cei 9 s-au prezentat la spital cu alterarea starii de constiinta.
Din fericire toti au fost resuscitati cu succes, resuscitare care de cele mai multe ori a implicat ridicarea copilului din scaun si scuturarea blanda a acestuia sau lovirea pe spate cu scopul de trezire.


Citeste si despre:

Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Sedentarismul - efecte asupra sanatatii Centura de siguranta poate salva vieti
Cere sfatul medicului ×