Sarutul, modalitate de evaluare a partenerului in vederea reproducerii - studiu

Publicat: 16 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sarutul este o modalitate de a evalua partenerul in vederea reproducerii, declansand procese chimice si biologice in creier, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani de la universitatea Rutger din New Jersey, informeaza AFP.

Potrivit cercetatorilor, sarutul nu numai ca relaxeaza si creste atasamentul fata de partener, dar poate reprezenta si o modalitate importanta de a evalua un posibil partener pentru reproducere.

Cercetatorii au analizat saliva si sangele unor cupluri de studenti, dupa ce acestia s-au sarutat timp de 15 minute. Analiza a aratat importante schimbari ale nivelurilor de oxitocina (hormon care actioneaza in formarea cuplurilor) si cortizol (hormon legat de stres), comparativ cu nivelurile inregistrate inainte de momentul sarutului.

Potrivit profesorului de antropologie Ellen Fisher, sarutul a evoluat pentru a stimula trei sisteme cerebrale cu roluri cheie in imperecherea si reproducerea cuplurilor - unul legat de dorinta sexuala. alimentat de testosteron, al doilea responsabil de pasiune, asociat cu activitatea dopaminei, iar al treilea, asociat cu nivelul de oxitocina, controleaza atasamentul si permite unui cuplu sa ramana impreuna destul de mult timp, pentru a creste copii.


Citeste si despre:

Mononucleoza sau boala sarutului Se poate transmite virusul HIV prin sarut? Mononucleoza infectioasa sau boala sarutului Afectiuni ale cavitatii bucale Virusul herpes simplex Tulburarea de comportament social dezinhibat Mononucleoza infectioasa – tablou clinic, diagnostic si tratament Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ultimele noutati din lumea imagisticii medicale, prezentate la Congresul National de Radiologie si Imagistica de la Eforie Nord Mononucleoza infectioasa Viata sexuala a cuplului - intre placere si frustrare Sfaturi pentru imbunatatirea vietii sexuale Virusurile si cancerul 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Metode de transmitere a bolilor Virusul West Nile: simptome si tratament