S-a descoperit gena caracteristica stangacilor

Publicat: 13 August 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

gena,stangagiCercetatorii de la "Wellcome Trust Centre for Human Genetics" din cadrul universitatii Oxford au descperit gena caracteristica stangacilor. Gena numita LRRRM1, este asociata si cu predispozitia la boli mentale precum schizofrenia.

Cercetatorii americani sustin ca in ceea ce priveste dreptacii, partea dreapta a creierului este cea care controleaza emotiile, in timp ce partea stanga tinde sa controleze vorbirea si limbajul. La stangaci - care reprezinta aproximativ 10% din populatia globala - acest model este inversat. Cercetatorii cred ca aceasta gena afecteaza simetria cerebrala si sustin ca nu este esentiala pentru stangaci dar este un factor de contributie puternic. De asemenea, asimetria cerebrala este un factor determinant in schizofrenie, o boala mentala care afecteaza 1 din 100 de oameni din lumea intreaga si care duce la deteriorarea perceptiei si la schimbari severe de comportament.

Rezultatele au fost obtinute in urma cercetarii efectuate pe un lot de 100 de familii cu copii dislexici. Studiul a avut la baza incercarea de a gasi o legatura intre dislexie - dizabilitate neurologica de invatare - si caracteristicile dreptacilor si stangacilor. Dupa ce au fost colectate mostre de la toate familiile implicate in studiu, s-a observat ca un cromozom particular a prezentat legaturi cu folosirea unei dintre maini. Se pare ca aceasta gena este mostenita pe parte paterna.

Cercetatorii intentioneaza sa studieze in amanunt gena pentru a determina care sunt exact scopul si functiile sale, sa descopere rolul pe care il joaca in dezvoltarea cerebrala si in ce moment devine activa: in perioada fetala, copilarie sau la maturitate.


Citeste si despre:

Intelegerea bolii Parkinson dintr-o perspectiva psihologica Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului