Riscul de suicid ar putea fi depistat cu un simplu test de sange

Actualizat: 31 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un simplu test de sange ar putea identifica riscul de suicid al unei persoane, anunta un studiu recent publicat de cercetatorii americani de la Scoala de Medicina a Universitatii Johns Hopkins.

Schimbarile chimice aparute la nivelul unei gene implicate in raspunsul creierului la hormonii de stres ar putea ajuta la depistarea gandurilor negative si la intuirea comportamentelor care ar putea duce la suicid, se arata in comunicatul de presa emis de universitatea americana.

In cadrul studiului, savantii au analizat mutatiile genei SKA2 localizata intr-o regiune a creierului responsabila cu blocarea gandurilor negative si controlul comportamentelor impulsive.

Oamenii de stiinta au descoperit ca daca aceasta gena sufera modificari, receptorii hormonilor de stres nu mai functioneaza corespunzator si nu mai pot bloca gandurile suicidale.

Cercetatorii au analizat in acest sens trei seturi de mostre de sange de la 325 de persoane si au descoperit ca cele care avusesera ganduri suicidale prezentau modificari la nivelul genei SKA2.

Pe baza noilor descoperiri, specialistii incearca sa dezvolte un test simplu de sange care sa ajute la identificarea cu o precizie de 80% a intentiilor suicidale ale unei persoane.


Citeste si despre:

Cocaina Sindromul Cotard - Steroizii anabolizanti Ciclotimia Protocolul national de triaj al pacientilor din structurile pentru primirea urgentelor Traind si iubind cu HIV/SIDA Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Top 6 probleme de sanatate la barbati Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa) Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Durerea cronica pelvina la femei Alcoolismul – abuzul de alcool sau dependenta Anorexia nervoasa Depresia postpartum (dupa nastere)