Realitatea virtuala testeaza abiliatatea telepatica in Marea Britanie

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii de la University of Manchester au creat un computer virtual cu scopul de a testa capacitatile telepatice.

Sistemul, care introduce persoana intr-un joc pe computer asemanator vietii de zi cu zi, a fost realizat in cadrul unui proiect realizat in colaborare de University's School of Computer Science si School of Psychological Sciences.

Aproximativ 100 de participanti vor lua parte la acest experiment care are ca scop sa depisteza daca exista abilitati telepatice intre acesti indivizi care vor utiliza sistemul. De asemenea acest sistem va investiga si modul in care abilitatile telepatice pot varia in functie de relatiile personale care exista intre participantii la acest experiment.

La acest test vor participa doua persoane voluntare, care pot fi prieteni, colegi de serviciu sau rude. Ei vor fi plasati in camere separate de la etaje diferite din aceeasi cladire pentru a elimina posibiliattea comunicarii intre cei doi voluntari.

Participantii vor intra intr-un mediu virtual prin intermediul unor casti care vor simula realitatea tridimensional prin intermediul unor ecrane si vor purta o manusa electronica cu ajutorul careia vor naviga prin lumea artificiala generata de computer.

Odata patrunsi in acest mediu participantii vor vedea obiecte generate de calculator intr-o selectie aleatorie. Dintre aceste obiecte vor face parte un telefon, o minge de fotbal si o umbrela.

Persoana din prima camera va vedea obiectele pe rand si va fi rugat sa se concentreze asupra lor si sa interactioneze cu ele.

Persoanei din cealalta camera ii va fi prezentat simultan acelasi obiect plus alte 3 obiecte suplimentare care sa-i distraga atentia. In final cele 2 persoane vor fi rugate sa selecteze obiectul pe care considera ca cealalta persoana incearca sa il transmita prin intermediul telepatiei.

Dr. Toby Howard, creatorul acestui sistem, a declarat ca: „Acest sistem a fost creat cu scopul de a evita numeroasele greseli din studii precedente care puteau fi manipulate cu usurinta de participanti pentru a produce un efect asemanator telepatiei”.

Sistemul a fost realizat in asa fel incat sarcinile sa fie cat mai apropiate de realitate. In afara de a selecta obiecte si de a auzi sunete, participantii au posibilitatea sa pastreze si sa deplaseze aceste obiecte prin intreg mediul virtual.

Cercetatorul proiectului, David Wilde de la School of Psychological Sciences, a declarat: „Prin utilizarea acestei tehnologii noi am incercat sa furnizam cel mai obiectiv studiu al telepatiei realizat pana la ora actuala. Scopul nostru nu a fost de a dovedi existenta sau inexistenta telepatiei ci de a crea o metoda experimentala pentru studierea telepatiei care sa intruneasca acordul tuturor specialistilor”.


Citeste si despre:

Ciroza biliara primara (idiopatica) Contraceptivele injectabile Ingrijirea si prevenirea iritatiilor de scutec Adevarul despre periutele de dinti Stilul de viata si aparitia cancerului Infectia cu norovirus: simptome, raspandire, preventie, tratament Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara” Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Contraceptivele hormonale si cancerul - mit si realitate Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale Boli diverticulare: diverticuloza si diverticulita De ce femeile au risc sporit de Alzheimer? 7 obiceiuri profesionale ale oamenilor fericiti Durerea fantoma - cauze, simptome si tratament