Protest al angajatilor de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Oradea

Publicat: 12 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Personalul administrativ si o parte din cel medical al Spitalului Clinic de Neurologie si Psihiatrie din Oradea au declansat, marti, o greva de avertisment de o jumatate de ora, ca semn de protest fata de proiectul de unificare a spitalelor din Oradea, initiat de Primarie.

Greva de la Spitalul Clinic de Neurologie si Psihiatrie Oradea din Oradea a fost initiata de personalul administrativ din unitate. “Noi consideram ca aceasta decizie nu va fi eficienta si va afecta functionarea spitalului, dar si calitatea actului medical din institutie”, a declarat inginerul Viorel Mihut, unul dintre protestatari.

Unificarea Spitalului de Neuropsihiatrie, cu cel de Obstetrica-Ginecologie, cu Spitalul de Pneumoftiziologie si cu actualul Spital Municipal „Gavril Curteanu” este privita cu neincredere si de managerul Spitalului Clinic, Gheorghe Oros. intr-un memoriu inaintat Consiliului Local, managerul afirma ca, daca pentru sectia de neurologie unificarea ar fi benefica, deoarece bolnavii ar beneficia de servicii mai bune, sectia de psihiatrie ar trebui sa ramana spital separat. Asta pentru ca are o traditie de 105 ani si, in plus, de vreme ce 60,87% din pacientii spitalului provin din afara orasului, ea ar putea fi integrata mai curand intr-un spital judetean.

in plus, potrivit lui Oros, incorporarea sectiilor de psihiatrie in viitorul spital unificat nu e posibila din cauza comportamentului violent al bolnavilor si a faptului ca acestia trebuie sa beneficieze, pe langa cele trei mese, de inca doua gustari, deoarece „multi bolnavi sunt lipsiti de discernamant si din lipsa simtului saturatiei cer mereu mancare” deci „este imposibila externalizarea serviciului de bucatarie”.

Pe de alta parte, managerul Spitalului TBC, Dacian Foncea, cel care a fost desemnat de primarie sa se ocupe de proiectul de unificare, spune ca, in urma cu trei luni de zile, la intalnirea dintre conducatorii spitalelor, doctorul Oros si-a dat acordul de principiu pentru unificare. De atunci, proiectul a trecut peste toate fazele impuse de lege, ajungand si in dezbatere publica pe portalul Ministerului Sanatatii si fiind la un pas de elaborarea Hotararii de Guvern care va reprezenta certificatul de nastere al marelui spital municipal.

Referindu-se la unul dintre principalii oponenti ai unificarii, dr. Gheorghe Oros, Foncea considera ca “vechimea pe postul de director nu da dreptul la manipulare”, dar recunoaste ca “oamenii au dreptul la exprimare”. si viceprimarul Gheorghe Carp, la randul sau fost director al Spitalului de Copii, este de parere ca la mijloc sunt unele interese. “E vorba de interesele anumitor oameni din conducerea spitalului, care se tem pentru scaunul lor si ii manipuleaza si pe alti angajati, care au ajuns sa se teama pentru posturile lor, desi, municipalitatea le-a explicat clar faptul ca nu vor avea loc disponibilizari dupa unificare”, a spus Gheorghe Carp.


Citeste si despre:

Imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor care pot fi expusi unui potential risc datorat atmosferelor explozive PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Contract cadru 2009 Norme de prescriere a retetelor medicale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Tuberculoza (TBC): simptome si tratament EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Reducerea costurilor serviciilor medicale Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala!