Peste 99 tone de carne de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt inca pe piata romaneasca

Publicat: 12 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

99,6 tone din carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt inca pe piata autohtona, in timp ce doar 34 de tone de carne au fost puse sub sechestru,a declarat joi presedintele Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) , Radu Roatis.

Roatis a declarat ca in Romania au ajuns in total 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta iar dimineata conform unei notificari de la Comisia Europeana au fost anuntate inca 20 de tone intrate in Romania prin Italia.

Cele 99,6 tone de carne de porc au fost procesate prin unitati mari de procesare si au intrat in magazine, nestiindu-se exact cantitatea comercializata pe piata.

''Nu se poate face inca o estimare a cat s-a vandut dar noi am dat alerta ca toate produsele sa fie retrase de pe piata'' a mai precizat Roatis.

Pana in prezent au fost efectuate 2.948 de controale in Romania pentru a se identifica carnea de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, dintre care 38 s-au efectuat in unitati de transare si procesare, 220 in depozite frigorifice, iar restul de 2.960 de controale au fost efectuate in depozite de vanzare cu amanuntul.

Potrivit lui Roatis miercuri la Bruxelles in cadrul unei reuniuni a fost adoptat un ghid cu masuri referitor la situatia contaminarii carnii de porc cu dioxina, prin care se prevede ca toata carnea exportata din Irlanda dupa 1 septembrie sa fie retrasa de pe piata. O alta masura a ghidului prevede ca produsele compuse precum sandwich, pizza si alte produse compuse ce contin peste 20% carne de porc de origine din Irlanda sa fie de asemenea retrase de pe piata.


Citeste si despre:

Beneficii si efecte adverse ale carnii de porc Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc Carnea de porc: beneficii si riscuri Cum poate fi evitat excesul alimentar de sarbatori? Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive? Care sunt efectele excesului alimentar asupra organismului? Difilobotriaza sau botriocefaloza 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Teniaza Topul celor mai bune surse alimentare de proteine De ce trebuie sa respecti mesele principale? 10 alimente indicate in prevenirea stresului! Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii Cat de nociva poate fi carnea la gratar?