Consumul de oua ar putea scadea riscul de dementa si ar putea preveni problemele de memorie, anunta cea mai recenta cercetare, aflata inca in desfasurare la Universitatea Tufts, SUA.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Tufts, SUA, au inceput un studiu important, care vizeaza efectele consumului de oua asupra functiilor mentale sau ale creierului.
Pornind de la ideea ca ouale contin luteina si zeaxantina - doi antioxidanti despre care studiile au demonstrat ca stimuleaza si imbunatatesc functiile creierului, specialistii incearca sa dovedeasca ca ouale pot deveni un remediu profilactic important impotriva dementei si a pierderilor de memorie, la maturitate.
Studiul inceput de americani va dura 6 luni si va analiza doua grupuri de persoane. Unul dintre grupuri va consuma doua oua pe zi, spre deosebire de celelalt, a carei dieta nu va include deloc oua.
Ambele grupuri de persoane vor fi supuse mai multor teste de memorie, fluenta verbala, rationare si atentie - cei patru factori care indica riscul de dementa la maturitate, atunci cand se afla in declin. Cercetatorii sunt increzatori ca vor descoperi o imbunatatire semnificativa a functiilor mentale la cei care consuma oua pe toata durata experimentului.