Potrivit unui nou studiu, barbatii cu nivel scazut al testosteronului, dupa varsta de 40 de ani pot avea un risc crescut de a deceda dupa o perioada de 4 ani comparativ cu cei care au niveluri normale de testosteron.
La barbati, testosteronul este raspunzator de virilitate si energie si in comparatie cu femeile care la aproximativ aceeasi varsta trec prin experienta instalarii menopauzei, in general barbatii de varsta medie nu au parte de o scadere dramatica a productiei de hormoni sexuali.
Nivelul de testosteron scade gradual pe masura ce barbatii imbatranesc, scaderea fiind de aproximativ 1,5 % pe an dupa varsta de 30 de ani iar efectele scaderii de testosteron includ scaderea masei musculare si a densitatii osoase, rezistenta la insulina, scaderea libidoului, scaderea vitalitatii, iritabilitate si aparitia depresiei.
Pentru acest studiu, consemnat si in Archives of Intrenal Medicine, Dr. Molly M. Shores si colaboratorii sai de la Universitaea din Washington, din Seattle, au studiat legatura dintre nivelul hormonilor sexuali si aparitia decesului la un lot de 858 de veterani cu varsta de peste 40 de ani.
Tuturor participantilor din lotul studiat le-a fost testat nivelul de testosteron cel putin de 2 ori intre 1994 si 1999, cu o distanta intre aceste 2 testari de cel putin 1 saptamana si nu mai mare de 2 ani. Dupa incheierea acestei etape, dupa 1999, barbatii au fost urmariti in continuare pentru o perioada cuprinsa intre 4 si 8 ani pana in anul 2002.
Cercetatorii au descoperit ca barbatii aflati in categoria cu nivel foarte scazut de testosteron, au cu cel putin 68% mai mare riscul de a deceda in urmatorii 4 ani si jumatate, decat barbatii din categoria cu nivel al testosteronului normal.
Din cei 858 de veterani, 166 au avut nivelul de testosteron sub limitele normale si 35 % au decedat pe parcursul studiului comparativ cu procentul de 20 % de decese intalnit la barbatii cu nivel normal de testosteron.
Dr. Shores a declarat ca nivelul de testosteron scade atunci cand persoana respectiva are o afectiune grava si nivelul hormonului revine la valorile initiale cand boala se vindeca sau nu revine daca starea de sanatate nu se imbunatateste.
Chiar si atunci cand cercetatorii au luat in considerare si alti factori care pot influenta riscul de deces, cum ar fi varsta, alte afectiuni si IMC (indice de masa corporala), corelatia dintre nivelul scaziut de testosteron si riscul de deces se mentine.