Nicolaescu vrea sa atraga in Romania medici din afara spatiului UE

Publicat: 18 August 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, vineri, la Deda, in judetul Mures, ca doreste ca ministerul pe care il conduce sa aiba o deschidere fata de medicii ce provin din tari aflate in afara spatiului european, transmite corespodnentul NewsIn.

“Noi va trebui sa ne gandim, pe langa toate masurile interne pe care le-am luat si la o deschidere a pietei fortei de munca in domeniul medical si pentru medici din alte tari din afara spatiului UE dar care vor putea sa vina cu certificate de conformitate prin care sa se dovedeasca ca pregatirea din acele tari este conform cu curricula din UE. si daca aceste lucruri vor fi realizate, in Romania vom putea atrage multi medici”, a spus Nicolaescu.

Ministrul a adaugat ca medicii din Republica Moldova si tarile arabe sunt apreciati ca buni profesionisti. “Am vazut medici din tari arabe care astazi sunt sefi de sectie, sunt sefi de spitale in Romania. Deci se pot atrage si asemenea specialisti si vom incerca sa-i atragem pe cei mai buni”, a spus ministrul. El a recunoscut ca medicii romani pleaca din tara, dar a apreciat ca procentele vehiculate nu sunt reale.

“Procentul real este de circa 4,5% si nu de 20%, intrucat totalul de medici, medici stomatologi si farmacisti inscrisi in Colegii specifice in Romania este de aproape 55.000”, a afirmat Nicolaescu. si a adaugat ca, deoarece fiecare medic conteaza, la nivelul ministerului se discuta mai multe strategii pentru acoperirea necesarului, intre care si deschiderea fata de medicii care provin din spatiul extracomunitar. Ministrul considera ca in ultimii ani conditiile oferite medicilor in Romania, pornind de la investitii in mediul de lucru, cresteri de salarii si introducerea rezidentiatului pe post, sunt mult mai tentante. Nicolaescu a mai afirmat ca in timp ce medicii romani pleaca in state dezvoltate ca Anglia, Franta, medicii de acolo, aleg Statele Unite. “Multi pleaca acolo. Deci este o migratie in lant”, a mai spus acesta.

In alta ordine de idei, ministrul Sanatatii a declarat ca niciun judet din tara nu are acoperite cu specialisti toate ramurile medicale. Potrivit acestuia, lipsa acuta de medici se regaseste la specialitati precum i anestezie-terapie intensiva, psihatrie, iar in unele cazuri chiar de medici de familie. Judetele cu probleme sunt: Vrancea, Calarasi, Braila si Tulcea, ultimul inregistrand o lipsa de aproximativ 20% din numarul necesar de medici, calculat la 2.000 de pacienti. Ministrul a spus ca acest numar de pacienti la un medic de familie este suficient, pentru a garanta o calitate a serviciilor medicale, intrucat orice depasire duce la oboseala. “Pana la urma acel medic nu e masina, va obosi si el sa asigure calitate la 3.000-4.000 de pacienti”, a spus ministrul. El a precizat insa ca sunt si orase cu prea multi medici. “Exista orase in care exista excedent de medici. Sunt centrele universitare, unde toti medicii trag sa se duca acolo si acolo de exemplu schemele de personal sunt depasite, de aceea unele spitale, chiar mari, clinice, au probleme de buget. Pentru ca au personal mai mult decat este necesar. Pentru ca si-au facut ei schemele cum au vrut, noi le-am dat libertate, au autonomie, sigur ca noi ii luam si ii strangem cu bugetul. Dar acolo sunt medici in excedent pe anumite specialitati. Din pacate, in alte parti ale tarii nu avem medici”, a spus Nicolaescu.

Ministrul a spus ca stie ca unui medic dintr-un oras mare i-ar fi greu sa renunte la un oras mare pentru o localitate mica, dar crede ca ar putea deveni tentant daca acestuia i se asigura conditii de munca similare cu cele din oras si alte facilitati precum prima de instalare, locuinta si plata partiala a intretinerii.


Citeste si despre:

Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Top 10 urgente medicale si tratamentul lor Tetralogia Fallot Prediabetul: cauze, factori de risc si masuri de prevenire Centura de siguranta - exceptii de la obligativitatea utilizarii