Nasul uman poate detecta cel putin 1000 de miliarde de mirosuri diferite

Actualizat: 24 Martie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca omul are capacitatea de a sesiza minimum 1000 de miliarde de miresme.

Abilitatea omului de a distinge mirosurile este mult mai complexa decat se credea pana acum, anunta cercetatorii de la Universitatea Rockefeller, din New York, numarul acestora fiind de ordinul miliardelor si nu al miilor, asa cum se descoperise in trecut (~ 10.000 de mirosuri).

Cercetatorii americani au derulat un studiu pe un esantion de 26 de oameni, care au fost expusi unor combinatii multiple de 128 de molecule cu mirosuri diverse, ce erau similare celor de iarba, citrice sau ale diverselor produse chimice. Persoanele supuse testului au fost puse sa faca 246 de comparatii intre aceste combinatii multiple si mirosurile diferite.

In urma rezultatelor obtinute, specialistii au stabilit ca un om este capabil sa faca diferenta intre cel putin 1000 de miliarde de mirosuri, simtul olfactiv al fiintelor umane fiind mult mai dezvoltat si complex decat se credea pana acum.


Citeste si despre:

Mentinerea unui simt olfactiv sanatos Ce factori va pot afecta simtul mirosului Hiposmia - pierderea partiala a mirosului 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman Tigrul platanului este periculos pentru om? Pesta porcina africana se transmite la om? Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? O vizita de referinta: Dr. Richard G. Fessler, pionier in neurochirurgie, la Bucuresti Dezvoltarea simturilor bebelusului in burtica Halucinatiile olfactive - ce sunt si cum ne afecteaza Care este cantitatea de apa necesara unui om? Disosmia, perceptia alterata a mirosului Principalele cauze ale pierderii mirosului si a gustului 16 aspecte inedite despre corpul uman Tantarii, purtatorii unor boli transmisibile la om