Microundele distrug germenii din buretii si periile de spalat din gospodarie

Publicat: 29 Ianuarie 2007

Cuptoarele cu microunde pot fi o arma puternica in lupta impotriva germenilor care pot determina afectiuni grave.
Un studiu recent a demonstrat faptul ca microundele pot steriliza buretii si periile folosite in gospodarie, distrugand bacterii precum E. coli."Practic am reusit sa distrugem majoritatea bacteriilor in aproximativ 2 minute", a declarat conducatorul echipei de cercetatori, Prof. Gabriel Bitton de la Universiattea din Florida.
In general oamenii incearca sa curete buretii si periile utilizate in gospodarie prin spalare manuala sau cu masina de spalat vase insa daca se doreste decontaminarea acestora si nu doar curatarea lor atunci ar trebui folosite microundele.
Cercetatorii au declarat ca bacteriile si germenii din resturile de oua, carne si legume raman de obicei pe uneltele folosite la prepararea mancarii, buretii pentru spalat, perii sau prosoape de bucatarie unde intalnesc un mediu propice pentru dezvoltare.
Pentru demonstrarea eficacitatii metodei, cercetatorii au introdus buretii si periile de bucatarie in apa menajera (bogata in bacterii fecale, E. coli, spori de bacterii) ramasa in urma prepararii mancarii. Sporii sunt mai dificil de distrus. Rezultatele au aratat ca daca sunt tinute in cuptorul cu microunde la putere maxima pentru doua minute se obtine distrugerea sau inactivarea a mai mult de 99% dintre germenii si sporii bacterieni de pe aceste instrumente, inclusiv E. coli.
Dupa inca doua minute (adica 4 minute de expunere la microunde cu putere maxima) nici un spor bacterian nu a mai supravietuit.
Inainte de a introduce in cuptorul cu microunde buretii, cercetatorii recomanda:
- introduceti in cuptorul cu microunde doar buretii, periile sau alte ustensile care nu contin metale
- asigurati-va ca buretii sau periile sunt ude nu uscate
- o perioada de doua minute ar trebui sa fie de ajuns pentru a distruge majoritatea germenilor
- atentie la manipularea acestora dupa trecerea celor doua minute pentru ca sunt fierbinti.

Citeste si despre:

Fatetele dentare din ceramica comparate cu fatetele dentare din compozit Modificarea Legii privind Statutul personalului didactic, referitoare la normarea activitatilor didactice si de cercetare din invatamantul universitar de masterat si din invatamantul universitar de doctorat Cum sa te protejezi de germeni in calatorii? Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Se vorbeste din ce in ce mai mult despre recoltarea celulelor stem Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Tine colesterolul sub control! Imunizarea – Prevenirea imbolnavirilor prin vaccinare Ameliorarea intolerantei la gluten Beneficiile turmericului pentru sanatate Unde se ascund microbii si bacteriile? Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii