Medicamentele antiemetice administrate postoperator sunt eficiente doar la putini pacienti

Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Aproximativ 10 – 28% dintre persoanele care efectueaza o interventie chirurgicala au ameliorari ale simptomatologiei in urma administrarii de medicamente anti-emetice pentru a preveni greata sau varsaturile ceea ce inseamna ca daca aceste medicamente sunt administrate la toti pacientii care efectueaza o interventie chirurgicala marea majoritate a pacientilor vor fi expusi la riscul aparitiei unor efecte secundare fara a avea nici un beneficiu in urma administrarii medicamentelor.

In urma unei analize Cochrane care a inclus 737 studii la care au participat 103237 pacienti s-a ajuns la concluzia ca majoritatea pacientilor care au primit medicatie pentru prevenirea starilor de greata si varsatura aparute postoperator nu au simtit nici o imbunatatire a simptomatologiei. In timp ce 10 pana la 28% dintre pacienti au beneficiat in urma administrarii medicamentelor antiemetice, 72 – 90% nu au simtit nici o imbunatatire a simptomelor. Intre 1 si 5% dintre pacienti au prezentat efecte secundare care includ durere de cap, sedare sau gura uscata.

„Pacientul impreuna cu medicul sau ar trebui sa puna in balanta beneficiile si riscurile inaintea administrarii antiemeticelor,” a declarat autorul acestei analize Dr. John Carlisle, medic specialist in anestezie si terapie intensiva de la spitalul Torbay din Torquay, Marea Britanie.

Dintre cele 60 de medicamente studiate, 9 dintre acestea sunt foarte eficiente: droperidol, metoclopramid, ondansetron, tropisetron, dolasetron, dexametazona, ciclizin, ramosetron si granisetron. Nu exista o evidenta a diferentei dintre aceste medicamente.


Citeste si despre:

Cancerul ovarian