Jucariile cu componente magnetice vor trebui sa aiba etichete de avertizare

Publicat: 22 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Producatorii si distribuitorii de jucarii cu componente magnetice vor trebui sa ataseze produselor, la vedere, etichete de avertizare asupra riscurilor pentru siguranta copiilor, potivit unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care a intrat in vigoare luni.

Etichetele vor contine mesaje in limba romana, de tipul: „Atentie! Aceasta jucarie contine magneti sau componente magnetice. Magnetii care se lipesc unul de celalalt sau se ataseaza de un obiect metalic, pot provoca accidente grave sau mortale prin ajungerea in corpul uman. Cereti imediat asistenta medicala in cazul in care magnetii sunt inghititi sau inhalati”.

Aceasta decizie vine ca urmare a numarului crescut de accidente provocate de inhalarea sau inghitirea de catre cei mici a componentelor de dimensiuni reduse, detasabile, ale jucariilor. Procedeul de avertizare se aplica deja in toate statele membre UE, iar ANPC va demara si controale pentru a se asigura ca ordinul emis luni este respectat.

La recomandarea ANPC, parintii ar trebui sa citeasca atent etichetele jucariilor si sa verifice daca acestea au marcajul de siguranta al Comisiei Europene. Mai mult, parintii ar trebui sa se fereasca sa cumpere jucarii deosebit de zgomotoase, jucarii cu proiectile, cu varfuri sau muchii ascutite sau cu piese mici, detasabile, care ar putea fi inghitite.


Citeste si despre:

Cremele de la A la Z Copilul tau se dezvolta normal? Cat sex trebuie sa faca o persoana. Afla ce beneficii aduce amorul asupra organismului Ce trebuie sa stiti despre cancer Ce sunt punctele de grasime (milia) de pe fata si cum se trateaza? Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce? Recomandari nutritionale in sarcina Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Copiii au nevoie atat de mama cat si de tata Cresterea si dezvoltarea in perioada 1-12 luni Radiologia in timpul sarcinii