DSVSA Hunedoara a constatat, in urma controalelor, ca la aproximativ 20 de unitati de comercializare a mezelurilor din Valea Jiului au fost vandute produse care contineau carne provenind din Irlanda posibil contaminata cu dioxina, transmite corespondentul NewsIn.
Mezelurile au fost distribuite unor societati din Petrosani, Lupeni si Vulcan, in perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, de catre o firma din Ramnicu Valcea.
"Totusi, cei care au consumat aceste mezeluri nu trebuie sa se alarmeze. Sanatatea nu le este pusa in pericol. Doar consumul unei cantitati mari si in repetate randuri (cateva luni) ar fi avut repercusiuni asupra sanatatii oamenilor. In schimb, cateva sute de grame consumate nu ii vor afecta”, sustine Marius Lazarescu, directorul Directeie Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara.
Dioxina este un compus chimic toxic pentru organismul uman. Expunerea la cantitati foarte mari de dioxina poate provoca acneea severa, iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmenarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului si, uneori, aparitia cancerului.
In Romania au ajuns in total 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta, iar, conform unei noi notificari de la Comisia Europeana, inca 20 de tone au intrat in Romania prin Italia.