Fericirea este contagioasa, dar nu si la locul de munca, potrivit unui studiu

Publicat: 08 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fericirea este contagioasa si se propaga "in valuri" in cercurile de prieteni si rude, dar nu si intre colegii de munca, potrivit unui studiu publicat vineri de British Medical Journal (BJM), relateaza AFP.

Cercetatorii au stabilit ca grupurile de oameni fericiti si nefericiti se formeaza conform unor criterii de proximitate sociala si geografica. De exemplu, probabilitatea ca o persoana sa fie fericita creste cu 42% daca un prieten care se afla la mai putin de 800 de metri este fericit. Procentrul este de 25% daca prietenul respectiv se afla la mai putin de 1,5 kilometri si descreste pe masura ce distanta creste.

Sansele de fericire cresc cu 8% in caz de coabitare cu un partener fericit, cu 14% daca o ruda fericita locuieste alaturi si cu 34% in cazul unor vecini fericiti.

"Variatiile in nivelul de fericire al individului se pot propaga in valuri in grupurile sociale si pot genera o ampla structura in cadrul unei retele, aparand astfel grupuri de oameni fericiti sau nefericiti", spun autorii studiului, profesorul Nicholas Christakis, de la Harvard Medical School, si profesorul James Fowler de la Universitatea California din San Diego.

Formula nu este insa valabila pentru locul de munca. "Colegii de munca nu afecteaza nivelul de fericire, ceea ce ne face sa credem ca propagarea starilor emotionale poate fi limitata de contextul social", potrivit studiului.

Acest studiu "revolutionar" ar putea avea implicatii in ceea ce priveste sanatatea publica, spune BJM. "Daca fericirea se transmite prin intermediul relatiilor sociale, acest lucru ar putea contribui indirect la transmiterea similara a unei stari bune de sanatate", potrivit publicatiei.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 5.124 de adulti cu varste cuprinse intre 21 si 70 de ani, intre 1971 si 2003.


Citeste si despre:

Stresul este contagios. Ce poti sa faci ca sa te afecteze cat mai putin De ce este rasul cel mai bun medicament? 7 obiceiuri profesionale ale oamenilor fericiti Cele mai contagioase boli Meningita bacteriana Epilepsia (cauze, simptome, tratament) Remedii naturale pentru psoriazis Importanta covarsitoare a factorului de protectie solara Incearca dieta FODMAP pentru Sindromul de Intestin Iritabil Pericolele ignorarii tuberculozei Diferenta dintre acnee si eczema 10 boli comune si tratamentul acestora 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Boala a cincea (eritemul infectios sau parvoviroza B19) Ingrijirea copilului Afectiuni ale cavitatii bucale