Interviu realizat cu Conf. Dr. Gabriela Udrea, conferentiar universitar, doctor in stiinte medicale, medic primar medicina interna, medic primar reumatologie si psihoterapeut.
Durerea este o experienta umana unica si universala, pentru ca fiecare persoana traieste durerea in felul ei.
Durerea este o experienta senzoriala si emotionala neplacuta asociata unei agresiuni tisulare reale sau potentiale. Adesea, oamenii se raporteaza la durere doar ca la o senzatie fizica pe care vor sa o indeparteze rapid, insa aceasta are si o componenta emotionala influentata de atitudini, comportamente, credinte, tipul de personalitate si factorii sociali. Acesta este si motivul pentru care doua persoane cu aceeasi afectiune traiesc in mod diferit durerea.
De cate tipuri este durerea?
Durerea apare atunci cand celulele nervoase (nociceptori) sunt activate de o serie de semnale chimice, termice sau mecanice. Semnalele de aici pleaca spre maduva spinarii si apoi catre creier pentru a fi interpretate. Durerea de scurta durata (ore - 6 saptamani) este numita durere acuta. Durerea acuta este un semnal folositor. Ea este o expresie a constientizarii faptului ca ceva s-a intamplat in corpul dumneavoastra si trebuie sa actionati: sa va adresati medicului. Dupa ce leziunea s-a vindecat sunteti incurajat sa va reintoarceti la activitatile pe care le faceati anterior.
Durerea cronica sau persistenta este mult mai complexa. in acest tip de durere semnalul dureros nu mai este folositor si continua pentru saptamani, luni, ani. Neuronii transmit in continuare semnale dureroase, chiar daca agresiunea fizica sau boala s-au vindecat sau boala este cronica si primeste tratamentul adecvat. in cazul durerii cronice sistemul nervos devine mult mai sensibil la durere, iar durerea devine prin ea insasi o boala.
Durerea cronica persista saptamani, luni sau ani. in general, este diagnosticata dupa 3 - 6 luni de durere.
Durerea cronica poate sa fie primara (ex: durerea de spate, fibromialgia, sindromul de intestin iritabil), musculoscheletala (ex: reumatismele inflamatorii, degenerative, metabolice), neuropata, asociata neoplaziei, viscerala sau postchirurgicala sau posttraumatica.
Cand apelam la medic?
Recomandarea este ca pentru durerea acuta sa te adresezi medicului imediat sau cel mai tarziu intr-o saptamana, pentru a stabili cu exactitate cauza, a primi tratamentul corespunzator si nu in ultimul rand pentru a evita riscul agravarii si al cronicizarii. Pentru durerea cronica, chiar daca nu exista agravare, este recomandabil ca la 8 -12 saptamani sa fie efectuat in mod regulat un control de rutina.
De ce este important sa tratam eficient si precoce durerea acuta?
Un diagnostic corect si un tratament eficient si precoce inlatura riscul agravarii, al deteriorarii functionale si al cronicizarii. Prin controlul rapid si eficient al durerii si al inflamatiei, dispare durerea, dispare pericolul pentru pacient. sansele ca frica in legatura cu durerea, exagerarile si gandurile polarizate pe durere si invaliditate, sentimentul de vinovatie in legatura cu durerea si boala si anxietatea sa apara se reduc considerabil sau pot sa fie identificate si adresate in cadrul interventiilor psihologice.
De altfel, ghidurile pentru durere recomanda identificarea precoce a acestor factori psihologici pentru limitarea cronicizarii. Cronicizarea durerii aduce cu sine un impact semnificativ asupra sanatatii fizice si mentale a pacientului (tulburare de somn, frica si comportamente evitante, anxietate, depresie, consecinte asupra relatiilor de familie, sociale si asupra muncii).
Cum tratam durerea acuta?
Pentru durerea acuta musculoscheletala sau acutizarile durerii cronice este recomandata o strategie multimodala: farmacologica, fizicala si interventiile psihologice cognitive, comportamentale si emotionale. Tratamentul farmacologic vizeaza analgeticele non-opioide si opioide cu actiune imediata, antiinflamatoarele nesteroidiene si suplimente alimentare pe baza de acid alfa lipoic (daca exista si o componenta neuropata).
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.