Efecte asupra sanatatii apar numai in cazul consumului de carne intens contaminata cu dioxina

Publicat: 11 Decembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Carnea ar trebui sa fie intens contaminata cu dioxina, sau consumul trebuie sa fie masiv si pe perioada indelungata pentru ca sa apara efecte asupra sanatatii, sustine acad. prof. dr. Victor Voicu.

"Carnea ar trebui sa fie ingrozitor de contaminata cu dioxina ca un om sa pateasca ceva. Sau o persoana ar trebui sa manance cantitati mari si de mai multe ori pentru ca sa se evidentieze probleme de sanatate", a precizat acad. prof. dr. Victor Voicu, specialist in toxicologie.

Simptomele intoxicatiei cu dioxina sunt iritatia ochilor, a pielii si a cailor respiratorii, ameteala si greata. De asemenea, pe termen lung, pot aparea toxicitate hepatica si eruptii veziculare.

Surse de contaminare pentru om sunt, prin grasimea continuta, laptele, carnea de vita, carnea de porc. Potrivit specialistilor, in cazul dioxinei exista un fenomen de bioacumulare, iar timpul de injumatatire la om este 8 ani.

Potrivit normelor europene in ceea ce priveste continutul maxim permis in alimente a unor contaminanti, doza de dioxina tolerabila pe saptamana este de un echivalent toxic de 14 pg/KgC.

"Dioxina este una dintre cele mai rezistente substante existente in ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea carnii contaminate", a declarat, pentru NewsIn, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

De asemenea, Mencinicopschi a precizat ca dioxina, odata ce a fost ingurgitata nu se poate elimina.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a adaugat ca dioxina poate duce la tulburari neurologice, poate afecta sistemul de reproducere ducand la infertilitate, poate cauza cancer si poate patrunde prin placenta afectand in acest fel fatul.

Peste trei tone de carne de porc contaminata cu dioxina, provenita din Irlanda a fost introdusa in Romania, via Belgia, beneficiarul fiind o companie din Bucuresti, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In urma notificarii primite prin intermediul Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF) inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bucuresti (DSVSA) au demarat controale in urma carora s-a constatat ca lotul de carne contaminat a fost deja redistribuit in judetele Ilfov, Buzau si Olt.

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.


Citeste si despre:

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice Sedentarismul - efecte asupra sanatatii Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii Efectele asupra sanatatii ale expunerii prelungite la benzina Divortul are efecte de lunga durata asupra sanatatii Dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Efectele uimitoare ale sexului asupra sanatatii Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate? Impactul pozitiv si negativ al alcoolului asupra sanatatii Painea si adevaratul ei impact asupra sanatatii Tehnologia 5G, pericol asupra sanatatii? Impactul condimentelor asupra sanatatii tale
Cere sfatul medicului ×