Doua calmante banale cresc riscul de atac cerebral. Medicii, in alerta!

Actualizat: 18 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ibuprofenul si diclofenacul, doua dintre cele mai prescrise si administrate substante medcamentoase pentru calmarea durerilor sau in caz de raceala si gripa, pot provoca atac cerebral, anunta cercetatorii olandezi.

Un studiu realizat in Olanda, in care au fost analizate fisele medicale a peste 8000 de persoane, cu varste mai mari de 55 de ani, pe o perioada de aproape 25 de ani, a relevat faptul ca in cazul administrarii frecvente, ibuprofenul si diclofenacul pot determina aparitia batailor neregulate ale inimii, care pot declansa atacuri cerebrale.

Descoperirea este ingrijoratoare si alerteaza lumea medicala, intrucat cele doua medicamente sunt prescrise si administrate constant de milioane de pacienti din Romania.

Nici aspirina sau paracetamolul nu par sa fie alternative mai sigure, dupa ce un studiu recent, citat de Mediafax, a scos la iveala faptul ca substantele din acestea cresc cu 22% riscul de atac de cord.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Toxiinfectia alimentara - alimentele care cresc riscul de imbolnavire 8 beneficii uimitoare pentru sanatate ale complexului de vitamine B Accidentul vascular cerebral, dusmanul din umbra Accidentul vascular cerebral ischemic si cel hemoragic Factorii de risc pentru displazia celulelor cervicale Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Adevarul despre telefoanele mobile si riscul de cancer 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima Cancerul de san: Prevenirea - Informarea pacientului Substantele cancerigene din viata de zi cu zi Profilaxia cancerului colorectal Socul hipertermic - insolatia Alerta in bolile transmisibile - OMS 883