Doua calmante banale cresc riscul de atac cerebral. Medicii, in alerta!

Actualizat: 18 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ibuprofenul si diclofenacul, doua dintre cele mai prescrise si administrate substante medcamentoase pentru calmarea durerilor sau in caz de raceala si gripa, pot provoca atac cerebral, anunta cercetatorii olandezi.

Un studiu realizat in Olanda, in care au fost analizate fisele medicale a peste 8000 de persoane, cu varste mai mari de 55 de ani, pe o perioada de aproape 25 de ani, a relevat faptul ca in cazul administrarii frecvente, ibuprofenul si diclofenacul pot determina aparitia batailor neregulate ale inimii, care pot declansa atacuri cerebrale.

Descoperirea este ingrijoratoare si alerteaza lumea medicala, intrucat cele doua medicamente sunt prescrise si administrate constant de milioane de pacienti din Romania.

Nici aspirina sau paracetamolul nu par sa fie alternative mai sigure, dupa ce un studiu recent, citat de Mediafax, a scos la iveala faptul ca substantele din acestea cresc cu 22% riscul de atac de cord.


Citeste si despre:

Cum reduci riscul unui atac de cord sau al unui atac cerebral? Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta Aspirina: 6 proprietati terapeutice uimitoare Simptome resimtite inainte de declansarea unui atac de cord Ce trebuie sa stiti despre tipurile de atac de cord? Cum pot barbatii sa evite un atac de cord Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Atac de panica Cum se manifesta un atac de panica Prezinti risc crescut de a suferi un atac de cord? Masuri imediate in cazul unui atac de panica Accidentul vascular cerebral (AVC) Aspirina si prevenirea maladiilor cardiovasculare