Copiii mici si varstnicii cei mai expusi riscului de soc termic

Publicat: 16 August 2010

Extremele de varsta - copiii mici si varstnicii - sunt categoriile cele mai expuse socului termic, afectiune din ce in ce mai frecventa in conditiile temperaturilor ridicate din ultima perioada, se arata intr-un articol din revista Medica Academica, "Hiperpirexia si socul termic in contextul incalzirii globale". In contextul general al incalzirii climatice, specialistii se asteapta la cresterea numarului de cazuri de soc termic.

Stresul termic este senzatia de disconfort asociata temperaturilor ridicate, iar socul termic presupune o crestere a temperaturii corpului peste 40 grade C, pana la 47 grade C, insotita de disfunctii ale sistemului nervos central, respectiv tulburari de constienta, halucinatii, convulsii si coma. Chiar cu un tratament corect, socul termic este de obicei fatal, iar supravietuitorii pot ramane cu sechele neurologice.

Un studiu populational efectuat in SUA, in timpul sezonului cald, in zone urbane, a estimat incidenta socului termic in intervalul 17,6 la 26,5 cazuri/ 100.000 locuitori. Majoritatea pacientilor afectati au fost copiii cu varste mici - datorita imaturitatii mecanismelor de termoreglare si a unui metabolism mai intens - si varstnicii - status cardiovascular precar si prezenta altor afectiuni.

socul termic se poate instala si la cei cu afectiuni mentale cronice, afectiuni cardio-pulmonare, cei care iau diuretice, tranchilizante, anticolinergice. Exista si socul termic de efort, asociat efortului fizic, categoriile de risc fiind muncitorii, militarii, sportivii, dar si consumatorii de cocaina si amfetamine.

Pentru a preveni ambele tipuri de soc termic este recomandata aclimatizarea treptata la caldura, suplimentarea cu apa potabila si aport adecvat de sodiu, evitarea expunerii la soare in perioada orelor 10:00-16:00.


Citeste si despre:

Fumatorii sunt mai expusi riscului de a face gripa Masturbarea la copiii mici Cei mai importanti nutrienti din compozitia alimentelor sanatoase Cei mai buni inlocuitori ai zaharului Folosirea gadget-urilor de catre copiii mici Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Beneficiile tratamentului cu plasma bogata in trombocite si aerocrioterapie Spirtul - bun sau nu impotriva noului coronavirus? Care sunt cei mai buni dezinfectanti? Alergia la fructe de mare, risc de soc anafilactic! Socul termic, cea mai grava problema din timpul verii. Cum poate fi prevenit Boala pulmonara cronica la copiii mici Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi