Cercetatorii descopera gena care determina inaltimea

Publicat: 04 Septembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

gena,inaltime,inalt,scundConform cercetarilor efectuate, persoanele care au doua copii (versiunea "inalta") ale genei HMGA2, gena responsabila pentru inaltime, sunt mai inalti cu cel putin 1 cm decat cei care au doua copii ale versiunii "scunde" a genei. Aceasta observatie poate aduce rezultate importante in descoperirea legaturilor dintre inaltime si anumite boli. Cercetatorii sunt de parere ca vor descoperi si alte gene responsabile de determinarea inaltimii.

Cel mai recent studiu a fost realizat de catre cercetatorii de la "Children's Hospital Boston, Oxford University", in colaborare cu cercetatorii de la "Peninsula Medical School in Exeter". Cercetatorii au analizat genomii unui lot de 5000 de persoane, care au oferit mostre de ADN si detalii referitoare la inaltime si greutate. In urma rezultatelor obtinute au descoperit ca este necesara doar o mica modificare a genei HMGA2, pentru a se observa schimbari in ceea ce priveste inaltimea. Rezultatele au fost reconfirmate si de cercetarile facute pe un lot de 30.000 de persoane care aveau in dublu exemplar versiunea genei.

Legatura cu cancerul

Aproximativ 25% din europeni au in dublu exemplar versiunea "inalta" a genei, in timp ce alti, in proportie de 25% au in dublu exemplar versiunea "scunda" a genei. O singura versiune a genei "inalte" adauga aproximativ o jumatate de centimetru la inaltime, in timp ce o dubla versiune a genei va adauga 1 cm la inaltime.

Rareori, modificarile severe ale genei pot cauza modificari ale dimensiunilor corporale. Inaltimea este o trasatura poligenata, ceea ce inseamna ca inaltimea este determinata de mai multe gene. Rezultatele cercetarilor nu explica in mod clar de ce anumite persone ajung la o inaltime de 190 cm de exeplu, iar altele se opresc la 145 cm. De asemenea, o mai buna intelegere a genelor care determina inaltimea, poate ajuta la descoperirea factorilor determinanti ai anumitor boli si afectiuni. De exemplu, s-a demonstrat statistic, predispozitia persoanelor inalte la dezvoltarea cancerului de prostata, de vezica sau pulmonar. Aceste rezultate demostreaza ca genele care sunt responsabile de crestrea si diviziunea celulara, joaca un rol important si in proliferarea celulara necontrolata, caracteristica afectiunilor canceroase. Pe de alta parte, persoanele scunde prezinta predispozitie la boli cardiace.

Daca se va reusi identificarea tuturor genelor raspunzatoare de determinarea inaltimii, pe viitor cercetatorii sunt increzatori ca vor putea astfel determina cu certitudine daca inaltimea copiilor este consecinta unei boli anume sau daca este pur si simplu rezultatul incrucisarii genetice a parintilor.


Citeste si despre:

Alergenii din aer Fibroza chistica sau mucoviscidoza Malformatiile congenitale Sindromul Down - mongolismul Densitatea osoasa: un indiciu pentru sanatatea femeii #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului Progeria sau sindromul Hutchinson-Gilford Sindromul Prader-Willi, senzatia constanta de foame Ce este sindromul Costello? Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Cauze generale ale infertilitatii masculine
Cere sfatul medicului ×