Ce cuprinde pachetul de baza pentru medicina de familie

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Precizari


Ministerul Sanatatii se refera acum doar la serviciile care se acorda in pachetul de baza la nivelul medicinii de familie, nu la pachetul minimal.

La nivelul medicinii de familie se introduc cateva noutati.

Preventia, care trebuie separata de restul consultatiilor. Consultatia preventiva de evaluare a riscului individual nu a existat pana acum. Nu trebuie confundata cu vechea consultatie de bilant anual.

Preventia pentru copii este mai bine definita. Introducerea unor consultatii speciale pentru riscurile si problemele de sanatate cu cel mai mare impact asupra populatiei - afectiuni prioritare: riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, boala cronica respiratorie obstructiva, depresie si tulburari de crestere si dezvoltare la copil.

Structurarea mai riguroasa a serviciilor, astfel incat pacientul sa stie la ce anume are dreptul. Pachetul de baza nu limiteaza numarul de prezentari pentru probleme de sanatate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi.

Ori de cate ori intervine o modificare in starea de sanatate, ori de cate ori o persoana se simte rau sau are o suspiciune cu privire la starea sa de sanatate are dreptul sa se adreseze medicului de familie, indiferent de varsta, fiind vorba despre consultaii in afara programului de prevenie.

Consultatia pentru probleme noi de sanatate/ episoade acute nu trebuie confundata cu urgenta (stari foarte grave, amenintatatoare de viata), pentru care pacientul suna la 112.

Tipuri de consultatii la medicul de familie

Pentru persoane sanatoase

Pentru persoane care au o problema de sanatate
consultatii pentru probleme de sanatate nou aparute/ episoade acute

Alte categorii de consultatii si servicii

Consultatiile preventive pentru copii

Se acorda la medicul de familie periodic si urmareste cresterea si dezvoltarea copilului, nutritia, depistarea riscurilor si interventia in acest sens.

Include evaluarea copilului la intrarea in scoala. Se refera si la depistarea riscurilor la adolescent si consiliere pentru stil de viata sanatos si evitarea consumului de alcool, tutun droguri.

Medicul de familie este cel care face vaccinarile prevazute in schema nationala de vaccinari obligatorie pentru copii.

Consultatiile preventive pentru adultul sanatos

Consultatii programate mai complexe, in care se evalueaza starea de sanatate si se identifica posibilele riscuri, pentru persoanele care nu au o nicio problema de sanatate. O data la 3 ani pentru cei sub 40 de ani si o data pe an pentru cei de peste 40 de ani.

In cadrul acestor consultatii cu rol de preventie intra atat examinarea propriu-zisa, cat si un set de investigatii la frecventa recomandata pentru grupa de varsta si sex.
Consultatia preventiva include si consilierea privind evitarea sau diminuarea riscului.

Aceste consultatii de evaluare nu trebuie confundate cu consultatia la medicul de familie pentru probleme de sanatate nou aparute.

De ce o data la 3 ani?

Probleme de sanatate nou aparute/ episoade acute

Consultatii de monitorizare activa pentru afectiuni prioritare

Consultatiile pentru gravide si lehuze

Consultatii active la medicul de familie pentru monitorizare evolutiei sarcinii si lehuziei:

Alte servicii

Comparatie

Situatia actuala Pachetul de baza
Restrictii in exercitarea profesiei Accentul pe caracterul de profesionist al MF si caracterul liberal al profesiei
Umbrirea componentei preventive (prin includerea ei in percapita) a curriculei de pregatire, cu accentuarea componentei curative (prin includerea tuturor consultatiilor la servicii) Se accentueaza componenta preventiva din componenta curiculei de medicina familiei, precum si componenta de monitorizare
MF este transcriptor, trimitator, depozitar ale scrisorilor medicale (practica ingradita) Se accentueaza rolul de gate-keeper
Reasezarea specialitatii pe plan egal cu celelalte specialitati

In ansamblu

Se pune accent pe:

Medicii de familie vor putea face investigatiile necesare depistarii si urmaririi bolilor cu impact important in starea de sanatate a populatiei.
Medicii de familie vor putea initia si continua tratamentul pentru toate bolile considerate prioritare.

Sursa: www.ms.ro


Citeste si despre:

Contract cadru 2009 Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor