Calciul in administrare zilnica

Publicat: 07 Septembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

calciuCercetatorii de la Universitatea din Sydney au ajuns la concluzia ca persoanele cu varsta peste 50 de ani care iau suplimente de calciu au mai putine fracturi si o calitate a vietii mai buna comparativ cu cei care nu iau calciu.
Concluziile studiului realizat de cercetatorii australieni au fost ca administrarea suplimentelor de calciu si vitamina D reduce riscul de fractura la varstnici cu aproximativ 25% si scade pierderea de masa osoasa.
Eficacitatea suplimentelor de calciu si vitamina D in reducerea riscului de fractura la varstnici este comparabila cu eficacitatea unor medicamente precum aspirina si statinele, care sunt folosite pe scara larga pentru a reduce riscul evenimentelor cardiovasculare ca de exemplu: infarctul miocardic acut si accidental vascular cerebral.
Daca pierderea mineralelor osoase nu este oprita, in timp oasele devin poroase si predispuse la fracturi.
Autorii cercetarii au analizat 29 de studii din intreaga lume care au investigat eficienta suplimentelor de calciu si vitamina D la 63897 de persoane cu varsta peste 50 de ani.
Concluzia studiului a fost ca o doza zilnica de 1200 mg de calciu impreuna cu 800 UI de vitamina D asigura cel mai bun efect terapeutic.
Se recomanda ca administrarea acestor suplimente sa se inceapa in jurul varstei de 50 de ani pentru ca in acea perioada incepe sa se accelereze pierderea masei osoase.
Efectele pozitive ale administrarii acestor suplimente cresc cu inaintarea in varsta, in special la persoanele peste 70 de ani – grupa de varsta cu cel mai mare risc de fractura cu complicatii care reduc calitatea vietii sau pot cauza chiar decesul.
Suplimentele de calciu si vitamina D sunt relativ ieftine insa impactul asupra sanatatii si calitatii vietii este semnificative.


Citeste si despre:

Importanta calciului in dieta Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor Importanta calciului in sanatatea oaselor Vitamina D - cand este utila si ce efecte produce deficitul ei in corpul uman Cum combatem depresia prin alimentatie? Importanta vitaminei D in profilaxia rahitismului Vitaminele care sporesc fertilitatea Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Efectul uimitor al vitaminei D Hipervitaminoza D Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli Mituri si adevaruri despre cafeina Disuria (urinarea dureroasa) Alzheimer Afectiuni ale sistemului digestiv