Atentie la consumul excesiv de alimente si alcool, in perioada Sarbatorilor de iarna

Actualizat: 15 Decembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In aceasta perioada, medicii ne recomana sa evitam consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri.

De asemenea, specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata.

Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a Sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.

Specialistii spun ca organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.

In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in canitati mari poate produce deshidratarea acestuia.


Citeste si despre:

Abuzul de alcool si alimente in perioada sarbatorilor Consumul de alcool si diabetul zaharat Ce cantitate de alcool este „sigura si buna” pentru sanatate? Cat alcool este „prea mult”? Sindromul de abstinenta la alcool Efectele consumului de alcool asupra organismului Ce este intoleranta la alcool? Intoxicatia cu alcool Cum recunosti rapid un accident vascular cerebral. Cele trei semne care salveaza vieti Sanatatea respiratorie in sezonul rece: rolul farmacistului Tulburarile neurologice determinate de consumul de alcool Sindromul Wernicke-Korsakoff - boala cauzata de consumul de alcool Semne ale sindromului de abstinenta (sevraj) la alcool Intoleranta si alergiile la alcool Cat timp sta alcoolul in sange si care sunt efectele excesului de alcool Alimente recomandate si contraindicate in perioada alaptarii Dependenta de alcool si abuzul de droguri la adolescenti