Unde gasesti cel mai bun tratament pentru infertilitatea masculina, in 2023?

Actualizat: 22 August 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

In prezent, societatea vede in principal infertilitatea ca fiind un subiect ce priveste doar femeile (cauzele fiind in principal problemele de ovulatie, varsta, obezitatea, ciclurile menstruale neregulate, disfunctia sexuala, alterarea trompelor uterine). Totusi, sondajele demonstreaza ca barbatii sufera si ei de infertilitate si ar trebui sa apeleze la clinici medicale pentru a urma tratamentele disponibile in functie de cauza problemei si starea lor de sanatate. Prevalenta infertilitatii masculine este egala cu cea a femeilor, spun oamenii de stiinta.

Datele statistice arata ca aproximativ 30% dintre problemele de fertilitate dintr-un cuplu se datoreaza barbatului. Se estimeaza ca:
• 7% dintre barbati sunt afectati de infertilitate
• 50% dintre barbati refuza sa faca o vizita la un medic de specialitate, chiar daca au un diagnostic de infertilitate
• Oligospermia afecteaza aproximativ 15% dintre cupluri.

Conform unui sondaj de opinie, 93% dintre barbati au spus ca bunastarea lor a fost afectata de problema infertilitatii, asta le-a cauzat probleme psihologice si scaderea stimei de sine.

Oligospermia – o afectiune larg raspandita la barbati

Conform OMS, oligospermia este o afectiune in care in ejaculat exista mai putin de 15 milioane de spermatozoizi pe ml de sperma. In numeroase cazuri nu apar simptome, fapt pentru care barbatii nici nu stiu ca au aceasta modificare.

Cauzele sunt: obezitatea, defectele genetice, varicocelul, bolile cu transmitere sexuala, inaintarea in varsta, consumul de alcool, fumatul, scaderea hormonilor sexuali, consumul de droguri, obstructia canalului ejaculator, tumorile testiculare care pot fi maligne sau benigne, administrarea unor medicamente (antibiotice, beta-blocante) si altele.

Afectiunea poate fi usoara (concentratia de spermatozoizi este intre 10-14 milioane/ml de sperma), medie (concentratia de spermatozoizi este intre 5-10 milioane/ml de sperma) sau severa (concentratia de spermatozoizi este intre 0-5 milioane/ml de sperma).

Pentru a determina prezenta oligospermiei se pot face teste, spermograma, spermocultura, care ajuta la punerea diagnosticului. Printr-o proba de sperma si investigatii de laborator se pot afla multe aspecte importante, precum:
• volumul ejacularii
• numarul de spermatozoizi, morfologia acestora
• motilitatea si viabilitatea spermatozoizilor
• numarul de globule albe din sange
• pH-ul
• cantitatea de fructoza.

Oligospermia se poate rezolva prin terapie, tratament potrivit, corectarea stilului de viata (renuntarea la fumat, alcool, droguri, medicamente), interventii chirurgicale (daca este un diagnostic de varicocel).

Azoospermia este asociata cu un nivel scazut de fertilitate

La barbati, azoospermia este o boala ce se caracterizeaza prin lipsa de spermatozoizi din lichidul ejaculat si reprezinta una dintre cauzele infertilitatii masculine. Problemele hormonale si cauzele obstructive ale acestei boli sunt tratabile in numeroase cazuri, iar fertilitatea poate fi restabilita.

Pentru asta trebuie identificate tulburarile testiculare (care sunt cauza bolii) si de recuperat spermatozoizii. Asta se poate face la o clinica medicala unde se aplica tehnici de reproducere asistata. Cel mai optim tratament pentru infertilitatea masculina il poti gasi la cea mai buna clinica de fertilizare in vitro din Romania, unde sunt medicii specialisti in domeniul reproducerii asistate si in domeniul obstreticii si ginecologiei, laboratoare de fertilizare in vitro si andrologie cu echipamente performante, servicii care permit pacientilor sa-si indeplineasca visul de a deveni parinti.

De asemenea si motilitatea slaba a spermatozoizilor poate duce la infertilitate masculina. Asta include si motilitatea neprogresiva, motilitatea lenta, ori lent progresiva. Infertilitatea la barbati poate fi indusa si de munca, daca barbatul lucreaza intr-un mediu care implica traume repetate ale zonei pelvine. La o clinica buna se poate analiza sperma si testa motilitatea spermatozoizilor. Daca mai putin de 32% dintre spermatozoizi sunt mobili, asta inseamna ca motilitatea lor este scazuta.

In prezent se pot face tratamente clinice care ajuta in astfel de cauzuri, care imbunatatesc calitatea spermei. De asemenea, trebuie schimbat stilul de viata, de renuntat la consumul de alcool si la fumat. Studiile cercetatorilor arata ca fumatul poate afecta negativ parametrii spermatozoizilor si poate scadea capacitatea de fertilizare a ovocitelor.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Tehnicile de reproducere asistata - ART Infertilitatea masculina Tratamentele pentru infertilitatea masculina Infertilitatea masculina - metode terapeutice Cauze generale ale infertilitatii masculine Cauzele infertilitatii masculine Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Semnele si simptomele infertilitatii masculine si feminine Diagnosticul infertilitatii masculine Tratamentul infertilitatii masculine Cum afecteaza internetul fertilitatea masculina Infertilitatea cuplului Infertilitatea - sterilitatea
Cere sfatul medicului ×