Modificarile penisului aparute cu inaintarea in varsta

Actualizat: 13 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nu mai este nici un secret ca in timp, capacitatile sexuale ale unui barbat scad. Pe masura ce organismul trece prin modificari hormonale si nivelul testosteronului scade, si activitatea sexuala va avea de suferit. Va fi mai greu de obtinut o erectie, iar aceasta va tine ulterior mai putin, orgasmul va aparea si el mult mai greu, iar perioada refractara in care penisul nu mai poate fi stimulat (deoarece nu mai raspunde corespunzator la stimuli de natura sexuala) va fi mai lunga.

De asemenea, pe masura ce varsta creste, volumul spermei precum si calitatea acesteia se vor reduce. Specialistii deja au stabilit “verdictul” : inaintarea in varsta se coreleaza direct cu aparitia impotentei sau a disfunctiei erectile - se pare ca procentul barbatilor potenti scade, in timp, de la 60% la varsta de 40 de ani, la 30% la varsta de 70 de ani. In plus, pe langa functionalitate, se modifica foarte mult si aspectul lui.

Este deci un fapt demonstrat si observat de fiecare barbat in parte: penisul, ca orice alt organ, are propria sa “viata”, propriul sau ciclu de evolutie si dezvoltare. Majoritatea modificarilor se datoreaza in principal alterarii sintezei si secretiei testosteronului. Acest hormon este responsabil, in viata adulta de mentinerea erectiei, de stimularea libidoului, de dezvoltarea normala a componentelor spermei, dupa ce in perioada pubertatii a determinat cresterea in dimensiuni a penisului, aparitia caracterelor sexuale secundare sau a indus aparitia tesutului spermatogenic in testicule (pentru a aminti doar cateva dintre efecte).

Nu doar functia sexuala se modifica in timp, ci este afectata si functionarea aparatului urinar: studiile demonstreaza faptul ca in timp, jetul urinar isi modifica semnificativ caracteristicile, nu mai este la fel de puternic si poate chiar sa apara intrerupt. Acestea sunt expresia slabirii importante a tonusului musculaturii vezicale si, in numeroase cazuri, si a maririi in volum a prostatei.

Si nu este tot! Cercetari recente au descoperit faptul ca una din marile temeri ale barbatilor se adevereste; penisul sufera in sine modificari o data cu inaintarea in varsta. Asa cum este influentat benefic de pubertate si alte modificari hormonale, poate fi influentat negativ si de declinul secretiei de testosteron. Daca in jurul varstei de 30 de ani se poate spune ca barbatii ating maturitatea sexuala deplina, aceasta mentinandu-se in parametri foarte buni cativa ani in platou, pe masura ce timpul trece, functionalitatea declina.

Specialistii considera ca dupa varsta de apogeu (30 de ani), penisul trece prin doua categorii majore de schimbari: modificarile de aspect si modificarile functiei. Primele se datoreaza in principal reducerii fluxului sangvin catre penis (ca urmare apar modificari de culoare) si modificarilor hormomale (astfel se va constata rarirea parului pubian, reducerea in dimensiuni - atat in lungime cat si in circumferinta). Modificarile de functionalitate apar pe fondul modificarii libidoului.

Modificarea aspectului penisului

Aspectul penisului se poate modifica prin decolorare si prin rarirea parului pubian. Pierderea coloratiei naturale (rosu-rozaliu) se datoreaza faptului ca in timp, organismul redistribuie fluxul sangvin catre alte organe, considerate mai importante, si astfel se reduce aportul sangvin catre penis. In economia organismului, importanta penisului este mare in anii reproductivi, ulterior considerandu-se ca functia sa nu mai este esentiala. Pierderea gradata a parului pubian se datoreaza in principal modificarilor testosteronului: pe masura ce acesta se reduce, zona genitala isi va relua aspectul prepuberal, fara pilozitate pubiana.

Modificarea dimensiunilor penisului

Pe masura ce inainteaza in varsta, majoritatea barbatilor castiga kilograme bune in greutate. In plus, majoritatea kilogramelor se depun in mod specific pe abdomen. Datorita acestei dispozitii particulare, dimensiunile aparente ale penisului se vor modifica si ele, reducandu-se. Corpul penisului va parea mai scurt deoarece se va afla inglobat in tesutul adipos prepubian. Plecand de la aceasta observatie, specialistii isi incurajeaza pacientii trecuti de o anumita varsta si greutate, sa se tina de un regim dietetic doar din simplul motiv ca astfel pot castiga chiar si 2-3 centrimetri in lungimea penisului. Iar o astfel de motivatie ii stimuleaza mai mult decat reducerea riscului de afectiuni cardiovasculare.

Pe langa aceasta modificare aparenta si reversibila in lungimea penisului, pe care pacientul o poate controla, in timp apare si o alta, de aceasta data, avand caracter ireversibil. Reducerea se manifesta atat asupra lungimii cat si asupra circumferintei penisului. Desi ea nu este dramatica, poate totusi sa afecteze modul in care barbatul isi percepe corpul, rasfrangandu-se si asupra capacitatilor sale sexuale, in general. Reducerea se apreciaza plecand de la dimensiunile penisului erect, specialistii apreciind ca daca penisul are 15 cm in jurul varstei de 30 de ani, cel mai probabil, dupa 60 de ani, acesta va masura 13- 14 centimetri.

Se pare ca in reducerea dimensiunilor penisului sunt implicate in principal doua mecanisme. Primul este reprezentat de ingustarea calibrului vaselor prin procesul de ateroscleroza generalizata, care va diminua astfel fluxul sangvin ce vine spre penis. Se cunoaste ca un organ insuficient perfuzat isi va modifica dimensiunile, corespunzator aportului energetic si de oxigen. Procesul este unul care afecteaza toate arterele din organism, nu se localizeaza exclusiv la sistemul arterial din sfera genitala, si este responsabil de aparitia bolii coronariene ischemice, de claudicatia intermitenta, de hipoperfuzie cerebrala. In plus, modificarea functiei endoteliale, ce apare in cursul procesului de arteroscleroza, poate afecta in mod direct capacitatea de a avea o erectie.

Al doilea mecanism are la baza aparitia de tesut fibros, neelastic, in jurul corpilor erectili. Erectia apare in momentul in care aceste zone se umplu corespunzator cu sange. Un blocaj de orice natura, aparut la nivelul arterelor peniene, inclusiv cum poate fi cel reprezentat de tesutul fibros, semnifica de fapt o erectie de intensitate mult redusa. Nu doar penisul isi modifica dimensiunile in timp, ci si testiculele, astfel incat se poate afirma ca modificarile genitale sunt globale si foarte complexe. Specialistii afirma ca testiculele incep sa se modifice inca de la 40 de ani. Astfel, daca la 30 de ani ele aveau un diametru de 3 cm, la 60 de ani pot ajunge la 2 cm.

Modificarea curburilor anatomice ale penisului

In cazul in care se va acumula tesut cicatricial sau tesut fibros cu distributie inegala, penisul isi poate modifica foarte mult aspectul, descriind curburi nefiziologice. O astfel de modificare apare in cazul pacientilor cu boala Peyronie. Aceasta afectiune se manifesta in viata adulta si poate afecta foarte mult capacitatea barbatului de a-si desfasura activitatea sexuala: erectia devine foarte dureroasa, iar penetrarea este si ea realizata cu dificultate.

Boala Peyronie se manifesta la 1-4% dintre barbatii adulti si face parte din grupa bolilor de tesut conjunctiv. In cadrul ei, tunica albuginee (cea care inconjoara corpii cavernosi ai penisului) sufera un proces extensiv de fibrozare, ceea ce determina incurbarea specifica a penisului. Tratamentul acestei boli este cel mai adesea chirurgical. Daca nu se intervine terapeutic, boala poate progresa, agravandu-se, la peste jumatate din pacienti.

Modificarea sensibilitatii penisului

Numeroase studii au demonstrat faptul ca penisul isi modifica sensibilitatea in timp. Devine mai putin receptiv la stimularea erotica, iar erectia nu mai apare la fel de usor. Erectia se obtine fie prin stimulare directa a corpului si glandului, fie prin influenta unor stimuli erotici sau emotionali. Acest fapt fiind precizat, este usor de inteles de ce erectia este direct afectata prin scaderea sensibilitatii la atingere a penisului. Deocamdata nu s-a stabilit daca modificarea sensibilitatii interfera si cu modul in care este resimtit orgasmul.

Chiar daca astfel de modificari sunt inevitabile, fiind o etapa in procesul de maturizare si imbatranire a organismului, specialistii ofera o raza de speranta barbatilor: varsta nu modifica in nici un fel viata erotica! Un studiu recent, efectuat in Statele Unite, pe un lot de 2213 barbati a demonstrat faptul ca intr-adevar, in timp, se inregistreaza un declin al functiei erectile, al libidoului si al functiei ejaculatorii, insa satisfactia sexuala se mentine in parametri relativ constanti. In final, trebuie precizat ca cel mai important ingredient pentru o viata sexuala cat mai activa este de fapt, capacitatea de satisfacere a partenerei, iar pentru atingerea unui astfel de scop nu trebui un penis de dimensiuni fabuloase si nici o erectie demna de starurile porno.


Citeste si despre:

Modificarile sexuale si fizice aparute pe masura inaintarii in varsta Boli ale aparatului genital masculin - generalitati Pubertatea si patologia ei Pubertatea precoce: cum o identificam la timp Factori de risc in dezvoltarea cancerului Cum poate fi depistat din timp cancerul testicular? Legatura dintre hormonii alimentari din carnea de pui si pubertatea precoce Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cancerul de col uterin - simptome, cauze, tratament Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Pubertatea precoce Pubertatea intarziata Informatii de baza legate de problemele sexuale Disfunctia erectila - raspunsuri la intrebari frecvente Fractura de penis