Fumatul si obezitatea pot creste riscul aparitiei disfunctiilor erectile
Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Un studiu prospectiv realizat de cercetatori de la Harvard School of Public Health (HSPH) a descoperit ca obezitatea si fumatul sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a disfunctiei erectile. In schimb, activitatea fizica periodica este asociata cu scaderea riscului de aparitie a disfunctiei erectile. Acesta este primul studiu prospectiv care a studiat legatura dintre disfunctia erectila si fumat, obezitate, alcool si stilul de viata sedentar.
Echipa de cercetatori, condusa de Dr. Constance Bacon si Prof. Eric Rimm, a supravegheat 22086 de persoane sanatoase cu varsta cuprinsa intre 40 si 75 de ani care aveau functia erectila buna sau foarte buna si care nu sufereau de afectiuni cronice majore inainte de 1986. Dintre participantii la studiu 17,7% (3905 persoane) au fost diagnosticate cu disfunctie erectila recent instalata intre anii 1986 si 2000. Cercetatorii au ajustat rezultatele astfel incat sa fie depistati cei cu si fara cancer de prostata pe parcursul studiului (intre anii 1986-2000), datorita faptului ca tratamentul pentru cancerul de prostata, precum radioterapia sau tratamentul chirurgical, pot determina aparitia disfunctiei erectile.
Rezultatele acestui studiu au aratat ca atat fumatul cat si obezitatea sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a disfunctiei erectile la persoanele anterior sanatoase care aveau functia erectila normala. De asemenea, cercetatorii au aratat ca activitatea fizica regulata scade foarte mult riscul aparitiei disfunctiei erectile.
„Riscul disfunctiei erectile este de 2,5 ori mai mare la barbatii obezi care nu fac exercitii fizice fata de barbatii cu greutate corporala normala care fac in medie 30 de minute de exercitii fizice zilnic. (Obezitatea a fost considerata la cei care aveau un indice de masa corporala mai mare de 30kg/cm2) Pentru barbatii cu varsta mai mica de 55 de ani diferenta intre cele doua grupuri a fost chiar si mai mare,” afirma Prof. Eric Rimm.
Consumul de alcool nu a crescut riscul de aparitie a disfunctiei erectile. In general, barbatii care nu au cancer de prostata au o asociere mai puternica cu factorii de mediu fata de barbatii care au cancer de prostata.
Aceste rezultate sugereaza ca disfunctia erectila si boala coronariana au multi factori de risc comuni. Prof. Eric Rimm afirma ca aceste rezultate ar trebui sa incurajeze barbatii sa adopte un stil de viata mai sanatos.
„Multi barbati aleg sa nu-si modifice stilul de viata cu unul mai sanatos care include exercitii fizice si o dieta sanatoasa, pentru ca ei traiesc cu impresia ca afectiunile cardiace apar doar la varsta inaintata. Speram ca aceste rezultate ii vor motiva pe barbati sa adopte un stil de viata mai activ evitand o problema care s-ar putea sa apara mai repede decat se asteapta,” a declarat Prof. Eric Rimm.