Neuropatia diabetica: concluziile Consensului International cu privire la metodele de screening, diagnostic si tratament

Actualizat: 24 August 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Neuropatia diabetica este cea mai frecventa complicatie microvasculara a diabetului. Statistica arata prezenta acestei afectiuni la aproximativ o treime dintre persoanele care sufera de diabet, ceea ce necesita diagnosticare precoce si directii clare de management. Astfel, specialistii au ajuns la un raport de consens ce contine recomandari si algoritmi practici, distincti si condensati, pentru ca medicul sa poata diagnostica afectiunea cat mai devreme.

Tratamentul neuropatiei diabetice implica costuri ridicate de ingrijire a persoanelor cu diabet. Calitatea vietii lor este afectata de simptome si complicatii precum ulceratiile piciorului diabetic. Afectiunea ramane inca „subdiagnosticata si tratata inadecvat”, dupa cum subliniaza Prof. Dr. Dan Ziegler.

Neuropatia diabetica: o afectiune ce intâmpina provocari privind managementul si diagnosticarea

Ghidurile actuale pot fi uneori confuze fara un consens cu privire la tratamentele utilizate. Prin urmare, 15 experti din 11 tari, printre care si Romania, reprezentata de Prof. Dr. Gabriela Radulian, s-au reunit in anul 2020 pentru a elabora Consensul International, in urma caruia au fost definite recomandari si algoritmi pentru screening-ul, diagnosticul si tratamentul bolii in practica clinica.

Cel mai important aspect al acestui raport de consens este abordarea holistica, care ia in considerare nu numai tratamentul simptomatic al durerii, ci inclusiv conceptul de farmacoterapie orientata patogenic.

Acest document evidentiaza abordarea terapeutica necesara realizata pas cu pas, pentru a a realiza screeningul si diagnosticul specific neuropatiei diabetice. Documentul contine informatii necesare pentru suport care pot fi utile pentru alegerea instrumentelor potrivite in procesul de diagnosticare si examinare clinica”, sustine Prof. Dr. Vincenza Spallone, din cadrul Departamentului de Medicina Sistemica, Sectia de Endrocrinologie, Universitatea din Roma Tor Vergata, Roma, Italia.

Statistica arata ca aproximativ 50% dintre pacientii afectati de neuropatie diabetica sunt asimptomatici din cauza deteriorarii fibrelor nervoase. Astfel, expertii subliniaza importanta studierii fibrelor nervoase mici si mari prin intermediul testelor adecvate: se recomanda ca functia fibrelor nervoase mari sa fie testata prin evaluarea sensibilitatii vibratorii, iar functia fibrelor nervoase mici prin evaluarea senzatiei de durere.

Fiecare anomalie bilaterala a testului de screening indica neuropatie diabetica si poate necesita proceduri de diagnosticare mai extinse.

„Acest raport de consens este cel mai cuprinzator de pâna acum, incluzand rezultatele celor mai recente studii clinice si oferind informatii detaliate din ghidurile de specialitate, necesare pentru utilizarea diferitelor medicamente, fie cu actiune patogenica, fie simptomatica. Este crucial sa aplicam un tratament adecvat pacientilor afectati de neuropatie diabetica”, declara Profesorul Boris Mankovsky – Departamentul de Diabetologie, Academia Nationala de Medicina pentru Educatie Postuniversitara, Kiev, Ucraina si Presedinte al Asociatiei Ucrainene de Diabetologie.

Cele trei elemente esentiale ale tratamentului

Expertii au identificat trei elemente esentiale in privinta managementului neuropatiei diabetice:

1. Tratamentul optim al diabetului, inclusiv modificarea stilului de viata, precum si interventia multifactoriala asupra riscului cardiovascular. Studiul DCCT/EDIC a evidentiat ca intensificarea tratamentului cu insulina este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1 pentru a preveni neuropatia diabetica, sau pentru a opri progresia acesteia. Pentru pacientii cu diabet de tip 2 nu exista inca dovezi convingatoare referitoare la faptul ca un control optim al glicemiei poate sa contracareze progresia neuropatiei diabetice. Cu toate acestea, este incontestabil rolul controlului optim al glicemiei, iar acesta este obiectivul terapeutic principal pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2

2. Pentru a aborda patogeneza multifactoriala specifica neuropatiei diabetice, expertii recomanda farmacoterapia orientata patogenic. Aceasta are ca scop atât ameliorarea simptomelor, cât si influentarea progresiei proceselor patologice neuropate. Acidul alfa- lipoic, un antioxidant puternic si benfotiamina, derivatul liposolubil al tiaminei, sunt disponibile deja pentru uz terapeutic si clinic in mai multe tari, sub forma de medicamente. in studiile clinice, ambele medicamente au demonstrat ameliorarea simptomelor neuropatiei diabetice, cu profil de siguranta favorabil pentru tratamentul pe termen lung.

3. A treia abordare terapeutica consta in tratamentul simptomatic al durerii neuropate prin farmacoterapie analgezica cu antidepresive, anticonvulsivante, opioide, plasturi cu capsaicina si combinatii, daca este necesar. in ciuda dovezilor cu semnificatie clinica redusa, expertii mentioneaza posibilitatea de a fi luate in considerare si optiunile nonfarmacologice, cum ar fi sprijinul psihologic, fizioterapia, stimularea nervoasa electrica transcutanata si acupunctura.

Semnificatia stiintifica si clinica a recomandarilor a fost recunoscuta prin publicarea consensului in „Diabetes Research and Clinical Practice”, jurnalul oficial al Federatiei Internationale de Diabet (IDF), iar informatiile referitoare la consens sunt disponibile online pe https://www.woerwagpharma.ro/ro/conferinta-consens.

Evenimentul stiintific a fost sustinut de catre Wörwag Pharma, Boblingen, Germania - companie germana specializata in solutii terapeutice pentru managementul diabetului zaharat si a complicatiilor acestuia, in special a neuropatiei diabetice.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Lipodistrofia: diagnostic si tratament Candidoza orala - diagnostic si tratament Sindromul de colon sau intestin iritabil - diagnostic si tratament Agorafobia - cauze, simptome, diagnostic si tratament Agorafobia: simptome, diagnostic si tratament Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Cresterea presiunii intracraniene: simptome, diagnostic si tratament Cancer de san - factori de risc, analize, diagnostic si tratament Sialoreea sau hipersalivatia - metode de diagnostic si tratament Neuronul Morton – diagnostic si tratament Neuropatia diabetica