Violenta din jocurile video influenteaza in mod direct mintea copiilor

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu efectuat pe adolescenti a descoperit faptul ca jocurile video violente cresc activitatea centrului de raspuns emotional in timp ce regiunile corticale legate de autocontrol sunt puternic inhibate.
"Este pentru prima data cand se demonstreaza ca jocurile video violente pot influenta activitatea corticala," a declarat conducatorul echipei de cercetatori, Dr. Vincent Mathews, profesor de radiologie la Universitatea de Medicina din Indiana, USA.
"In urma unui astfel de joc violent, s-a observat ca adolescentii au o crestere a activitatii in cortexul implicat in raspunsul emotional in timp ce in zonele implicate in autocontrol s-a observat o scadere a activitatii cerebrale," a declarat Dr. Mathews.
In acest studiu, echipa de cercetatori a impartit aleator un grup de 44 adolescenti, o parte primind jocuri violente iar cealalta parte jocuri nonviolente pentru o perioada de 30 de minute. Apoi adolescentilor li s-a efectuat scanarea RMN a cortexului, masurand activitatea sau inhibitia anumitor zone corticale.
La adolescentii care utilizau jocuri violente s-a inregistrat o activitate crescuta la nivelul ariei corticale legate de raspunsul emotional. In acelasi timp, la nivelul ariei prefrontale, implicata in inhibitie, concentrare si autocontrol, s-a depistat scaderea evidenta a activitatii.
David S. Bickham, cercetator stiintific la Center on Media and Child Health de la Universitatea Harvard din Boston, USA a declarat ca parintii ar trebui sa fie mai atenti cu privire la modul in care copiii au acces la informatiile media dat fiind faptul ca ei invata din toate sursele media cu care vin in contact. "Rezultatele acestui studiu aduc noi dovezi care sustin afirmatia ca informatiile violente din media pot duce la comportamente agresive si antisociale."


Citeste si despre:

Ce este dependenta de jocurile video? Adictia de jocuri video Ingrediente secrete pentru o piele frumoasa Transformarile pielii la menopauza Grasimile benefice si nocive din alimente Cum influenteaza alcoolul eficacitatea metodelor anticonceptionale Semnele din nastere De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Adevarul despre grasimea abdominala Legatura dintre alaptare si cancerul de san Cele mai comune boli profesionale Cat timp ar trebui sa se uite un copil la televizor Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Stimularea metabolismului Cum alimenteaza mediile in care traim dependentele noastre?