S-a descoperit o noua cauza a obezitatii la copii. Iata ce rol au antibioticele!

Actualizat: 01 Octombrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu derulat recent de medicii americani din cadrul Spitalului de Pediatrie din California, copiii sub doi ani care sunt tratati abuziv cu antibiotice risca sa sufere de obezitate in copilarie.

Pentru realizarea studiului, medicii au studiat dosarele medicale a peste 64.000 de copii, pe o perioada de 12 ani. Rezultatele au relevat faptul ca folosirea abuziva a antibioticelor pe copii cu varste mai mici de doi ani reprezinta un factor de risc crescut pentru obezitate.

Specialistii explica acest risc pe baza faptului ca tratamentele cu antibiotice genereaza modificari la nivelul florei microbiene, care ar putea fi asociate cu obezitatea.

Savantii au descoperit ca in jur de 70% dintre copiii studiati primisera antibiotice de cel putin 2,3 ori inainte de a implini varsta de 24 de luni, suficient pentru a creste rata de prevalenta a obezitatii in randul acestora la 10%. La trei ani, rata ajunge la 14%, iar la patru ani, la 15%, iar procentele se refera doar la copiii normoponderali.

Copiii supraonderali expusi la doze crescute si repetate de antibiotce au intregistrat procente mult mai ridicate ale riscului de obezitate: 23%, la varsta de doi ani, 30%, la varsta de 3 ani si 33%, la patru ani.


Citeste si despre:

Obezitatea la copii si sportul Obezitatea la copii - cand este considerat obez un copil? Obezitatea la copii Factori de risc pentru excesul in greutate si obezitatea la copii Durerea de genunchi - cauze posibile Principalii factori care ne pot predispune la obezitate Poluarea aerului in legatura cu problemele cardiovasculare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat Diabetul dublu Artroza – importanta exercitiului fizic Care sunt efectele secundare ale antibioticelor? Tulburari comportamentale la copii Copiii si obezitatea – cum ii invatam sa manance sanatos? Expunerea medicala in radiologia pediatrica