Se stie ca greutatea mica la nastere este un factor de risc pentru boli cardiovasculare, insulinorezistenta si osteoporoza la varsta adulta.
Un studiu recent, efectuat pe 498 barbati si 468 femei care au fost nascuti in decada 1931-1939 a utilizat chestionare, masuratori antropometrice precum si evaluare densitometrica (DEXA) la nivelului colului femural si coloanei lombare, introducand in ecuatie pe langa greutatea la nastere si greutatea la varsta de un an.
Datele studiului au relevat faptul ca exista o asociere semnificativa intre greutatea la nastere si continutul mineral osos atat la femei cat si la barbati. Asocierea continutului mineral osos cu greutatea la varsta de un an a fost chiar mai puternica. Prin contrast, relatia intre greutatea la nastere si densitatea mineral osoasa a fost semnificativa doar la barbati si doar la nivelul femurului proximal.
Existenta acestor relatii pare sa reflecte faptul ca in dezvoltarea scheletala sub controlul hormonal al STH (hormonul somatotrop) sau IGF – 1 (factorul 1 de crestere insulinostimulator) intervin atat factori prenatali cat si postnatali, greutatea la nastere si cea la un an fiind variabile independente in relatia cu masa osoasa.