Greutatea la nastere si la un an sunt determinanti independenti ai masei osoase

Publicat: 06 Noiembrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Se stie ca greutatea mica la nastere este un factor de risc pentru boli cardiovasculare, insulinorezistenta si osteoporoza la varsta adulta.
Un studiu recent, efectuat pe 498 barbati si 468 femei care au fost nascuti in decada 1931-1939 a utilizat chestionare, masuratori antropometrice precum si evaluare densitometrica (DEXA) la nivelului colului femural si coloanei lombare, introducand in ecuatie pe langa greutatea la nastere si greutatea la varsta de un an.

Datele studiului au relevat faptul ca exista o asociere semnificativa intre greutatea la nastere si continutul mineral osos atat la femei cat si la barbati. Asocierea continutului mineral osos cu greutatea la varsta de un an a fost chiar mai puternica. Prin contrast, relatia intre greutatea la nastere si densitatea mineral osoasa a fost semnificativa doar la barbati si doar la nivelul femurului proximal.

Existenta acestor relatii pare sa reflecte faptul ca in dezvoltarea scheletala sub controlul hormonal al STH (hormonul somatotrop) sau IGF – 1 (factorul 1 de crestere insulinostimulator) intervin atat factori prenatali cat si postnatali, greutatea la nastere si cea la un an fiind variabile independente in relatia cu masa osoasa.


Citeste si despre:

Cum sunt diagnosticate si tratate fracturile osoase Cauzele necunoscute ale cresterii in greutate Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Peritonite acute difuze Migrena menstruala Proteinele in dieta vegana Uleiul de ficat de cod - un reper pentru sanatatea intregii familii, din 1854 Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Cum sa previi bolile de ficat Declansarea durerilor - cauze nebanuite Ficatul Dieta South Beach Tulburarile de gust si miros: simptome, cauze si tratament Legatura dintre aparitia alunitelor rosii si afectiunile organelor interne Mycozis fungoides si sindromul Sezary - informatii generale