Top greseli comune facute atunci cand copilul are diaree

Actualizat: 03 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diareea este un simptom foarte frecvent la copiii mici, cu o medie de 3 episoade pe an . Frecventa scaunelor poate varia de la 2-5 ori pe zi in majoritatea cazurilor, cu o incidenta mai mare in lunile de vara. Cea mai frecventa cauza este cea virala.

Gestionarea corecta a diareei la copii este esentiala pentru a preveni complicatiile si a asigura o recuperare rapida. Cu toate acestea, familia poate face uneori greseli care, desi cu buna intentie, pot agrava situatia:

1. Nu se administreaza lichide suficiente si nu se monitorizeaza deshidratarea. Multi parinti nu dau apa copiilor de teama ca va agrava diareea, ceea ce este incorect. Apa nu agraveaza diareea si este esentiala pentru rehidratare.

2. Nu se ia in considerare pierderea de electroliti- acestia sunt esentiali pentru mentinerea functiilor corporale adecvate si prevenirea deshidratarii. Ei se pierd datorita varsaturilor sau scaunelor frecvente de aceea trebuie inlocuiti

3. Utilizarea anumitor medicamente antidiareice
a. De exemplu antidiareicele care inhiba motilitatea are efect rapid dar pot provoca acumularea de bacterii, virusuri si toxine in intestine sau pot provoca constipatie.
b. Administrarea antisepticelor sau antibioticelor are sens doar daca cauza este bacteriana si este stiut ca peste 60 % din diareile infectioase sunt virale.
c. Probioticele care au ca rol echilibrarea florei bacteriene necesita timp pentru obtinerea acestui efect

4. Se dau copilului alimente potrivite sau medicamente, dar a caror gust nu e acceptat . Pe langa faptul ca diareea frecvent e insotita de varsaturi care pot fi accentuate de gusturi neplacute , acesta poate afecta emotional atat copii, cat si parintii. Parintii trebuie sa ofere sprijin emotional pentru a-si ajuta copilul sa faca fata disconfortului si anxietatii

5. Nu se ia in considerare prevenirea raspandirii infectiei prin masuri de igiena corespunzatoare si frecvent diareea ajunge un simptom comun intregii familii

6. Nu stiu cand trebuie sa consulte un profesionist din domeniul sanatatii- se recomanda atunci cand diareea este severa si persistenta sau in caz de diaree la copiii cu varsta mai mica de 3 ani, mai ales cand sunt prezente si alte simptome ( febra, mucus sau sange in scaun, semne de deshidratare)

O solutie antidiareica eficienta in aceste cazuri este gelatina tanat din Tasectan, un mucoprotector intestinal care administrata oral traverseaza stomacul fara a fi modificata si actioneaza prin formarea unui film care protejeaza mucoasa intestinala, reducand frecventa si durata episoadelor diareice. Mai multe detalii despre modul de actiune aici

Care sunt beneficiile utilizarii Tasectan la copii
• Acceptat de copii- Fara gust si miros
• Pudra poate fi amestecata in orice mancare sau lichid neincalzit
• Eficient in orice tip de diaree inclusiv virala
• Poate fi administrat si la sugarii ( experienta in studii clinice de la varsta de 3 luni)
• Eficienta rapida in controlul simptomatologiei
• Nu provoaca constipatie
• Nu afecteaza absorbtia substantelor nutritive sau alte medicamente

In plus , in cazul in care si adultii au nevoie, exista si capsulele de Tasectan.


Tasectan este un dispozitiv medical marca CE, disponibil in farmacii.

Inainte de utilizarea acestui produs, nu este necesara consultarea unui profesionist din domeniul medical. Cu toate acestea, consultul este recomandat in caz de simptome severe sau persistente, sau daca exista indoieli privind diagnosticul, in special la copiii sub 3 ani si la persoanele in varsta. In cazul diareei la copiii sub 3 ani, mai ales daca sunt prezente si alte simptome, este indicata consultarea unui profesionist din domeniul medical. Este important sa consumati lichide din abundenta si sa urmati regimul alimentar obisnuit pentru tratamentul diareei (rehidratarea orala). Pentru mai multe informatii despre efectele sau posibilele efecte secundare, adresati-va medicului sau farmacistului si cititi prospectul din interiorul ambalajului.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Alimente interzise in caz de diaree Remedii naturiste pentru diaree si constipatie Diareea la copiii mai mici de 11 ani Diareea calatorului Diareea la copii - sfaturi dietetice Diareea Diareea cronica Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce sa mancati cand suferiti de diaree Alimente care pot provoca diaree sau indigestie Diaree – semne si alimentatie corespunzatoare Ce afectiuni poate ascunde diareea persistenta? Probiotice pentru sanatatea digestiei Probioticele Cum va protejeaza probioticele sanatatea