Vaccinul Pfizer, eficient 100% impotriva COVID-19 la copiii intre 12 si 15 ani. Cand va incepe imunizarea copiilor in Romania?

Actualizat: 01 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Vaccinul Pfizer/BioNTech are o eficienta de 100% la copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 ani! Concluzia vine in urma unui test clinica in faza 3, asupra a 2.260 de adolescenti, in Statele Unite, care a demonstrat o eficienta de 100% si raspunsuri ale anticorpilor robuste.

Presedintele laboratorului german BioNTech, Ugur Sahin, precizeaza ca aceste date sunt foarte incurajatoare, avand in vedere tendintele observate in ultimele saptamani cu privire la raspandirea variantei britanice a SARS-Cov-2. Potrivit unui comunicat oficial, Pfizer/BioNTech urmeaza sa prezinte aceste date diverselor autoritati de reglementare din lume, in speranta demararii campaniei de vaccinare in randul copiilor intre 12 si 15 ani inainte de inceperea noului an scolar.

Acesta nu este primul studiu lansat de Pfizer/BioNTech pentru vaccinarea copiilor. Saptamana trecuta grupul a demarat studii clinice in randul copiilor, pe un prim grup cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani. De asemenea, un alt grup de copii, cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani, urmeaza sa fie vaccinata cu prima doza de vaccin, saptamana viitoare.

Ce spune Ministrul Sanatatii despre imunizarea copiilor din Romania

Dupa anuntul companiei Pfizer despre eficienta vaccinului la copii de 12-15 ani, Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a spus ca inainte sa se treaca la imunizarea copiilor din Romania va fi asteptata decizia Agentiei Europene a Medicamentului.

”O veste buna vine de la Pfizer. Avem teste care certifica ca vaccinul este atat sigur, cat si eficient pentru copii intre 12 si 15 ani. Inainte sa se treaca la vaccinarea copiilor in Romania, vom astepta decizia EMA”, a spus Vlad Voiculescu la finalul sedintei de Guvern, potrivit HotNews.

Intrebat daca exista un plan pentru vaccinarea copiilor intre 12 si 15 ani si cand ar putea incepe vaccinarea, Ministrul Sanatatii a declarat ca „avem premisele pentru a trece la vaccinarea copiilor, dar indata ce vom avea aprobarea EMA si a Ageniei Nationale a Medicamentului”.

Surse:
https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-biontech-announce-positive-topline-results-pivotal
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24704424-voiculescu-despre-vaccinarea-copiilor-intre-12-15-ani-asteptam-decizia-agentiei-europene-medicamentului.htm

In ce conditii se va desfasura testarea pentru COVID-19 in farmacii

O Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern si un proiect de Ordin al Ministerului Sanatatii prevede ca testarea pentru COVID-19 se va putea face si in farmacii, cu teste rapide antigenice - cu saliva sau nazale - si va fi tot contra cost! Farmaciile vor stabili singure costul testarii.

Nu se va face testare in toate farmaciile, ci doar in cele care indeplinesc anumite conditii. Conform proiectului de Ordin al Ministerului Sanatatii, zona destinata activitatii de testare rapida antigenica pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2 este organizata pe o suprafata delimitata, destinata exclusiv procesului de testare si indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) Este amplasata intr-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilatie;

b) Este dotata cu mobilierul necesar: masa de lucru placata cu materiale lavabile usor de curatat si dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deseurilor biologice rezultate din activitatea de testare;

c) Are o suprafata de minim 4 m2 utili, delimitata de spatiul oficinei (poate exista posibilitatea separarii prin instalarea unui/unor paravane opace).
in situatia in care nu exista posibilitatea indeplinirii conditiilor de mai sus, zona destinata activitatii de testare rapida antigenica pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2 poate fi organizata prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor indeplini conditiile de la art. 4 , cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

Personalul implicat in activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protectie compus din: masca chirurgicala/FFP2/FFP3, viziera/ochelari de protectie, manusi de examinare de unica folosinta, halat de unica folosinta.

Instruirea personalului implicat in activitatea de testare la care se face referire la art. 3 lit. c) va fi organizata de catre Directia de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in colaborare cu Colegiul Farmacistilor din Romania.

Dupa eliberarea acordului temporar de testare rapida antigenica pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2, personalul de specialitate din cadrul Directiilor de sanatate publica judetene, respectiv al municipiului Bucuresti poate efectua controale pentru verificarea respectarii conditiilor prevazute de prezentul ordin pentru desfasurarea activitatii de testare rapida antigenica pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale vor utiliza in vederea comercializarii si testarii exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2, aflate in gestiunea proprie si care fac dovada calitatii, in conformitate cu prevederile legale in vigoare in ceea ce priveste dispozitivele medicale.

Dupa efectuarea testelor rapide antigenice pentru diagnosticarea infectiei cu SARS-COV-2, farmaciile trebuie sa emita un buletin de testare, care va contine urmatoarele informatii:

a) Denumirea societatii comerciale in structura careia functioneaza farmacia comunitara/oficina comunitara rurala, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2;

b) Numele, prenumele, domiciliul / resedinta persoanei testate;

c) Rezultatul testarii: pozitiv / negativ;

d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea;

e) Data efectuarii testului si semnatura persoanei.

Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligatia de a raporta zilnic catre Directiile de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.

Surse:
http://www.ms.ro/acte-normative-in-transparenta/#fcbbe2a42p

EMA: Niciun factor de risc de tromboza nu este inca legat de vaccinul AstraZeneca

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a anuntat ca nu a identificat inca niciun factor de risc pentru cazurile de tromboza raportate dupa inoculare cu vaccinul AstraZeneca COVID-19.

Declaratia Agentiei Europene pentru Medicamente vine dupa ce mai multe tari europene, si nu numai, au limitat utilizarea serului AstraZeneca la anumite categorii de populatie cu risc crescut, inclusiv la persoanele in varsta si lucratorii esentiali. In prezent, EMA investigheaza 62 de cazuri la nivel mondial cu o afectiune rara de coagulare a sangelui, care a determinat unele tari sa limiteze utilizarea acestui vaccin.

Agentia de reglementare a medicamentelor a reamintit faptul ca beneficiile vaccinului depasesc riscurile, insa a avertizat ca oamenii ar trebui sa fie constienti de „mica posibilitate” de aparitie a cheagurilor rare de sange si trebuie sa solicite asistenta medicala imediata in caz de simptome. Chiar daca o legatura de cauzalitate cu vaccinul nu este dovedita, aceasta este posibila, motiv pentru care se continua investigatiile in acest sens.

Presedintele EMA, Emer Cooke, a explicat ca 62 de cazuri de tromboza sunt analizate la nivel mondial, dintre care 44 de cazuri in Spatiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au primit vaccinul in regiune. Acest numar total nu include toate cazurile de afectiune, cunoscuta sub numele de tromboza a sinusului venos cerebral (CVST), care au fost raportate in Germania, a precizat Cooke.

Surse:
https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazeneca-covid-19-vaccine-review-very-rare-cases-unusual-blood-clots-continues
https://www.telegraph.co.uk/news/2021/03/31/european-medicines-agency-backs-astrazeneca-vaccine-blood-clot/
https://www.bmj.com/content/372/bmj.n774

Peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19 in Romania, in ultimele 24 de ore

Alte 6.115 cazuri noi de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore, in Romania, in urma a 41.982 de teste. In ultima zi au decedat alte 136 de persoane, in timp ce la terapie intensiva sunt internati 1.434 de pacienti - cel mai mare numar de pana acum.

In total, de la debutul pandemiei in Romania au fost raportate 958.918 de imbolnaviri, potrivit datelor furnizate joi de Grupul de Comunicare Strategica.

Coronavirus in Romania pe 1 aprilie. Situatia pe judete

Peste 1.100 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Capitala in ultimele 24 de ore, in timp ce Cluj deschide topul judetelor cu cele mai multe imbolnaviri - aproape 500. In total, 6 judete au raportat peste 200 de cazuri de COVID-19, in ultimele 24 de ore.

Judetele cu cele mai multe cazuri noi de COVID-19 sunt:

•Bucuresti - 1.165 cazuri noi;

•Cluj - 485 cazuri noi;

•Timis - 326 cazuri noi;

•Constanta - 251 cazuri noi;

•Iasi - 232 cazuri noi;

•Ilfov - 226 cazuri noi;

•Brasov - 222 cazuri noi;

•Prahova - 218 cazuri noi;

•Bihor - 214 cazuri noi.

Rata de infectare este in continuare destul de mare in judetul Ilfov, la fel si in Bucuresti si judetele Cluj, Timis si Brasov. Judetele cu cea mai mare rata de infectare in ultimele 24 de ore sunt:

•Ilfov - 10,33 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7,87 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 6,42 cazuri la mia de locuitori;

•Timis - 5,38 cazuri la mia de locuitori;

•Brasov - 5,06 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania pe 1 aprilie. 136 decese in ultimele 24 de ore

Pana astazi, 23.674 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

In intervalul 31.03.2021 (10:00) – 01.04.2021 (10:00) au fost raportate 136 de decese (76 barbati si 60 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 ani, 3 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 18 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 36 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 49 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 29 decese la categoria de peste 80 de ani.

122 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 8 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 6 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Cate persoane sunt internate la ATI?

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.252. Dintre acestea, 1.434 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.744.605 teste RT-PCR si 615.745 de teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 29.901 teste RT-PCR (18.430 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 11.471 la cerere) si 12.081 de teste rapide antigenice.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 68.893 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 16.288 de persoane se afla in izolare institutionalizata.

De asemenea, 49.147 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 108 persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 5.077 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 605 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

In total, 856.405 pacienti au fost declarati vindecati de la debutul pandemiei in Romania.

Cati romani s-au vaccinat pana acum

Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 2.015.307 persoane.

Au fost administrate, in total, 3.088.292 doze de vaccin, dintre care:

- 2.502.124 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;

- 226.484 doze din vaccinul Moderna;

- 359.684 doze din vaccinul AstraZeneca.

Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 10.507, din care 98 sunt in curs de investigare.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.496 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 13 in Cipru, 2 in India, 5 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 3 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina, 2 in Serbia si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 189 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 5 in Irlanda, 2 in Elvetia, 2 in Austria, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.

Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.


Citeste si despre:

Mentinerea statusului optim al vitaminei D poate asigura protectie impotriva Covid-19? Constipatia la copiii mai mari de 12 ani Regimul de viata si dezvoltarea fizica intre 6 si 10 ani Constipatia la copii intre 0 si 11 ani Eruptia dintilor la copii: cand incepe si la ce trebuie sa te astepti 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital Vaccinul impotriva papiloma virusului uman a depasit asteptarile Masturbarea la copiii mici Tumora Wilms afecteaza preponderent copiii Cum se transmite infectia cu rotavirus?