Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invaziva prin procedura de embolizare cerebrala cu spirale, in premiera la SANADOR

Actualizat: 23 Februarie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Viata unei paciente in varsta de 55 de ani, diagnosticata cu un anevrism cerebral , a fost salvata printr-o interventie operatorie realizata in premiera pentru spitalul SANADOR – cel mai mare spital multidisciplinar privat din tara.

Interventia de tip minim invaziv se numeste embolizare cerebrala cu spirale si a fost efectuata de dr. Cristian Mihalea , medic in cadrul Serviciului de Neuroradiologie interventionala CHU Beaujon Paris (unul din centrele cu cea mai bogata experienta in acest domeniu din Europa), medic colaborator SANADOR si Conf. Dr. Bogdan Popa, Presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala, medic colaborator SANADOR.

Pacienta suferea de anevrism de artera carotida interna localizat intracerebral, un tip de anevrism destul de rar intalnit, care reprezinta aproximativ 4% din incidenta anevrismelor cerebrale.

Anevrismul cerebral este o afectiune grava manifestata prin formarea unei dilatatii arteriale de natura patologica, care este predispusa la ruptura. Consecinta rupturii anevrismului cerebral este hemoragia subarahnoidiana – complicatie care poate cauza decesul pacientului inainte ca acesta sa ajunga la spital.

Pacienta nu a prezentat simptomatologie in afara unei cefalee ocazionale, insa provenind dintr-o familie cu istoric de anevrism cerebral, i s-a recomandat o examinare angio RMN. Investigatia a evidentiat un anevrism cerebral de marime medie, moment in care s-a decis efectuarea interventiei radiochirurgicale terapeutice.

Diagnosticul i-a fost stabilit in ultimele luni ale anului trecut.

Interventia a durat 4 ore, fiind efectuata sub anestezie generala in cadrul laboratorului de angiografie al spitalului SANADOR, utilat cu angiograf Siemens Artis zee de ultima generatie, care permite preluarea si stocarea imaginilor de inalta rezolutie din interiorul vaselor de sange (angiograma).

Embolizarea a constat in introducerea unui cateter prin artera femurala dreapta, prin care s-au introdus in interiorul anevrismului mai multe spirale metalice foarte subtiri, rezultatul fiind excluderea anevrismului din circulatia cerebrala si ca urmare excluderea riscului de ruptura a acestuia,care putea sa aiba chiar consecinta fatala.

Neuroradiologia interventionala terapeutica implica folosirea procedurilor chirurgicale minore, prin mici incizii la nivelul arterelor si venelor, ceea ce scuteste/menajeaza pacientii de perioadele grele de recuperare ale operatiilor neurochirurgicale si de eventualele complicatii neurologice.

In cadrul SANADOR dispunem de tehnologia necesara pentru efectuarea cu succes a acestor proceduri, precum si de expertiza unor medici care opereaza in cele mai bune centre din afara si care colaboreaza cu spitalul nostru” a declarat Conf.Univ. Dr. Bogdan Popa medic primar Radiologie - Imagistica Medicala in cadrul SANADOR si presedintele Societatii Romane de Neuroradiologie si Radiologie Interventionala.

Embolizarea este o procedura de tip minim invaziv, fiind realizata la nivel endovascular si astfel prezinta o serie de avantaje pentru pacienti: este rapida, cu disconfort minim, duratele de spitalizare si recuperare sunt scurte (1-2 zile), iar durerea postoperatorie este absenta!

Despre SANADOR:

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, un laborator de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara.


Cu o suprafata totala de 23.000 de mp si o capacitate de 402 de paturi, spitalul SANADOR pune la dispozitie o gama complexa de specialitati medicale si chirurgicale si detine un bloc operator dotat la standarde europene. Salile de operatie beneficiaza de o tehnologie de ventilatie si sterilizare de ultima generatie ce asigura un grad de asepsie 3-4, care face ca infectiile nozocomiale sa fie nesemnificative.

SANADOR pune accent pe implementarea tehnicilor chirurgicale cu minima invazivitate, iar pentru calitatea actului medical se folosesc echipamente ultraperformante in salile de operatie.

Pentru internari de o zi sau diagnosticari rapide, in cadrul spitalului SANADOR functioneaza si un ambulator in care se pot efectua consultatii, ecografii, interventii minim invazive cu internare de o zi, explorari functionale. Acesta dispune de 20 cabinete de consultatii, serviciul de Recuperare - Fiziokinetoterapie si unitatea de imagistica.


Citeste si despre:

Metode eficiente pentru indepartarea hemoroizilor externi Principii chirurgicale in patologia esofagului Endoscopia: tipuri, pregatire si riscuri potentiale Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ligaturarea hemoroizilor cu benzi elastice Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta se poate face? Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii