Un nou studiu indica faptul ca virusurile gripale se pot raspandi prin praful din aer. Acest lucru este posibil si in cazul SARS-COV-2, explica cercetatorii americani si israelieni care au realizat un studiu comun.
Autorii studiului publicat in revista Nature Communications spun ca, in timpul epidemiei din China, mostre luate de la mai multe spitale aratau ca cea mai mare concentratie a virusului era in aerul din incaperile in care personalul isi dadea jos echipamentul de protectie. Acest lucru inseamna ca virusul ajungea in aer atunci cand echipamentele erau dezbracate. Cercetatorii nu pot spune, insa, cat de usor ne putem infecta din cauza particulelor de praf incarcate cu virusuri, dar cer studierea mai ampla a acestei posibilitati ingrijoratoare.
Totodata, aceiasi oameni de stiinta au descoperit ca virusurile pot supravietui chiar si in blana animalelor suficient cat sa gaseasca o alta gazda pe care sa o infecteze. Acest lucru inseamna ca nu sunt dependente de particulele de saliva sau de alte secretii emise de oameni pentru a se transmite de la un organism la altul, explica expertii.
Aceste date ii ingrijoreaza pe experti, pentru ca inseamna un nou mod de contaminare chiar si in ciuda unor conditii stricte de igiena.
Surse: https://www.nature.com/articles/s41467-020-17888-w
OMS: Tinerii asimptomatici pot raspandi coronavirusul fara sa isi dea seama
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, asimptomatice sau cu simptomatologie usoara, pot raspandi virusul SARS-COV-2 fara sa stie.
Specialistii sustin ca raspandirea noului coronavirus in regiunea Asia-Pacific are loc, in mare parte, prin intermediul persoanelor cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, care nu stiu ca sunt infectate. Pentru ca multi tineri sunt asimptomatici sau au simptome usoare de COVID-19, acestia transmit virusul altora fara sa stie, iar acest lucru creste riscul raspandirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile.
Potrivit OMS, tarile din Asia-Pacific au intrat intr-o noua faza a pandemiei, in care guvernele aplica noi tactici si strategii pentru a reduce la minim perturbarea vietii oamenilor si a economiei in timp ce se iau masuri impotriva raspandirii noului coronavirus.
In Romania, Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, spune ca este posibil ca jumatate de milion de romani sa fi trecut deja prin boala. El este de parere ca numarul de cazuri diagnosticate in Romania este mult mai mic fata de numarul real de cazuri, pentru ca foarte multe persoane asimptomatice sau cu simptome usoare nu iau legatura cu medicul.
Surse: https://www.businessinsider.com/who-coronavirus-being-transmitted-by-young-asymptomatic-people-2020-8
https://www.news.ro/social/alexandru-rafila-este-probabil-ca-circa-jumatate-de-milion-de-romani-sa-fi-trecut-deja-prin-infectia-cu-coronavirus-1922402716002020081519453006
Capitala este din nou pe primul loc la numarul de cazuri noi de COVID-19!
Capitala este din nou pe primul loc la numarul de noi imbolnaviri de coronavirus. Aproape 230 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Bucuresti, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.
Urmeaza judetul Dolj, cu peste 90 de imbolnaviri, Iasi cu 70 cazuri noi si Vaslui cu 68 cazuri noi de coronavirus.
Alte 1.409 noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, bilantul ajungand la 73.617. De la debutul pandemiei, 33.566 pacienti au fost declarati vindecati si 8.551 pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare.
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 1.566.632 de teste. Dintre acestea 24.307 au fost efectuate in ultimele 24 de ore.
De asemenea, in ultimele 24 de ore au fost inregistrate 32 de decese (19 barbati si 13 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Bacau, Bihor, Braila, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Galati, Hunedoara, Iasi, Mures, Prahova, Timis, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 6 la categoria 50-59 ani, 11 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 7 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la categoria de peste 80 de ani. 30 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar doi pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.067. Dintre acestea, 480 sunt internate la ATI.