Studiu MedLife: Boosterul creste de peste 10 ori numarul de anticorpi protectivi fata de valorile inregistrate la 6 luni de la rapel, avand o eficienta foarte ridicata in fata formelor severe de COVID-19
• 99% din persoanele vaccinate cu doza a treia a vaccinului impotriva COVID-19 prezinta un titru de anticorpi anti-S protectivi impotriva formelor severe de boala.
• Conform datelor analizate, eficienta celei de-a treia doze se observa la toate categoriile de varsta, fara diferente majore intre segmente.
• Dupa ce titrul de anticorpi scade, in medie cu 78%, in interval de 6 luni de la administrarea rapelului, doza a treia readuce titrul de anticorpi la cote inalte, depasind de aproape trei ori valorile maxime inregistrate la 10 zile de la rapel.
• Valoarea medie a titrului de anticorpi dupa administrarea celei de-a treia doze de vaccin este 2767 AU/ml, in timp ce la 10 zile de la rapel valoarea medie a titrului de anticorpi era de 1050 AU/ml.
• in masura in care vaccinarea va frana, reprezentantii MedLife spun ca cel mai probabi vom inregistra un val cinci din luna februarie. tarile care vor introduce masuri ferme de limitare a miscarii persoanelor nevaccinate vor iesi mai devreme din criza sociala si economica si vor reintra in normalitate.
• MedLife va lansa un studiu de amploare in luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al romanilor care au trecut prin boala. Indiferent de rezultate, vaccinarea in masa ramane singura solutie pentru a depasi aceasta criza fara precedent.
Dupa ce a analizat raspunsul imun al organismului in urma vaccinarii impotriva COVID-19 la 10 zile, 3 luni si 6 luni de la rapel, MedLife continua demersul de cercetare si anunta rezultatele preliminare privind evolutia titrului de anticorpi dupa administrarea celei de-a treia doze de vaccin. in aceasta etapa, specialistii diviziei de cercetare au analizat un esantion de 248 de persoane, cu varste curpinse intre 20 si 70 de ani, vaccinate cu trei doze Pfizer BioNTech, carora le-au fost recoltate probe biologice in vederea detectarii anticopilor IgG anti-Spike la 10 zile dupa administrarea booster-ului.
Dupa doza a treia de vaccin, procentul celor care au un titru de anticorpi protectivi creste cu 20 de puncte procentuale fata de intervalul 6 luni de la rapel
In etapa anterioara a studiului, echipa de medici MedLife anunta ca titrul de anticorpi scade in interval de 6 luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare (administrarea a doua doze), 78% din esantionul studiat prezentand un titru de anticorpi protectivi dupa acest interval de timp. in schimb, dupa administrarea celei de-a treia doze de vaccin, procentul celor care prezinta anticorpi anti-S protectivi impotriva formelor severe de boala ajunge pana la 99%.
Conform datelor analizate, eficienta celei de-a treia doze se observa la toate categoriile de varsta, fara diferente majore intre segmente. Mai mult decat atat, inclusiv procentul persoanelor din categoria 51 – 70 ani, care prezentau intr-o proportie mai mica, de 71%, anticorpi cu titru protector la 6 luni de la rapel, a crescut semnificativ dupa administrarea boosterului, pana la aproape 100%.
Valoarea medie a titrului de anticorpi anti-S dupa administrarea booster-ului este de aproape 12 ori mai mare decat valoarea medie la 6 luni post-rapel
Analizand in comparatie cu etapele anterioare ale studiului, se observa o evolutie importanta a titrului de anticorpi dupa administrarea dozei 3 de vaccin, valoarea medie inregistrata fiind de 2767 AU/ml. Astfel, dupa booster, valoarea medie a titrului de anticopi este de 2,5 mai mare fata de valoarea medie inregistrata la 10 zile dupa cea de-a doua doza (1050 AU/ml) si de peste 10 ori mai mare fata de valoarea medie la 6 luni post-rapel (233 AU/ml).
"Ne aflam intr-o etapa preliminara, insa chiar si asa, rezultatele obtinute confirma inca o data utilitatea si eficienta dozei a treia in cresterea nivelului de anticorpi. Vorbim de un procent de 99% al persoanelor care au dezvoltat un titru protectiv de anticorpi anti-Spike dupa cea de-a treia doza de vaccin, ceea ce inseamna ca, fata de intervalul 6 luni post-rapel, avem cu aproximativ 20 de puncte procentuale mai multi oameni care au o rezistenta mai mare impotriva formelor grave de boala. De asemenea, faptul ca boosterul creste de peste 10 ori numarul de anticorpi este o alta premisa favorabila, cu potential pe termen lung. Ramane de vazut si de analizat daca odata atinse aceste valori maxime ale titrului de anticorpi se va pastra acelasi ritm de scadere ca in intervalul 6 luni dupa a doua doza sau daca ritmul va incetini, imunizarea, fiind astfel asigurata pe o perioada mai lunga de timp”, a declarat Dumitru Jardan, biolog, doctor in stiinte medicale, MedLife.
Datele obtinute de MedLife sunt intarite si de rezultatele studiilor internationale cu privire la eficienta dozei trei
Luna trecuta, compania Pfizer a publicat rezultatele unui studiu clinic efectuat pe 10.000 de persoane, care arata o eficacitate relativa a dozei booster de 95,61. Profilul persoanelor analizate in studiul Pfizer este similar cu cel al persoanelor analizate de MedLife, in ambele cercetari fiind incluse doar persoane care au primit anterior seria primara de doua doze Pfizer BioNTech si au efectuat booster-ul cu acelasi ser.
"Stim deja din studiile internationale ca administrarea celei de-a doua doze de vaccin contribuie la redobandirea sau intarirea unei imunitati care asigura protectie impotriva formelor grave de boala, insa scopul nostru, inca de la inceputul pandemiei, este sa analizam date concrete de la nivel local. Rezultatele obtinute in aceasta etapa preliminara confirma faptul ca majoritatea celor care se vaccineaza a treia oara dezvolta un titru de anticorpi protectivi si chiar valori mult mai mari comparativ cu cele inregistrate dupa primele doua doze, ceea ce este un lucru foarte bun. in perioada urmatoare, vom extinde esantionul si vom continua sa monitorizam evolutia titrului de anticorpi in raport cu doza booster.
Daca ne uitam la rezultatele prezentate astazi, am putea spune ca perspectivele pentru viitor sunt bune. Dar sa nu uitam ca directia pe care o urmeaza aceasta pandemie nu depinde doar de cei care isi administreaza trei doze de vaccin, ca o masura suplimentara de protectie, ci mai degraba de toti ceilalti care aleg sa nu se vaccineze nici macar cu doua doze. Am traversat o perioada foarte grea, cu o presiune incredibila asupra sistemului de sanatate, moment in care romanii s-au mobilizat si s-au vaccinat in numar mare. Acum, odata cu scaderea numarului de cazuri, am intrat din nou intr-o faza de letargie, iar efectele se vor vedea, cel mai probabil, peste alte cateva saptamani. E important sa facem ceva acum, nu sa asteptam un nou varf al crizei”, a declarat Mihai Marcu, Presedinte si CEO MedLife.
“In masura in care vaccinarea va frana, cel mai probabil, vom inregistra un val cinci al pandemiei din luna februarie. tarile care vor introduce masuri ferme de limitare a miscarii persoanelor nevaccinate vor iesi mai devreme din criza sociala si economica si vor reintra in normalitate. Daca si Romania se va alinia acestor masuri ferme, vom putea, la randul nostru, sa iesim mai repede din aceasta criza, copiii nostri vor putea merge normal la scoala, batranii vor putea iesi in parcuri si pe strada, vom putea calatori si ne vom putea bucura de viata sociala ante-pandemica.
MedLife va lansa un studiu de amploare in luna ianuarie, anul viitor, pentru a identifica procentul real al romanilor care au trecut prin boala. Indiferent de rezultate, vaccinarea in masa ramane singura solutie pentru depasirea acestei crize fara precedent”, a mai declarat Mihai Marcu.
***
Despre Sistemul Medical MedLife:
Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.
Compania opereaza cea mai extinsa reea de clinici, una din marile reele de laboratoare medicale, spitale generale i specializate i are cea mai mare baza de clieni corporate pentru Pachete de Prevenie in Sanatate din ara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.
Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management, a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.
Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.
In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare.
Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.