Studiu DENT ESTET privind sanatatea dentara la copii: „Aproape jumatate dintre parinti isi duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o data la 2 ani”

Actualizat: 16 Februarie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

• Doar 2 din 10 parinti stiu ca dintii temporari (de lapte) se schimba abia in jurul varstei de 10-12 ani.
• 45% dintre respondenti declara ca prima durere de dinti a copiilor, asociata cu o carie ce necesita interventie imediata, a aparut intre 0 si 3 ani.
• Durerea si disconfortul provocate de cariile netratrate pot afecta somnul, concentratia si performantele scolare ale copilului.
• Din cauza unei igiene precare si a vizitelor tardive la dentist, obturatiile (plombele) dentare sunt cele mai solicitate tratamente stomatologice la copiii sub 12 ani.
• Barometrul DENT ESTET este principala sursa de informatii privind sanatatea orala a romanilor, indiferent de varsta.

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET in colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele romanilor legate de sanatatea dentara a copiilor arata ca aproape 4 din 10 parinti duc mai rar de o data la 2 ani copilul la dentist pentru realizarea unei sedinte de detartraj.

De mai bine de 24 de ani, barometrul DENT ESTET este principala sursa de informatii privind sanatatea orala a romanilor, indiferent de varsta.

Potrivit datelor cercetarii, doar 22% dintre parintii cu copii sub 12 ani au declarat ca acestia viziteaza cabinetele dentare pentru realizarea unei sedinte de profilaxie o data pe an, in timp ce 18% spun ca merg de doua ori pe an, asa cum recomanda medicii stomatologi.

Cifrele sunt alarmante tinand cont de faptul ca prevalenta cariilor dentare la copiii din Romania continua sa fie extrem de ridicata. Numeroase studii demonstreaza ca educatia, dar mai ales profilaxia dentara joaca un rol crucial in prevenirea aparitiei cariilor pe dintii de lapte, dar si pe dintii permanenti.

Obturatiile (plombele) dentare - printre cele mai solicitate servicii stomatologice la copiii sub 12 ani

Potrivit studiului realizat la cererea DENT ESTET, 45% dintre respondenti declara ca prima durere de dinti a copiilor lor a aparut intre 0 si 3 ani. Durerile provocate de carii necesita tratament imediat, ceea ce se reflecta in incidenta crescuta a obturatiilor dentare, care reprezinta 29% dintre tratamentele stomatologice accesate pentru copiii sub 12 ani.
Este mai usor sa previi decat sa tratezi, iar vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru au si rolul de adaptare a copilului cu mediul din cabinetul stomatologic. insa un procent semnificativ de mare - 40% dintre parinti - nu apeleaza la cel mai de baza serviciu stomatologic pentru copiii lor. Atunci cand sunt accesate tratamente dentare doar in situatii de urgenta, cum este cazul a 15% dintre respondenti, disconfortul dentar cuplat cu stresul emotional resimtite de copil se vor amplifica.

Detartrajul, una dintre cele mai simple proceduri de profilaxie care ajuta la mentinerea sanatatii orale pe termen lung, este accesat doar de 17% dintre copiii sub 12 ani, in timp ce sigilarea, un tratament profilactic non-invaziv si cu eficienta pe termen lung, doar de 15%.

„Dentitia temporara joaca un rol esential in dezvoltarea armonioasa a copilului si educatia cu privire la sanatatea orala este esentiala pentru modelarea comportamentelor preventive. Caria dentara este o afectiune care poate fi tinuta sub control prin accesarea serviciilor stomatologice, iar controlul periodic, screening-ul cariei si profilaxia sunt metode simple si eficiente pentru a mentine o dantura sanatoasa. De peste 14 ani, echipa DENT ESTET 4 Kids lucreaza pentru a educa parintii si copiii privind importanta sanatatii dentare. Vom continua sa depunem toate eforturile pentru a creste nivelul de constientizare cu privire la efectele amanarii tratamentului cariei, care implica costuri financiare si emotionale mai mari asupra familiilor decat serviciile de preventie.”, a declarat dr. Oana Taban, CEO & Fondator DENT ESTET.

Carente educationale mari privind cunostintele legate de evolutia danturii la copii: doar 2 din 10 parinti din Romania stiu ca dintii temporari se schimba abia in jurul varstei de 10-12 ani

Un studiu anterior, realizat la nivel national de specialisti romani in sanatate, publicat in 2022 de MDPI (Basel, Elvetia), arata ca scorul mediu DMFT (indicele OMS privind dintii cariati, edentati sau cu plombe) este de 4.89, o valoare foarte ridicata luand in considerare recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Comparativ, in Ungaria indicele DMFT este de 4.5, in Croatia, 4.14, in timp ce in Grecia este de 1.77.
Autorii studiului au demonstrat, totodata, ca prevalenta cariilor la copiii din aceasta grupa de varsta este influentata de nivelul de educatie al parintilor, indicator evidentiat de un alt studiu realizat in Belgia.

Potrivit rezultatelor cercetarii realizate la cererea DENT ESTET, doar 2 din 10 parinti din Romania (19%) stiu ca dintii temporari se schimba complet abia in jurul varstei de 10-12 ani. Totodata, aproape 37% dintre parinti au apreciat ca dentitia permanenta este finalizata in jurul varstei de 7-8 ani, iar 25% in jurul varstei de 9-10 ani.
„Preconceptia este ca odata ce dintii temporari se exfoliaza si erup cei definitivi, copilul va scapa de carii, insa realitatea este diferita. Cariile timpurii pot afecta mugurele dintelui permanent, eruptia viitorilor dinti si alinierea corecta a dintilor permanenti ai adultului de mai tarziu. Cariile netratate inseamna disconfort si durere, pot afecta somnul, concentratia si performantele scolare ale copilului. Este mai bine sa previi decat sa tratezi, de aceea parintii trebuie sa fie informati despre importanta vizitelor periodice ale copilului la medicul stomatolog pediatru.”, a declarat dr. Raluca Georgescu, medic specialist stomatologie pediatrica in cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS.

Educatia privind sanatatea dentara a copiilor – asociata cu scaderea incidentei cariei

De asemenea, potrivit datelor, mai mult de jumatate din dintii cariati la copiii de 12 ani din tarile cu venituri ridicate raman netratati, in timp ce situatia este si mai grava in tarile cu venituri medii, unde doua treimi din aceste carii nu beneficiaza de tratament.

Analiza arata, de asemenea, ca educatia parintilor in ceea ce priveste obiceiurile vicioase, dar si alimentatia corecta pot influenta nivelului indicele DMFT (indicator al prevalentei dintilor cariati, lipsa sau cu plombe).

Atunci cand managementul cariei incepe devreme, evitam efecte negative asupra starii de sanatate a copilului, precum si costurile mai ridicate ale tratamentelor mai complexe. Serviciile preventive sunt mult mai accesibile decat tratamentele curative, care presupun interventii mai indelungate, cu costuri mai mari si implica stres emotional mult mai ridicat pentru copil.

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfaurat online in perioada 13-17.10.2022 pe un eantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu varsta intre 25-65 ani, cu venituri peste medie, rezidenti in mediul mediul urban mare, utilizatori de internet. Marimea esantionului a fost de 1011 respondenti, iar eroarea maxima de esantionare este +/-3.1% la un nivel de incredere de 95%.
***
Despre DENT ESTET

Grupul DENT ESTET a fost infiintat in anul 1999, iar in prezent este lider de piata in domeniul serviciilor de medicina dentara din Romania, avand 18 clinici in 9 orase. in cei 24 de ani de existenta, a dezvoltat o comunitate de 577 de membri implicati, dintre care 185 de medici care isi desfasoara activitatea exclusiv in cadrul clinicilor DENT ESTET.

In prezent, grupul detine 18 clinici stomatologice multidisciplinare in Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Brasov, Ploiesti, Cluj-Napoca, Oradea, Craiova si Arad, destinate tuturor categoriilor de varsta, 6 divizii de excelenta unice in Romania (DE Implant Division, Aesthetic Division, Ortho DE Digital Team, DE Laser Division, DE Laser Periodontics Team si DE Endodontics Team) si un laborator de tehnica dentara complet digitalizat – Aspen. DENT ESTET ofera o experienta integrata atat prin cele 10 studiouri foto digitale - Future Smile Studio cat si prin cele 10 centre de imagistica si radiologie complet digitalizate, care includ aparate de tomografie computerizata (CBCT). Toate acestea reunesc un numar de 110 unit-uri echipate la standarde hi-tech, care includ 9 sali de chirurgie complet utilate pentru interventii realizate sub supraveghere medic specialist ATI.

Printre inovatiile majore aduse pe piata din Romania se numara DENT ESTET 4 KIDS (2008) si DENT ESTET 4 TEENS (2012), primele clinici stomatologice din Romania si din Estul Europei dedicate exclusiv copiilor si adolescentilor si, nu in ultimul rand, Asociatia Dental Office Managers (ADOM), sub umbrela careia se desfasoara cursurile primei scoli de manageri dedicati clinicilor de medicina dentara.

Clinicile DENT ESTET sunt aliniate la standardele internationale in domeniul stomatologiei, prin acreditarile primite de la numeroase institutii mondiale, dintre care mentionam International Team for Implantology, Digital Dentistry Society, Leading Implant Centers, The European Federation of Periodontology, World Federation of Orthodontists, American Academy of Cosmetic Dentistry. Suntem primii care am implementat in Romania Certificatul de Asumare a Calitatii, in beneficiul pacientilor nostri.
Din anul 2016, DENT ESTET face parte din grupul MedLife, o companie romaneasca cu traditie, care a ales sa investeasca in alte proiecte romanesti cu impact asupra comunitatilor locale.

Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piata full-service, specializata in marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiza in peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede ca cercetarea de piata reprezinta baza deciziilor corecte si a pozitionarii brandurilor. Solutiile calitative si cantitative ajuta de 14 ani companii din Romania si Europa.


Citeste si despre:

60 de secunde pentru o viata mai sanatoasa 11 schimbari simple pentru o alimentatie mai sanatoasa Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Aftele si sanatatea dentara Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa! Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sfaturi pentru un an mai sanatos 9 secrete pentru o inima mai sanatoasa Aparatul dentar Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan Top 5 probleme dentare