Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!

Actualizat: 26 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Parteneriatul StopTB Romania lanseaza campania "Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!". Mesajele campaniei sunt adresate in principal ministrilor si membrilor Guvernului, parlamentarilor, autoritatilor de reglementare, functionarilor din sistemul de sanatate.

Scopul campaniei este informarea factorilor decizionali cu privire la masurile imperios necesare pentru controlul Tuberculozei (TB) in Romania si constientizarea, de catre autoritati, a raspunderii care le revine in adoptarea acestor masuri.

Parteneriatul StopTB Romania este alcatuit din 18 organizatii, cu sprijinul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" – Programul National de Control al Tuberculozei (PNCT), al Biroului pentru Romania al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si al antropologului american Jonathan Stillo.

Motivatia campaniei


Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de cazuri de Tuberculoza: aproximativ 20.000 de persoane se imbolnavesc anual si 1.500 de persoane mor din cauza Tuberculozei. Din cauza sub-finantarii cronice a Programului National de Control al Tuberculozei si a lipsei masurilor de suport social pentru pacientii cu Tuberculoza, Romania este in pragul confruntarii cu o problema majora de sanatate publica.

Lasata nerezolvata, va avea efecte dramatice, pe termen lung, asupra populatiei, a sistemului de sanatate si a economiei. Provocarea majora este reprezentata de Tuberculoza multi-drog rezistenta (TB-MDR) si cea extensiv rezistenta la tratament (TB-XDR), Romania situandu-se pe primul loc in Uniunea Europeana si in primele 18 tari cu incarcatura inalta de TB-MDR si TB-XDR din regiunea europeana a OMS. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania ar trebui sa diagnosticheze anual peste 1.000 de persoane cu TB-MDR.

Cu toate acestea, doar 384 de persoane au fost diagnosticate in 2011. Cazurile nediagnosticate si netratate infecteaza, la randul lor, alte persoane, ducand la acumularea unui important rezervor de TB-MDR/XDR. Prin agresivitatea, durata lunga a tratamentului si sansele reduse de vindecare, Tuberculoza multi-drog rezistenta afecteaza profund si ireversibil viata pacientilor.

"Toate problemele mele au inceput cu Tuberculoza. Tuberculoza mi-a distrus familia, de cand tata s-a imbolnavit. A fost internat in spital foarte mult timp, mama a ramas singura, fara nici un ajutor material. Familia mea s-a straduit foarte mult ca sa reziste, facand datorii, ceea ce in cativa ani ne-a adus in situatia de a nu mai avea nici casa... Am ajuns in strada din cauza Tuberculozei."Mariana, 30 ani, pacienta cu TB-XDR.

"Suntem niste oameni invinsi ai societatii. i cand ne vedem asa cum suntem acum si stim cum eram cand contam, cand aveam un loc de munca, este greu... De aceea spunem ca ne este rusine, pentru ca nu mai insemnam nimic, pentru nimeni." Mircea, 50 de ani, fost miner, acum caz social, pacient cu TB-XDR in faza terminala.

In Romania anului 2012, Tuberculoza nu mai este izolata doar la persoane din categoriile defavorizate. in Romania se vine zilnic in contact cu Tuberculoza si oricine, indiferent de clasa sociala sau standard de viata, se poate imbolnavi. Un singur bolnav de TB netratat poate transmite boala altor 10-15 persoane. Iar bolnavii de Tuberculoza multi-drog rezistenta sau extrem de rezistenta transmit mai departe nu tuberculoza simpla, ci direct formele de boala rezistente la tratament.

Contextul

Recenta misiune de evaluare a Programului National de Control al Tuberculozei, desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii – Green Light Committee (OMS – GLC) a relevat o serie de masuri pe care factorii de decizie din Romania trebuie sa le adopte in cel mai scurt timp pentru a asigura protectia populatiei fata de Tuberculoza multi-drog rezistenta, intre care:
1. Implementarea metodelor de diagnostic rapid,
2. Asigurarea tratamentului complet, continuu si sub stricta supraveghere, pentru toti pacientii cu TB si TB-MDR/XDR,
3. Asigurarea suportului social pentru toti pacientii cu Tuberculoza.

Campania

Constienti de amenintarea reala pe care o reprezinta Tuberculoza in acest moment tara noastra, membrii Parteneriatului StopTB Romania lanseaza astazi campania "Sta in puterea ta sa salvezi vieti! Actioneaza astazi pentru o Romanie fara Tuberculoza!" – campanie de constientizare si responsabilizare a factorilor decizionali din Romania.

Campania are o durata de 6 luni, iar principalele sale obiective sunt:


"Daca Programul National de Control al Tuberculozei ar fi finantat adecvat, daca Romania ar aproba si aplica Planul National de Prevenire si Management al TB-M/XDR pentru 2012 – 2015 si daca ar adopta masuri de suport pentru bolnavii de TB, pana in 2015 ar putea fi diagnosticate cel putin 85% din cazurile de TB-MDR/XDR si ar putea fi vindecate cel putin 75% (3 din 4) din cazurile de aceste tipuri diagnosticate", afirma Dr. Gilda Popescu, Coordonatorul Tehnic National al Programului National de Control al Tuberculozei.

"Ne dorim sa facem mai mult decat sa tragem un semnal de alarma. Ne dorim sa determinam autoritatile sa actioneze concret si asta in cel mai scurt timp, deoarece tuberculoza este o problema de sanatate publica majora!"- Dr. Silvia Asandi, Director General al Fundatiei Romanian Angel Appeal, organizatie membra a Parteneriatului StopTB Romania.


Citeste si despre:

Centura de siguranta poate salva vieti Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Defibrilatorul automat poate salva vieti Diagosticarea precoce a cancerului poate salva vieti 5 mituri despre vaccinuri Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor Importanta efectuarii testului Babes Papanicolau Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani? Sfaturi pentru un an mai sanatos Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor Cand copiii devin adolescenti... Sanatatea coloanei vertebrale Afectiuni care pot determina scaderea libidoului la barbati