Specialistii MedLife avertizeaza asupra riscurilor autodiagnosticarii si automedicatiei: Acelasi simptom poate sa apara in cinci boli diferite, cu tratamente complet diferite

Actualizat: 06 Octombrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Intr-o lume moderna, cucerita de Internet, romanii folosesc informatiile medicale disponibile online pentru a se diagnostica si trata, desi scopul acestora este sa ii ajute pe oameni sa inteleaga cu ce boli se pot confrunta si sa incurajeze preventia. Cu toate acestea, autodiagnosticarea si automedicatia, in special cu antibiotice, sunt fenomene frecvent intalnite in tarile Uniunii Europene, inclusiv in Romania, care se traduc, de cele mai multe ori, prin boli identificate si tratate gresit.

Sunt foarte putini oamenii care se autodiagnosticheaza corect. Poti sa ai un simptom care sa apara in cinci boli diferite, cu tratamente complet diferite. Cand ai un diagnostic pus de medic, tratamentul va fi corect si rezolvarea va fi rapida. Altfel, evolutia bolii va fi mult mai lunga si vor aparea complicatii”, spune medicul clinician Ana Maria Apostol, medic primar ORL.

Fenomenul autodiagnosticarii si riscurile asociate

Contrar aparentelor, autodiagnosticarea si automedicatia sunt fenomene frecvent intalnite si in randul claselor sociale de mijloc si chiar inalte. 85% din persoanele care isi pun un diagnostic si isi administreaza medicamente folosind informatiile de pe Internet sunt din mediul urban, peste 60% sunt absolvente de studii medii si superioare, iar mai mult de jumatate au un loc de munca stabil. Totodata, dintre romanii care obisnuiesc sa se autodiagnosticheze, 64% sunt femei, iar 22% sunt persoane tinere, cu varste cuprinse intre 35-44 ani.(1)

Specialistii atrag atentia ca atunci cand folosesc doar informatii medicale online pentru a se autodiagnostica sau trata, oamenii se supun anumitor riscuri. Pe de-o parte, devin convinsi de boala si accepta cu greu un diagnostic diferit, dat de catre medic. Totodata, devin stresati si anxiosi, agatandu-se, de multe ori, de cel mai rau scenariu. Poate sa apara cyberhondria, situatia in care o persoana se confrunta cu o anxietate mare legata de sanatate din cauza cautarii simptomelor pe Internet. Pe de alta parte, apare riscul administrarii unor tratamente eronate. Automedicatia poate cauza reactii adverse, supradozaj sau interactiuni medicamentoase periculoase.

In egala masura, autodiagnosticarea incorecta este riscanta pentru sanatate si atunci cand crezi ca ai ceva minor si nu te adresezi medicului pentru tratament corespunzator. Poate duce la intarzieri in tratamentul unor afectiuni mai grave, cum ar fi un posibil infarct, accident vascular cerebral, convulsii sau tumora.

Automedicatia – jumatate dintre romani nu constientizeaza riscurile automedicatiei, iar o treime dintre ei iau medicamente dupa consultarea informatiilor de pe Internet (2)

Automedicatia este definita in mod traditional ca fiind administrarea de substante medicamentoase sau a altor remedii din proprie initiativa sau la sfatul altei persoane, fara a consulta un medic.

Romanii nu constientizeaza posibilele efecte dramatice ale administrarii de medicamente fara un consult medical in prealabil, astfel ca o treime dintre ei iau medicamente in functie de informatiile pe care le gasesc pe Internet, in timp ce aproape 20% asteapta ca simptomele sa treaca de la sine.(3) Lipsa tratamentului sau administrarea incorecta a acestuia se traduce prin rezistenta la agenti patogeni, reactii adverse, supradozaj si chiar cronicizarea unor boli prin intarzierea diagnosticului.

Exista doua categorii demografice pentru care autodiagnosticarea si automedicatia prezinta riscuri speciale: persoanele in varsta si copiii.

Automedicatia la persoanele in varsta prezinta anumite riscuri, mai ales atunci cand sunt polimedicate (iau mai multe medicamente in acelasi timp pentru mai multe boli), deoarece sunt mai susceptibile la reactii adverse la medicamente. Cauza principala de automedicatie in randul populatiei in varsta a fost a cefaleea, iar medicamentul cel mai des folosit a fost analgezicul, conform unui studiu.(4)

In cazul copiilor si sugarilor, cel mai frecvent parintii apeleaza la automedicatie in cazul starilor de raceala, urmate de afectiunile tractului gastro-intestinal, cele dermatologice si cele legate de avitaminoze, anemii.(5) Motivul pentru care se alege automedicaia copilului i sugarului este lipsa de timp, asociata cu panica de a nu i se inrautati starea celui mic, iar de multe ori copilul ajunge la medic a doua sau a treia zi de la debutul bolii.

Automedicatia cu antibiotice si analgezice: aproape 60 % dintre romani nu realizeaza ca antibioticele sunt ineficiente impotriva virusurilor, iar peste 20% spun ca au luat antibiotice pentru raceala (6)

Utilizarea abuziva de analgezice i antiinflamatoare ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru intregul sistem de sanatate din Romania. Datele unui studiu arata ca peste 60% dintre romani recurg la automedicatie pentru raceala sau gripa, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, dintre acestia majoritatea fiind din mediul urban.(7)

in ceea ce priveste antibioticele, acestea inca sunt folosite in cazul unor infectii virale. Astfel, romanii trebuie sa invete ca acestea sunt eficiente numai impotriva infectiilor bacteriene si nu ajuta in caz de raceala, la fel cum nu pot ameliora durerea de cap sau febra.

Dr. Roxana Radu, medic specialist medicina de laborator si coordinator al laboratorului MedLife Grivita, explica modul de functionare al antibioticele si efectele utilizarii necorespunzatoare a acestei categorii de medicamente: “Este deosebit de important ca tratamentul infectiilor bacteriene sa fie facut cu antibiotice tintite, testate initial „in vivo” prin antibiograma, pentru a se evita prelungirea bolii si a suferintei aferente, dar si dezvoltarea unor rezistente la antibiotice a germenilor. Aceste rezistente pot pune in dificultate majora atat clinicianul, cat mai ales pacientul, restrangand paleta de optiuni de tratament cu ocazia dezvoltarii unor infectii ulterioare. Practic, bacteria respectiva „afla” arma cu care se va lupta impotriva ei si va dezvolta mecanisme de aparare eficiente care determina aceasta rezistenta. in acest fel, un antibiotic care a avut succes in trecut la un pacient, pe aceeasi tulpina bacteriana, la acelasi tip de infectie, nu va mai avea niciun efect dupa un tratament facut dupa ureche, in doze nepotrivite, pe o perioada inadecvata sau neverificata eficacitatea lui prin antibiograma. Rezultatul va fi, in acest caz, unul eronat, cu repercusiuni atat asupra bolii pacientului, cat si a dezvoltarii unei tulpini bacteriene rezistente la antibioterapie, care, propagandu-se, poate capata un efect de amploare”.

Cum putem combate fenomenele de autodiagnosticare si automedicatie?

Influenta sociala a semenilor este un factor important in formarea practicilor legate de sanatate, lucru confirmat de statistici, care arata ca jumatate dintre romani ofera sfaturi rudelor i apropiailor cu privire la tratarea unor probleme de sanatate.(8) Pentru a schimba comportamente legate de sanatate, avem nevoie de cresterea eforturilor de educatie in domeniul sanatatii si de cunoastere a riscurilor si beneficiilor diferitelor practici.(9)

Oamenii au nevoie sa inteleaga ca pentru a pune un diagnostic corect, medicul se bazeaza nu doar pe istoricul medical si simptomatologia pacientului, ci si pe un examen clinic de specialitate, completat de investigatii paraclinice (examen endoscopic, CT, RMN). in plus, un rol important il au analizele de laborator, care in medicina de astazi au devenit un sistem fundamental pentru orientarea clinicianului in a diagnostica corect si a trata ulterior pacientul.

“Fara analize de laborator precise si tintite, in patologia clinica, un diagnostic corect este greu de obtinut, daca nu chiar imposibil. Manifestarea clinica foarte nuantata a diverselor patologii are nevoie de obiectivare prin analize de laborator, iar acest fapt ii confera clinicianului siguranta in tratarea pacientului”, completeaza dr. Roxana Radu.

***
Cand stii ce ai, stii ce ai de facut. Aceasta este convingerea celui mai puternic sistem de diagnosticare si tratament creat de MedLife, care isi propune sa puna umarul la combaterea riscurilor asociate autodiagnosticarii si automedicatiei.

Cum putem scapa de efectele negative ale acestor fenomene? Cu INCREDERE. in stiinta, in medici, in tehnologie si in echipamente. in CUNOAsTERE. Doar astfel putem avea solutii adevarate la probleme reale.

Laboratoarele si clinicile MedLife sunt locul in care expertiza medicilor, dublata de tehnologia de ultima generatie, ofera acces la un diagnostic corect si solutii personalizate nevoilor tale. Locul care iti da incredere in tine, in maine.

Surse:
1. https://www.revmedchir.ro/index.php/revmedchir/article/view/75
2. https://rasci.ro/rasci-lanseaza-studiul-automedicatia-in-romania-comportamente-si-atitudini-cu-privire-la-produsele-care-se-elibereaza-fara-prescriptie-medicala/
3. https://rasci.ro/rasci-lanseaza-studiul-automedicatia-in-romania-comportamente-si-atitudini-cu-privire-la-produsele-care-se-elibereaza-fara-prescriptie-medicala/
4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167494320301837
5. https://rmj.com.ro/articles/2016.3/RMJ_2016_3_Art-12.pdf
6. http://starea-natiunii.ro/index.php/ro/noutati/facts-figures/25-facts-figures/151-consumul-de-medicamente-in-romania-intre-statistici-si-situatia-de-pe-teren-2
7. https://www.researchgate.net/publication/287318581_The_impact_of_self-medication_with_nsaids_analgesics_in_a_north-eastern_region_of_romania
8. https://www.scientia.ro/biologie/37-cum-functioneaza-corpul-omenesc/2981-automedicatia-un-pericol-pentru-sanatate.html
9. https://www.researchgate.net/publication/348479520_Information_or_Habit_What_Health_Policy_Makers_Should_Know_about_the_Drivers_of_Self-Medication_among_Romanians


Citeste si despre:

Greseli in periajul dentar Dieta si bolile cardiovasculare Durerea asociata cancerului Somnul si tulburarile de alimentatie 10 sfaturi pentru prevenirea acneei Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Enurezisul nocturn primar (urinatul in pat) Metode de prevenire ale alergiilor si anafilaxiei Tuberculoza (TBC): simptome si tratament Proceduri cosmetice: tratamentul pielii imbatranite Constipatia: tratamente alternative