Simpozionul National - Patologia Respiratorie in Practica Medicala Curenta

Actualizat: 18 Aprilie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Targu-Jiu, a treia oara gazda simpozionului national Patologia Respiratorie in Practica Medicala Curenta -Personalitati marcante ale pneumologiei romanesti prezente la Targu-Jiu intre 26-27 aprilie.

La nivelul intregii tari circa un milion de persoane sufera de astm bronsic conform Societatii Romane de Pneumologie (mai 2011), iar inca un milion de romani sufera de BPOC in forma avansata, potrivit The Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (noiembrie 2011).

De asemenea, bolile de la nivelul aparatului respirator reprezinta una dintre principalele cinci cauze de deces la nivelul Romaniei, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania (martie 2011) . O alta problema destul de grava in ceea ce priveste bolile respiratorii este tuberculoza.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (septembrie 2011) doar 32% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala sunt tratati corespunzator, iar multi intrerup tratamentul inainte de recomandarile medicilor, astfel ca bacteria maladiei capata rezistenta la antibiotice.

Toate aceste probleme si solutii pentru contracararea lor vor fi discutate in intervalul 26-27 aprilie 2012, cand Spitalul de Pneumoftiziologie “Tudor Vladimirescu” din Targu-Jiu impreuna cu Houston NPA vor organiza Simpozionul National Interdisciplinar “Patologia Respiratorie in Practica Medicala Curenta” la Hotelul Brancusi (Bd. Brancusi, nr. 10, Targu-Jiu, jud. Gorj), cu sprijinul Consiliului Judetean Gorj si Universitatii Constantin Brancusi.

Evenimentul se desfasoara sub egida Societatii Romane de Pneumologie, reunind unele dintre cele mai mari nume din domeniul pneumologiei romanesti. Evenimentul este coordonat de catre unul dintre cei mai de seama medici gorjeni, profesorul universitar doctor Constantin Marica, actual vicepresedinte al Societatii Romane de Pneumologie si expert TB si MDR al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In cadrul evenimentului vor fi sustinute o serie de prezentari menite sa clarifice aspectele legate de traseul pacientului cu boala respiratorie in sistemul sanitar, prin facilitarea unor dezbateri intre specialiti cu privire la strategiile, instrumentele i mecanismele cele mai eficiente in lupta pentru prevenirea i controlul bolilor respiratorii in Romania.

Printre lectorii care au confirmat participarea la eveniment se numara:


Prof. dr. Florin Mihaltan, presedinte SRP: "In viata Societatii Romane de Pneumologie, o asociatie profesionala cu o dinamica deosebita in ultimii ani, nu mai exista conferinte mari sau mici, exista doar manifestari traditionale. Pe aceasta linie se inscrie si intalnirea de la Targu-Jiu care a ajuns la a III-a editie. Un grup entuziast de colegi din judet reusesc cu succes sa creeze deja de ani de zile un cadru propice schimbului de informatii utile si reactualizarii cunostiintelor din domeniul pneumologiei."

Prof. dr. Constantin Marica, vicepresedinte SRP: “In calitate de coordonator stiintific al editiei 2012 si mandru gorjean, va invit sa participati la acest eveniment notabil in calendarul pneumologiei romanesti”.

Drd. Tiberiu Tataru, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu: “La fiecare editie sunt prezenti medici de renume care impartasesc din vasta lor experienta, astfel toti participantii beneficiaza de un bogat continut stiintific, dar au si oportunitatea sa cunoasca istoria si frumusetea jud. Gorj”.

Simpozionul are un caracter interdisciplinar, urmarindu-se realizarea unei colaborari eficiente intre medicii pneumologi - medicii de familie - medicii internisti - specialisti in medicina fizica si de recuperare - medici cardiologi - medici chirurgi - asistenti medicali.

Potrivit estimarilor facute de catre organizatorii evenimentului sunt asteptati sa participe peste 300 de persoane, medici si asistenti medicali care vor asista in paralel la cele doua conferinte organizate pentru ambele categorii de participanti.

Programul stiintific al simpozionului este creditat EMC (medici si asistenti), debutul acestuia urmand sa fie facut in data de 26 aprilie de la orele 13.00.

Printre temele abordate la conferinta dedicata medicilor:


Printre temele abordate la conferinta dedicata asistentilor medicali:

In program sunt incluse si doua cursuri: “Bronhoscopia – de la metoda banala de diagnostic la terapie de varf” si “Bronhopneumopatia cronica obstructiva- repere practice pentru diagnostic si tratament”.

Coordonator stiintific al conferintei pentru asistenti este drd Adriana Udristioiu.


Citeste si despre:

Tipuri de analize medicale si importanta acestora Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Copilul tau nu creste? Cand te adresezi medicului? Legatura dintre afectiunile cardiologice si coronavirus Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Gusa multinodulara hipertiroidizata Hiperreactivitatea bronsica Rolul ecografiei toracice in monitorizarea afectiunilor pulmonare Vegetarianismul Hematuria (urinarea cu sange)