Societatea Romana de Medicina Preventiva (SRMP) si Primaria Sectorului 2 promoveaza o viata fara riscuri in randul copiilor si adolescentilor
Societatea Romana de Medicina Preventiva (SRMP) in parteneriat cu Primaria Sectorului 2 Bucuresti continua desfasurarea proiectului Generatia HPV-free, campanie de informare si consiliere despre virusul HPV, impactul sau asupra sanatatii si vaccinare.
Proiectul, cofinatat de Primaria Sectorului 2, prin Legea 350/2005, se deruleaza pe parcursul a patru saptamani (1-31 octombrie) si se adreseaza copiilor si tinerilor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, cadrelor didactice din scoli si licee, parintilor acestor copii, cat si publicului larg. Acesta are ca obiective:
• educatia medicala pe tema infectiei HPV;
• cresterea ratei de vaccinare impotriva HPV;
• scaderea numarului de infectari cu acest virus
• scaderea incidentei cancerului de col uterin si a altor cancere asociate cu infectia HPV;
• informarea tinerilor cu privire la metodele de protectie impotriva virusului.
Primele evenimente din cadrul campaniei au avut loc la Colegiul National Iulia Hasdeu, pe 4 octombrie si la Colegiul National Bilingv George Cosbuc, pe 6 octombrie.
Astfel, echipa SRMP coordonata de Conf. Dr. Roxana Bohiltea a sustinut o serie de prezentari prin care a informat elevii claselor a X-a, a XI-a si a XII-a cu privire la infectia HPV si preventia acesteia prin vaccinare.
Pe parcursul acestei saptamani au fost vizitate de medicii SRMP alte doua licee din Capitala, Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman, Colegiul National Mihai Viteazu, scoala Gimnaziala “Iancului” si scoala Gimnaziala nr. 46.
Astfel, pana in prezent, in cadrul proiectului Generatia HPV-free au fost informati despre virus, riscurile infectiei si vaccinare 714 de elevi din clasele a VIII-a si X-XII din Sectorul 2.
Campania va continua pana la 31 octombrie cu scoala Gimnaziala nr. 51, pe 17 octombrie, scoala Gimnaziala nr. 40, pe 18 octombrie, Liceul IC Bratianu, pe 23 octombrie, Liceul CA Rosetti, pe 24 octombrie, Liceul Teoretic Doctor Mioara Mincu, pe 25 octombrie si Liceul Tehnologic Constantin Brancusi, pe 26 octombrie.
Pe langa elevi, Generatia HPV-free vizeaza si parintii, dar si cadrele didactice, prin intermediul atat al prezentarilor live si online, cat si al materialelor informative ce le sunt distribuite. Pe 24 octombrie va avea loc un webinar dedicat tuturor parintilor copiilor ce au participat deja la sesiunile de prezentare din scoli si licee.
“ Societatea Romana de Medicina Preventiva isi propune sa promoveze educatia medicala pe tema infectiei cu HPV acolo unde este nevoie, in scoala. De ce? Pentru ca vaccinul impotriva HPV poate sa fie administrat in intervalul de varsta 9 - 45 de ani, dar s-a demonstrat ca raspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este cel mai crescut in intervalul 11-15 ani, iar adolescentii si adultii tineri sunt cei mai expusi contactarii HPV prin activitatea sexuala. Imunitatea adolescentilor care au facut acest vaccin este de pana la 100%”, declara Conf. Dr. Roxana Bohiltea, presedinte al SRMP.
“Cu toate acestea, in Romania numarul persoanelor care cunosc aceste date este foarte scazut, din cauza lipsei de campanii de informare realizate de catre institutiile responsabile sau de catre organizatiile non-profit. Astfel, chiar daca vaccinul impotriva HPV salveaza vieti si, mai mult de atat, este gratuit pentru tineri, putini sunt cei care afla de existenta sa si ajung sa il faca.
Prin campania Generatia HPV-free, noi, echipa SRMP, ne dorim ca informatiile despre acest virus si riscurile infectarii cu el sa ajunga la cat mai multi elevi, cadre didactice si parinti si, mai ales, ca un numar cat mai mare dintre acesti adolescenti si tineri sa se vaccineze, pentru a scadea semnificativ riscul contaminarii si raspandirii virusului, precum si al dezvoltarii cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancere prevenibile”, a adaugat Dr. Bohiltea.
Echipa proiectului Generatia HPV-free este formata din cadre didactice universitare, medici rezidenti Obstetrica-Ginecologie, membri ai SRMP si studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti:
• Dr. Roxana Bohiltea, Presedinte al SRMP, Conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie
• Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Presedinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie
• Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepresedinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic primar Igiena Alimentatiei si Nutritie
• Dr. Vlad Dima, Vicepresedinte al SRMP, Medic primar Neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Filantropia Bucuresti, membru in Colegiul Director al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate
• Dr. Claudia Mehedintu, Profesor Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica- Ginecologie
• Dr. Cristiana Durdu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrica- Ginecologie
• Madalina Mitroiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrica- Ginecologie
• Silvia Cirstoiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrica- Ginecologie
• Ana-Maria Cioca, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrica- Ginecologie
• Emilia Vladareanu, student UMF ,,Carol Davila’’, Bucuresti
• Teodora Murg, student UMF ,,Carol Davila’’, Bucuresti
Romania, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prevenibila.
Conform raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si Comisia Europeana, raport ce prezinta o analiza comparativa a celor 28 de tari membre UE, cinci tari europene candidate UE si trei tari EFTA (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) in ceea ce priveste starea de sanatate a cetatenilor si performantele sistemelor de sanatate din aceste tari, Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste realizarea de actiuni de prevenire a cancerului de san si a celui de col uterin.
De exemplu, in Uniunea Europeana, procentajul femeilor intre 20 si 69 de ani care au realizat screeningul anual pentru cancerul de col uterin a crescut de la 54% la 60% in ultimul deceniu, aproape dublandu-se in Franta. insa doar 25% dintre femeile din Romania realizeaza screeningul anual, in timp ce in Austria si Suedia proportia ajunge la 80%.
Infectia cu virusul HPV este principala cauza de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin si cancerul de san raman cele mai frecvente neoplazii care pun in pericol viata femeilor din Romania, in fiecare an.
In Romania, conform celui mai recent raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer care afecteaza femeile de toate varstele, dupa cel mamar (in trecut se afla pe pozitia a treia dupa cel mamar si colorectal).
Anual, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), iar peste 1700 femei pierd lupta cu aceasta boala (8.9/100.000). Raportarile Globocan din 2020 plaseaza Romania pe locul 2 in Europa in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin si pe locul 1 atunci cand vorbim despre mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin.
Cancerul de col uterin, prin metodele de preventie primara (vaccinarea impotriva HPV), cat si prin cele de preventie secundara (testare HPV, examen citologic Babes-Papanicolau), este considerat prevenibil in procent de 99%, astfel ca tari ca Australia declara in prezent ca au eradicat aceasta forma de neoplazie prin programele active si eficiente de screening.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 Cervical Cancer Elimination Day of Action, avand ca scop vaccinarea a 90% din populatia tinta impotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin la cel putin 70% dintre femeile eligibile, de doua ori in timpul vietii si asigurarea de tratament pentru 90% dintre femeile care prezinta o leziune cervicala sau un test de screening pozitiv, incluzand cazurile care necesita ingrijiri paliative, pana in 2030.
Societatea Romana de Medicina Preventiva pune accent pe campaniile educationale
SRMP are deja un istoric in ceea ce priveste implementarea de campanii educationale, cum este Generatia HPV-free. Astfel, in martie si aprilie, a mai derulat doua sesiuni de informare despre HPV, cancerul de col uterin si vaccinare, in cadrul Colegiului German GOETHE si a Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
La aceste sesiuni au participat peste 200 de elevi si studenti. in cadrul prezentarilor, accentul a fost pus pe implicatiile grave pe care infectia cu acest virus le are, atat asupra fetelor, cat si asupra baietilor, dar si pe importanta vaccinarii. Au fost punctate, de asemenea, si elemente cheie ale educatiei sexuale, infectia HPV fiind cea mai frecventa infectie cu transmitere sexuala.
Elevii si-au aratat entuziasmul si interesul fata de informatiile prezentate. Desi doar aproximativ 10% dintre ei au declarat ca sunt vaccinati impotriva virusului HPV, la finalul discutiilor, o mare parte a afirmat ca va lua in considerare vaccinarea anti HPV. Evaluarea finala a participantilor (elevi si profesori) a fost una buna si foarte buna, fiind apreciata initiativa echipei SRMP de a alege educatia timpurie ca metoda de preventie a cancerului de col uterin.
Despre: Societatea Romana de Medicina Preventiva (SRMP) este organizatie profesional-stiintifica non-profit infiintata in 2021, al carei scop este promovarea medicinei preventive si screening-ului bolilor oncologice si cronice.
Misiunea SRMP este de a imbunatati sanatatea individuala si publica a populatiei prin dezvoltarea si diseminarea eficienta de programe si campanii informative despre bolile cronice si oncologice, promovarea de strategii de prevenire si gestionare a acestora, promovarea si facilitarea de colaborari interdisciplinare, educatie si sensibilizare a comunitatilor de pacienti. SRMP se adreseaza atat specialistilor din domeniul medical, factorilor de decizie, cat si populatiei in general.
Societatea Romana de Medicina Preventiva este fondata de nume sonore din acest domeniu, cunoscute atat in Romania, cat si la nivel international, printre care se numara:
• Dr. Roxana Bohiltea, Presedinte al SRMP, Conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie;
• Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Presedinte al SRMP, Profesor universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie;
• Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepresedinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic primar Igiena Alimentatiei si Nutritie
• Dr. Nicolae Bacalbasa – Vicepresedinte al SRMP, Conferentiar Universitar Chirurgie Generala, Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, Bucuresti
• Dr. Vlad Dima, Vicepresedinte al SRMP, Medic primar Neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Filantropia Bucuresti, membru in Colegiul Director al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate;