Productia de medicamente din Romania este pusa in pericol de cresterea astronomica a preturilor la energie electrica si gaze

Actualizat: 03 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER): “Productia de medicamente din Romania este pusa in pericol de cresterea astronomica a preturilor la energie electrica si gaze. Sute de medicamente sunt vandute sub pretul de productie, iar Ministerul Energiei nu a luat nicio masura in urma solicitarilor venite din partea noastra.”

PRIMER – care reuneste cele mai importante 19 situri de fabricatie de medicamente din tara – atrage atentia ca scumpirea exagerata a pretului la electricitate care s-a triplat fata de aceeasi perioada a anului trecut si cresterea de cel putin 6 ori a pretului la gazele naturale pun o presiune uriasa pe costurile de fabricatie ale producatorilor de medicamente din tara.

Astfel, reculul preturilor la energie si gaze genereaza rentabilitate negativa pentru sute de medicamente fabricate in Romania, ale caror preturi nu pot fi crescute pentru ca ar afecta accesul la tratament a sute de mii de pacienti, multi dintre acestia cu posibilitati financiare reduse.

Majorarea masiva a preturilor la energie si gaze ne-a determinat sa trimitem o adresa in data de 3 decembrie 2021 catre Ministerul Energiei prin care solicitam ca masura temporara plafonarea pretului energiei electrice la 400 lei/MWh. Insa, Ministerul Energiei nu a raspuns solicitarii noastre. Desi la nivel declarativ autoritatile sunt preocupate de cresterea rolului fabricilor de medicamente din tara, in special in actualul context pandemic, in realitate nu exista niciun fel de masuri care sa acopere aceste declaratii. De altfel, in primavara acestui an, furnizorii de energie au avertizat asupra cresterii explozive a preturilor la electricitate si gaze, in timp ce autoritatile recomandau sa ne indreptam catre piata libera pentru ca preturile se vor stabiliza, fapt care a fost contrazis de realitate.”, a declarat Dr. Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

PRIMER anticipeaza in urmatoarele luni preturi la electricitate de peste 2000 lei/MWh. In aceste conditii, membrii PRIMER se vad nevoiti sa inceapa sa scoata din fabricatie medicamente care genereaza pierderi, cu respectarea tuturor reglementarilor in vigoare.

Dorim pe aceasta cale sa ne cerem scuze pacientilor, medicilor si farmacistilor care vor fi afectati de problemele care vor aparea, insa lipsa de reactie a Ministerului Energiei nu ne permite continuarea productiei medicamentelor care inregistreaza pierderi. Ne aflam din pacate in aceeasi situatie de contradictie intre vorbele si faptele autoritatilor, care spun ca trebuie sa intarim fabricile de medicamente din tara, insa, in realitate nu se iau masuri concrete la solicitarile venite din partea PRIMER. Ca urmare, sa nu ne miram ca productia indigena este la cel mai mic nivel istoric, sub 10% si ca Romania se va adanci si mai mult in dependenta importurilor de medicamente.” a mai completat reprezentantul PRIMER.


Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, FITERMAN PHARMA, GEDEON-RICHTER, INFOMED FLUIDS, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, TERAPIA - o companie SUN PHARMA, TIS PHARMACEUTICAL, VIM SPECTRUM, ZENTIVA.


Citeste si despre:

Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Interviu cu Prof. Asoc. Dr. Nicolae Calomfirescu, Presedintele Asociatiei pentru Medicina Sexualitatii din Romania Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medicii MedLife explica ce investigatii sunt recomandate pentru sanatatea inimii Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri Cei mai importanti medici din Romania in imagistica sanului prezenti la Bucuresti cu ultimele noutati in domeniu Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere Plantele medicinale in terapiile alternative Comunicare, terapie si relatie Terapia cu chelatori Rezectia apicala – metoda chirurgicala in terapia conservatoare endodontica Fototerapia (terapia cu lumina) Ce este terapia cu aerosoli