Premiera: MedLife aduce in Romania cea mai noua tehnologie robotica din lume in practica neurochirurgicala, la Spitalul Humanitas din Cluj

Actualizat: 21 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cea mai noua tehnologie robotica din lume in practica neurochirurgicala, la Spitalul Humanitas din Cluj

• MedLife investeste aproximativ 2 milioane de euro pentru cea mai noua tehnologie robotica neurochirugicala disponibila la acest moment pe piata medicala internationala, fiind singurul centru din Romania si unul dintre putinele din Europa dotate cu sistemul Brainlab.
• Cel mai nou sistem de neuronavigatie, chirurgie robotica si imagistica intraoperatorie asigura interventii chirurgicale cu riscuri minime si o recuperare rapida pentru pacientii cu afectiuni complexe ale coloanei vertebrale.
• Pacientii beneficiaza nu doar de avantajele tehnologiei Brainlab, ci si de expertiza medicilor buni de la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, care au parcurs numeroase cursuri si traininguri in centre specializate din Europa.
• MedLife anunta continuarea proiectelor de tehnologizare si a investitiilor in inovatie, precum si consolidarea retelei de spitale la nivel national, in beneficiul pacientilor.

MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, marcheaza o noua premiera in domeniul inovatiei prin integrarea in cadrul Spitalului Humanitas din Cluj a celei mai noi tehnologii robotice din lume in practica neurochirurgicala, in urma unei investitii de aproximativ 2 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre suita formata din sistemul de imagistica robotica mobila, augumentare virtuala, neuronavigatie si chirurgie robotica Brainlab, cu ajutorul careia se pot efectua interventii chirurgicale minim invazive de inalta complexitate, atat pentru afectiuni ale coloanei vertebrale, cat si pentru patologii cerebrale.

In prezent, Spitalul MedLife Humanitas este primul si singurul centru din Romania care detine aceasta tehnologie, iar la nivel european sunt 20 de proiecte de acest calibru.

„Inovatia, avansul tehnologic si digitalizarea sunt esentiale in imbunatatirea activitatii medicale si obtinerea performantei, iar apetitul MedLife in aceasta directie este in continua crestere de la un an la altul. Daca in urma cu cinci ani am realizat, pentru prima data in Romania, o operatie pe creier 360 VR, transmisa live, acum, prin aceasta investitie, ne bucuram sa punem Romania pe harta centrelor de referinta la nivel regional si chiar european in domeniul neurochirurgiei”, a declarat Dorin Preda, Director Executiv MedLife Group.

Interventii complexe pentru afectiuni spinale, cu riscuri minime si recuperare rapida

Suita de echipamente Brainlab aflata in dotarea Spitalului MedLife Humanitas din Cluj este formata din sistemul de imagistica tridimensionala intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigatie Curve si bratul robotic Cirq. Acest ansamblu, prin componentele sale, permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile in neurochirugia clasica. Echipa Spitalului MedLife Humanitas foloseste sistemul robotic in abordarea cazurilor complexe de tumori ale coloane vertebrale si in special, in sfera diformitatilor, apanajul chirurgiei spinale asistate robotic.

In aceste situatii, sistemul de imagistica permite scanarea tridimensionala in timp real, oferind date imagistice de inalta calitate chiar in timpul operatiei. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionata cu imaginile intraoperatorii, formand un tot unitar care ajuta medicii chirurgi in planificarea extrem de precisa a pasilor operatorii. Acuratetea si precizia fiecarui gest chirurgical este asigurata de neuronavigatie in combinatie cu bratul robotic.

Astfel, se pot realiza tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice si cu o afectare cat mai redusa a tesuturilor. Pacientii resimt avantajele tehnologiei robotice Brainlab printr-un timp mai scurt petrecut in operatie, sub anestezie generala, o rata a complicatiilor mult scazuta, dureri postoperatorii diminuate, posibilitatea de mobilizare extrem de rapida dupa operatie si perioada minima de spitalizare.

„O interventie chirurgicala, oricat ar fi ea de nesemnificativa, va schimba viata pacientului din acel moment. Noi, echipa de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, urmarim sa amelioram calitatea vietii pacientilor prin chirurgia pe care o practicam. In acest sens, am implementat acest sistem robotic de ultima generatie, care ne ofera mai multa precizie in abordarea patologiei spinale extrem de complexe. Astfel, acuratetea interventiilor chirurgicale creste, rata complicatiilor scade drastic, iar aceste aspecte contribuie la imbunatatirea calitatii vietii pentru pacientii nostri”, spune Dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurgie la Spitalul MedLife Humanitas.

Experienta inedita pentru pacienti: o incursiune in interiorul corpului pentru a intelege mai bine gravitatea problemei medicale si pasii aferenti pentru rezolvarea acesteia, in premiera via ochelari de realitate augumentata

In completarea suitei robotice, Spitalul MedLife Humanitas detine si ochelari de realitate augumentata si simulare. Acestia permit o „calatorie” in interiorul corpului uman si vizualizarea directa a patologiei inainte de interventia chirurgicala, prin navigarea hartii generate 3D de sistemul Brainlab din investigatiile CT sau RMN realizate inainte de operatie. Astfel, medicul poate planifica cu o mai mare precizie interventia, iar pacientul beneficiaza de o intelegere aprofundata a patologiei sale.

„Daca in urma cu niste ani ne uitam la filme SF care ne dezvaluiau tehnologii revolutionare ale viitorului, iata-ne, astazi, ajunsi intr-o noua era in care robotii si realitatea augumentata se regasesc si in salile de operatii din Romania, imbunatatind calitatea actului medical. Ne bucuram ca odata cu integrarea sistemului de chirurgie robotica, neuronavigatie si imagistica intraoperatorie am reusit sa pozitionam Spitalul MedLife Humanitas printre centrele de referinta la nivel european nu doar prin conceptul nou, inovator, care imbina elemente de tehnologie extrem de avansata, ci si prin abordarea complexa a patologiilor spinale. Ne propunem ca pe viitor sa impartasim din experienta noastra si altor colegi din tara si din strainatate”, adauga neurochirurgul Tiberiu Maior.

Utilizarea sistemului de neuronavigatie, chirurgie robotica si imagistica intraoperatorie necesita, in primul rand, o experienta solida a echipelor medicale in chirurgia spinala si o curba de invatare foarte abrupta. In acest sens, medicii buni de la Spitalul MedLife din Cluj au parcurs numeroase cursuri si traininguri in centre specializate din Europa si se bucura, in continuare, de asistenta permanenta a echipei de profesionisti din cadrul Brainlab din Germania.

In prezent, MedLife detine cea mai mare si mai complexa retea de spitale private din Romania, cu 17 unitati spitalicesti in portofoliu, si continua actiunile de consolidare pe aceasta divizie, avand in plan, in perioada urmatoare, deschiderea noului spital Nord-Provita in Bucuresti, a spitalului MedLife Medici’s in Timisoara si a unui spital de nisa in Craiova.

***
Despre Sistemul Medical MedLife

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sanatos si a devenit cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania. Antreprenorii romani, care au pus bazele acestei companii, au investit si s-au implicat pentru a aduce schimbare in sistemul de sanatate romanesc, au crezut in inovatie si au indraznit sa tinteasca cat mai sus, pentru a oferi pacientilor romani calitate, profesionalism, grija si respect pentru nevoile lor.

Compania opereaza cea mai extinsa retea de clinici, una din marile retele de laboratoare medicale, spitale generale si specializate si are cea mai mare baza de clienti corporate pentru Pachete de Preventie in Sanatate din tara. Este, de asemenea, din punct de vedere al vanzarilor, unul dintre cei mai mari jucatori de servicii medicale private din Europa Centrala si de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes in ceea ce priveste atat cresterea organica, cat si cresterea prin achizitii. Echipa sa puternica si experimentata de management a fost capabila sa creeze si sa gestioneze aceste oportunitati de crestere, dobandind cunostinte si experienta valoroase, care sa ii permita gasirea celei mai bune cai pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie romaneasca cu traditie, MedLife a ales sa se listeze la Bursa din Romania, fiind un model al listarilor pe piata locala de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanta corporativa pe care o are implementata, a inspirat si alte companii locale spre a porni pe acest drum si a ajuta la dezvoltarea capitalului romanesc si a economiei. Actiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzactionare pe piata reglementata la vedere administrata de Bursa de Valori Bucuresti, Categoria Premium, avand simbolul de tranzactionare ″M″.

In perioada de pandemie MedLife a reusit sa joace un rol esential in societate si sa capete un statut de lider in monitorizarea pandemiei prin implicarea activa in zona de cercetare. Compania continua sa investeasca in proiecte cu impact asupra comunitatii locale in tehnologie si infrastructura. Creeaza locuri de munca si dezvolta un ecosistem care contribuie la dezvoltarea si mentinerea unei Romanii sanatoase.


Citeste si despre:

Cum alegi cea mai buna metoda contraceptiva Mixomul atrial - cea mai frecventa tumora primara cardiaca Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume Metode contraceptive - tot ce trebuie sa stii pentru a face cea mai sanatoasa alegere Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Magnetii de frigider, pericol de moarte pentru cardiaci. Ce descoperire importanta au facut cercetatorii! Infectiile nosocomiale - infectiile contactate in spital sau alte unitati medicale Asistenta de urgenta in caz de calamitate Exercitii fizice fara pirozis (arsuri retrosternale) Informatii esentiale despre transplantul de organe