Pacientii romani cu poliartrita reumatoida, mai bine informati decat pacientii europeni

Actualizat: 18 Octombrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Romania a fost inclusa, pentru prima oara, in cel mai mare raport realizat la nivel global pe pacientii cu artrita reumatoida. Conform acestui raport, peste 60% dintre pacienti detin informatii corecte cu privire la afectiune si peste 70% au un plan de gestionare a bolii pe termen lung stabilit impreuna cu medicul lor.

73% dintre pacientii din Romania considera ca artrita reumatoida este cel putin la fel de severa ca orice alta boala cronica, in timp ce in Europa procentul este de 83%, iar la nivel mondial de 75%.

Raportul a fost dat publicitatii cu ocazia evenimentului "RA: Join the Fight" (Fiti alaturi de noi in lupta impotriva artritei reumatoide) in cadrul Congresului EULAR (Liga Europeana Contra Reumatismului) si a fost realizat pe 10.171 pacienti din 42 de tari.

„Cifrele din studiu reflecta o realitate imbucuratoare: pacientii romani sunt informati cu privire la boala, sunt constienti ca este o boala severa, progresiva si au un plan de gestionare a bolii pe termen lung stabilit impreuna cu medicul lor. Atentia noastra, a medicilor specialisti, ar trebui sa se indrepte catre ceilalti 30% pacienti care nu inteleg pe deplin implicatiile majore ale bolii si caracterul ei ireversibil. Daca nu este gestionata in mod corespunzator, in timp, boala poate duce la distrugerea permanenta a articulatiilor, la dizabilitate irecuperabila ceea ce implicit va duce la pierderea locului de munca si la nevoia de asistenta permanenta”, a precizat Dr. Catalin Codreanu, Directorul Centrului de Boli Reumatismale „
Dr. Ion Stoia” din Bucuresti.

Cand vine vorba de intelegerea bolii, 83% dintre pacientii romani considera ca stiu foarte multe despre boala; prin comparatie, doar 78% dintre pacientii europeni intervievati pot afirma acelasi lucru. Pentru a obtine informatiile necesare, pacientii romani apeleaza in proportie de 81% la medici de specialitate, 26% la alti pacienti cu aceeasi afectiune, iar 19% la asociatii de profil ale pacientilor.

Peste 63% dintre romani sunt constienti ca boala are un caracter ireversibil (comparativ cu 51% dintre europeni) si 73% stiu ca boala poate progresa desi durerea este sub control. Prin comparatie, doar 71% dintre europeni au afirmat acelasi lucru. De asemenea, peste 89% dintre romani inteleg ca boala poate cauza dizabilitati permanente, cu 3 procente mai mult decat pacientii europeni.

„Acest nivel de informare asupra bolii vine si din faptul ca mai mult de 90% dintre pacientii cu artrita reumatoida viziteaza de cel putin 4 ori pe an un medic reumatolog. Peste 90% dintre acestia afirma ca reumatologul este principalul responsabil de gestionarea bolii lor. Diagnosticarea bolii in Romania se face in medie in 2 ani de zilede la debutul simptomelor, conform acestui studiu si este extrem de important pentru pacienti sa mentina permanent legatura cu reumatologul pentru a ajunge cat mai repede la diagnosticul corect, pentru a incepe tratamentul si pentru a stabili impreuna cai de a incetini evolutia bolii”, a adaugat Dr. Catalin Codreanu.

Din Romania au participat la studiu 124 de pacienti, 84% femei, cu varsta medie de 50 de ani.
***
Despre studiu:
Studiul global pe pacientii cu artrita reumatoida a fost realizat de compania Harris Interactive in 42 de tari prin intermediul chestionarelor standard (print) in 6 state si online in 36 de state intre 14 feb. – 11 apr. 2013. Sondajul ia in considerare raspunsurile a peste 10.000 adulti care sufera de artrita reumatoida la nivel global. Respondentii sunt persoane care sufera de aceasta afectiune de mai bine de 9 ani, majoritar femei (74% femei, 26% barbati), cu varsta media de 49,8 ani.

Despre RA: Join the Fight (Alatura-te luptei impotriva artritei reumatoide)
Este o initiativa globala AbbVie care isi propune sa fie o sursa de informatii cu scopul de educare a persoanelor care traiesc cu artrita reumatoida si a celor care le sunt alaturi. Initiativa este sprijinita de 40 de organizatii de advocacy din intreaga lume si reprezinta un efort de colaborare global intre pacienti, medici, asistente medicale si cercetatori, parti implicate in dezvoltarea si punerea in aplicare a programelor si resurselor initiativei.

Aceasta initiativa ii incurajeaza pe toti pacientii cu artrita reumatoida, din toate colturile lumii, sa comunice si sa colaboreze cu medicul lor pentru a dezvolta impreuna un plan de gestionare a bolii.


Citeste si despre:

Poliartrita reumatoida – simptome timpurii care trebuie sa iti dea de gandit Protocol de practica in poliartrita reumatoida Piciorul Reumatoid Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii De ce sufera atat de multi oameni de durere de spate? Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Protocol de practica in artropatia psoriazica Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Norme de prescriere a retetelor medicale HALLUX-VALGUS (monturi) Rolul terapiei laser in tratarea afectiunilor Studiul Clinic ONTARGET Psoriazis - o noua optiune terapeutica Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar