Pacienta diagnosticata cu o complicatie severa si rara

Actualizat: 25 Mai 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O pacienta in varsta de 35 de ani, insarcinata in 35 de saptamani, diagnosticata cu o afectiune severa si rara a sarcinii – placenta praevia percreta (incidenta de 1 caz la mii de sarcini) a fost salvata impreuna cu fetita sa in urma unei interventii realizate de Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica – ginecologie, director general al spitalului SANADOR.

Pacienta a fost diagnosticata inca din primul trimestru al sarcinii cu o anomalie de insertie a placentei, afectiune denumita placenta praevia percreta si este asociata frecvent cu hemoragie obstetricala severa, 80% dintre cazuri rezultand cu decesul pacientei.

“Acest caz a fost unul deosebit si a necesitat un management medical extrem de bine gandit si organizat, incepand de la colectarea de sange izogrup si izoRh, pana la intrunirea unei echipe chirurgicale multidisciplinare, pregatite sa intervina in orice moment.

Operatia a fost una dificila si complexa, din cauza riscului foarte ridicat de hemoragie, insa a fost finalizata cu succes, iar evolutia postoperatorie este favorabila, fara complicatii, atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Fetita este sanatoasa, cantareste 2.5 kg si a primit nota 8 la nastere.” a declarat Conf. Dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrica – ginecologie, director general al spitalului SANADOR.

Anterior operatiei chirurgicale, pacienta a fost admisa in sectia de urologie, unde i s-a efectuat controlat o cistoscopie exploratorie si montarea de stenturi pe ambele uretere, avand ca scop crearea de repere anatomice pentru histerectomia de necesitate.

Interventia a durat in total 5 ore si a fost realizata in mai multe etape, de catre o echipa chirurgicala complexa compusa din trei medici obstetricieni cu experienta - Conf. Dr. Doru Herghelegiu, Dr. Emel Nuraltay si Dr. Mirela Nicolae, cu participarea medicului primar urolog Conf. Dr. Gingu Constantin, a unor specialisti in chirurgie generala si cardiovasculara, precum si a doi medici anestezisti.

Initial, echipa obstetricala a efectuat operatia de cezariana, extragand fatul printr-o incizie atipica la nivelul fundului uterin, iar in etapa a doua s-a efectuat histerectomia totala interanexiala in bloc cu masa placentara.

In cea de-a treia etapa, din cauza invaziei placentei si aderentei sale excesive in peretele uterin anterior si vezica, s-a aplicat o solutie de continuitate vezicala, ce a fost suturata de doctorul Gingu.

In cursul interventiei, pacienta a primit transfuzie cu patru unitati de masa proaspata congelata si doua unitati de concentrat eritrocitar.

Blocul de nasteri al spitalului SANADOR detine 3 sali de nastere si de interventii chirurgicale ginecologice si este conectat cu cea mai performanta sectie de terapie intensiva neonatologie din sectorul medical privat, asigurand gradele de asepsie necesare.

In sectia de Obstetrica - Ginecologie, se poate efectua intreaga gama a interventiilor chirurgicale.


Citeste si despre:

Sindrom Mirizzi - complicatia unei patologii biliare cronice Boala Canavan: afectiune genetica rara Furtuna tiroidiana - o complicatie a hipertiroidismului Diverticulul Zenker, o afectiune rara a esofagului Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Cefaleea la varstnici Malaria De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Boala celiaca (enteropatia glutenica) Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament Sinuzita (Infectia sinusurilor) Mononucleoza sau boala sarutului Sindromul granulomatos cronic Boli renale ereditare Deficienta de proteine C si S