Pacienta cu tripla chimioterapie si insulino-dependenta naste la 29 de saptamani o fetita externata complet sanatoasa, prin efortul medicilor din cadrul spitalului SANADOR

Publicat: 19 Decembrie 2014 | Actualizat: 19 Decembrie 2014

O pacienta in varsta de 41 de ani, cu multiple probleme medicale, a adus pe lume o fetita cu 11 saptamani inainte de termen.

Performanta echipei de medici din cadrul SANADOR a facut posibil ca fetita nascuta prematur, la 29 saptamani, sa fie externata complet sanatoasa.

Echipa medicala care s-a ocupat de acest caz complex a fost coordonata de catre Dr. Iosif Niculescu, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului SANADOR.

Complexitatea cazului a fost data de istoricul pacientei. Aceasta sufera de diabet zaharat tip I, insulino-dependenta, inca de la varsta de 18 ani, iar in 2010 a fost diagnosticata cu cancer la san, boala pentru care a suferit o operatie radicala si tripla chimioterpie, iar in 2013 a fost supusa unei operatii de reconstructie de san.

Evolutia sarcinii a fost satisfacatoare pana la 24 saptamani, dar au aparut primele semne ale unei preeclampsii - un sindrom ce complica al 3-lea trimestru de sarcina si e caracterizat prin hipertensiune arteriala, pierderi de proteine prin urina si edeme generalizate.

Pe fondul aparitiei unor complicatii majore: renale, hepatice si ale sistemului de coagulare, medicii au decis ca cel mai bine pentru mama si copil este sa nasca prin cezariana, inainte de termen.

Tratamentul prematurului a constat in mentinerea confortului termic, asigurarea suportului respirator prin intubatie traheala, ventilatie mecanica si administrare de surfactant, iar ulterior ventilatie neinvaziva in sistem NCPAP si administrare de cafeina.

Nou nascutul a primit initial nutritie parenterala totala cu glucoza, aminoacizi, lipide si electroliti. in absenta laptelui matern, deoarece mama avea in antecedente cancer mamar operat, medicii au folosit o formula speciala de lapte, bazata pe hidrolizat proteic, prin care au reusit in timp sa asigure nevoile nutritionale ale copilului, fara a avea complicatii digestive.

“Rezolvarea acestui caz medical deosebit de complex nu ar fi fost posibila fara gestionarea sa de catre o echipa medicala multidisciplinara foarte bine pregatita si ai carei membri s-au coordonat exemplar. Pacienta este un model pentru toate femeile care sufera de patologii medicale complexe, si isi doresc sa aduca pe lume un copil. Cu ajutorul unor medici pregatiti si a tehnologiei medicale moderne, acest vis al lor poate fi infaptuit.” a declarat Dr. Iosif Niculescu – medic primar Obstetrica-Ginecologie in cadrul spitalului SANADOR.

Echipa multidisciplinara care a rezolvat cu succes nasterea micutei a fost coordonata de catre Dr. Iosif Niculescu – medic primar Obstetrica-Ginecologie si a fost alcatuita din: Dr. Indiana Dinca – medic specialist Obstetrica-Ginecologie, Dr. Costache Steriade – medic primar ATI, Dr. Cornelia Preda – medic primar Neonatologie, sefa sectiei de Neonatologie, Prof. Dr. Mioara Rizescu – medic primar Medicina interna, sefa sectiei de Medicina interna si Conf. Dr. Doru Herghelegiu – medic primar Obstetrica-Ginecologie, Director General al spitalul SANADOR.

Pentru tratarea micutilor nascuti prematuri, blocul de nasteri din cadrul spitalului SANADOR este conectat cu cea mai performanta sectie de Terapie Intensiva Neonatologie din sectorul medical privat, asigurand gradele de asepsie necesare si mai ales accesul rapid la tratamentul complex al nou nascutului fie sanatos, dar mai ales prematur.


Email

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Complicatiile cronice ale diabetului zaharat non-insulino-dependent

Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent)

Pacientii cu poliartrita reumatoida si spondilita s-au intalnit cu medicii in cadrul primei conferinte ReumaPac

Diabetul zaharat non-insulino-dependent (DZ de tip II) la copii

Importanta Calciului pentru organism

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Diabetul zaharat insulino-dependent recent diagnosticat

Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent)

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii

Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (DZ tip 1)