Noua tulpina de COVID-19 a ajuns in Romania? Ce spune Ministrul Sanatatii

Actualizat: 05 Ianuarie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Recent au aparut suspiciuni ca noua tulpina de coronavirus, descoperita initial in Marea Britanie, a ajuns si in Romania. Ar fi fost identificata la un pacient internat la Instititul Matei Bals din Capitala, care a ajuns vineri la spital cu simptome specifice infectiei cu COVID-19.

A fost testat pozitiv si s-a stabilit, in urma probelor, ca este infectat cu o noua tulpina, insa purtatorul de cuvant de la „Matei Bals”, Catalin Apostolescu, spunea la momentul respectiv ca inca nu se stie cu certitudine daca este vorba despre noua tulpina descoperita in Marea Britanie si ca acest lucru se va lamuri zilele urmatoare.

Intr-adevar, in laboratorul de genetica al institutului, doua probe au avut rezultate la reactia de amplificare diferite fata de cele pe care le stiam pana acum. Urmeaza ca in zilele urmatoare sa se faca secventierea si sa vedem daca intr-adevar se confirma noua tulpina a virusului. 100% nu avem aceasta certitudine”, a declarat Catalin Apostolescu, pentru Digi24.

Barbatul este in varsta si nu a calatorit recent in Marea Britanie, prin urmare daca analizele vor confirma ca este infectat cu noua tulpina, ancheta epidemiologica trebuie sa stabileasca de unde a contractat virusul cu mutatie.

Ministerul Sanatatii spune, insa, ca noua tulpina COVID-19 nu a ajuns inca in Romania si nu a fost momentan confirmata la pacientul internat la „Matei Bals”, testele urmand sa fie finalizate in urmatoarele zile.

Pe teritoriul Romaniei nu a fost confirmata pana in prezent noua varianta SARS-Cov-2 depistata in Marea Britanie. O noua tulpina se poate confirma numai prin secventierea genomului viral de catre institutele sau unitatile sanitare abilitate, iar aceasta procedura tehnica va fi definitivata zilele urmatoare pornind de la probele selectate in urma testarii RT-PCR”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii.

Aceleasi precizari au fost facute si de Grupul de Comunicare Strategica:
„In urma unei monitorizari atente a situatiei epidemiologice din Romania si in contextul aparitiei unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialisti ca avand o rata de contagiozitate mai mare in randul populatiei, precizam faptul ca pana in acest moment, pe teritoriul Romaniei nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectata cu aceasta noua tulpina.
Date fiind informatiile conform carora la Institutul Matei Bals din Bucuresti, un pacient intors recent in tara ar fi infectat cu aceasta noua tulpina, ca o infirmare a celor vehiculate in presa scrisa, reprezentatii Institutului au avut un drept la replica, precizand faptul ca in acest moment nu exista date concludente care sa certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.
Totodata, a fost specificat faptul ca in laboratorul de genetica din cadrul Institutului sunt analizate doua probe recoltate de la un pacient, care urmeaza, in cateva zile sa confirme sau sa infirme prezenta acestei noi tulpini.
Avand in vedere mentinerea contextului epidemiologic si necesitatea limitarii raspandirii noului Coronavirus, facem in continuare apel la respectarea tuturor masurilor de protectie sanitara in vederea protejarii sanatatii comunitatilor
.”

Noua tulpina COVID-19 se raspandeste rapid in Europa, dar si peste Ocean, insa specialistii spun ca desi este mai contagioasa, nu este si mai mortala. Chiar si asa, faptul ca se raspandeste mai rapid inseamna mai multe spitalizari intr-o perioada in care multe tari se lupta deja cu un numar crescut de cazuri si cu lipsa locurilor in spitale.

Lista tarilor care au identificat infectii cu noua tulpina de coronavirus, pe langa Statele Unite, sunt: Marea Britanie,Turcia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia si Emiratele Arabe Unite, Australia si Taiwan. De asemenea, in Africa de Sud a aparut o versiune similara a virusului.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/noua-tulpina-mai-contagioasa-a-coronavirusului-a-ajuns-in-romania-1427662
https://www.mediafax.ro/coronavirus/prima-persoana-posibil-infectata-cu-o-noua-tulpina-sars-cov-2-in-romania-internata-la-matei-bals-cum-se-creeaza-mutatiile-virusului-19849601
http://www.ms.ro/2021/01/03/precizare-3/
http://www.dsu.mai.gov.ro/precizari-21/
https://www.businessinsider.com/new-coronavirus-variant-all-the-countries-where-its-been-identified-2020-12

Imunitatea la noul coronavirus ar putea dura cel putin 8 luni de la infectare. STUDIU

Un studiu australian, publicat in revista Science Immunology, sustine ca dupa infectie, imunitatea la COVID-19 ar putea dura cel putin 8 luni. Asta datorita celulelor B de memorie prezente in sistemul imunitar, care isi amintesc infectia si produc rapid anticorpi in fata unei noi posibile infectii.

Cercetatorii au analizat 25 de pacienti cu COVID-19 si au prelevat 36 de probe de sange incepand din a patra zi de infectare pana in ziua 242. Chiar daca anticorpii impotriva virusului au inceput sa scada dupa 20 de zile de infectie, s-a constatat ca toti pacientii au continuat sa aiba celule B cu memorie care „au recunoscut” una dintre cele doua componente proteice ale virusului SARS-COV-2.

Astfel, s-a constatat ca persoanele infectate cu noul coronavirus au o memorie imuna care ii protejeaza cel putin opt luni de o noua infectie.
Rezultatele acestei cercetaori sunt importante, intrucat intaresc probabilitatea ca vaccinurile impotriva virusului SARS-COV-2 sa functioneze pentru perioade lungi de timp.

Surse:
https://immunology.sciencemag.org/content/5/54/eabf8891
https://consumer.healthday.com/1-4-covid-19-immunity-might-last-at-least-8-months-study-2649661098.html
https://www.business-standard.com/article/current-affairs/coronavirus-immunity-lasts-at-least-8-months-hope-for-longevity-study-120122300348_1.html

Marea Britanie si Germania vor sa amane administrarea celei de-a doua doze a vaccinului anti-COVID. Pfizer nu garanteaza ca vaccinul va mai fi eficient in aceasta situatie

Marea Britanie si Germania au anuntat recent ca vor sa amane administrarea celei de-a doua doze a vaccinului anticoronavirus dezvoltat de Pfizer/BioNTech pentru a obtine cat mai mult din stocurile reduse de care dispun.

Cele doua tari, si nu numai, ar dori sa adopte aceasta masura pentru a proteja de coronavirus cat mai multi oameni posibil prin administrarea primei doze si amanarea celei de-a doua cat mai mult posibil.

Pfizer avertizeaza insa impotriva intarzierii administrarii celei de-a doua doze a vaccinului anti-COVID si nu garanteaza ca vaccinul mai poate asigura protectia impotriva virusului daca a doua doza va fi administrata mai tarziu decat in testele clinice.

Siguranta si eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate in diferite intervale de administrare a dozelor intrucat majoritatea participantilor la teste au primit a doua doza in cadrul intervalului specificat in studiu. Nu exista date care sa demonstreze ca protectia dupa prima doza este sustinuta dupa 21 de zile”, au afirmat Pfizer/BioNTech intr-un comunicat.

Surse:
https://www.cnbc.com/2021/01/04/biontech-says-no-data-to-support-delayed-vaccine-booster-shot-offers-covid-protection.html
https://www.theguardian.com/world/2021/jan/04/germany-denmark-second-dose-covid-vaccine
https://globalnews.ca/news/7553771/pfizer-biontech-coronavirus-vaccine-booster/

Creste numarul cazurilor de COVID-19! Aproape 5.000 de noi imbolnaviri in Romania in ultimele 24 de ore

Au fost confirmate 4.729 de cazuri noi de coronavirus, in ultimele 24 de ore, in Romania, din 31.022 de teste efectuate. Bilantul ajunge astfel la 648.288 cazuri potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategica. De la debutul pandemiei de coronavirus in Romania, 581.856 de pacienti au fost declarati vindecati.

Creste si numarul deceselor, in ultimele 24 de ore pierzandu-si viata 121 persoane in urma infectiei cu COVID-19. In sectiile ATI, in schimb, se afla 1.086 de pacienti, mai putini fata de ieri, cand erau 1.100.

Coronavirus in Romania. Situatia pe judete

Capitala continua sa inregistreze cele mai multe cazuri noi de COVID-19, in ultimele 24 de ore fiind raportate peste 1.000 de imbolnaviri, mai multe fata de zilele anterioare, cand valorile erau sub acest prag. Urmeaza judetele Cluj, Timis, Galati, Ilfov si Suceava.

Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:
• Bucuresti - 1.124 cazuri noi;
Cluj - 354 cazuri noi;
• Timis - 272 cazuri noi;
• Galati - 195 cazuri noi;
• Ilfov - 191 cazuri noi;
• Suceava - 178 cazuri noi.

Cele mai putine cazuri de COVID-19 au fost raportate, in ultimele 24 de ore, in judetele Giurgiu (17 cazuri noi) si Covasna (15 cazuri).
Clujul revine in ”zona rosie” si, impreuna cu Bucuresti, Ilfov si Timis raporteaza o incidenta a cazurilor de coronavirus la mia de locuitori depeste 3, potrivit datelor furnizate marti de Grupul de Comunicare Strategica. In celelalte judete incidenta cumulata a cazurilor la 14 zile este sub aceasta valoare.

Judetele cu cea mai mare rata de infectare raportata la mia de locuitori sunt:
• Ilfov - 6,15 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 4,84 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 3,67 cazuri la mia de locuitori;
• Timis - 3,40 cazuri la mia de locuitori.

Coronavirus in Romania. 121 decese in ultimele 24 de ore

In intervalul 04.01.2021 (10:00) – 05.01.2021 (10:00) au fost raportate 121 de decese (70 barbati si 51 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, ValceaVrancea, Ilfov si Bucuresti.

Dintre acestea, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 15 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 31 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 32 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 40 decese la categoria de peste 80 de ani.

117 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 2 pacienti decedati nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Pana astazi, 16.178 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS-COV-2 au decedat.

Cate persoane sunt internate la ATI

In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.028. Dintre acestea, 1.086 sunt internate la ATI.

Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national

Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 4.868.383 de teste. Dintre acestea, 31.022 au fost efectuate in ultimele 24 de ore, 18.458 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 12.564 la cerere.

Coronavirus in Romania - situatia in tara

Pe teritoriul Romaniei, 26.620 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 8.671 de persoane se afla in izolare institutionalizata. De asemenea, 40.493 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 47 de persoane.

In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 4.201 apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 1.568 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.

Situatia romanilor din alte tari

In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 7.107 cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.939 in Italia, 1.322 in Spania, 173 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.085 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 36 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 7 in Suedia, 131 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 17 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 2 in Bulgaria, 10 in Cipru, 2 in India, 2 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 12 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 6 in Irlanda si cate unul in Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran si Federatia Rusa. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 131 de cetateni romani aflati in strainatate, 33 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 11 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, unul in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.

Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.


Citeste si despre:

Varianta Delta a noului coronavirus la copii. Ce trebuie sa stie parintii? Sarcina - Luna a VII-a Legea concediului paternal Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2? Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Colita cu clostridium difficile sau colita pseudomembranoasa Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Riscuri la care te expui prin automedicatie Efectele secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19. Ce trebuie sa cunosti si de ce nu trebuie sa ne ingrijoram? Testele de anticorpi anti-SARS-CoV-2 - ce ne spun acestea?